Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Νηστεία Σαρακοστής: ένα vegan γλυκό με γάλα αμυγδάλου

 Νηστεία Σαρακοστής: ένα vegan γλυκό με γάλα αμυγδάλου


Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό της νηστείας της Σαρακοστής και καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα γλυκάκι με γάλα αμυγδάλου. Στο νέο, γλυκό μας άρθρο θα φτιάξουμε μια νηστίσιμη και vegan πανακότα με γάλα αμυγδάλου και άγαρ άγαρ, θα μάθουμε για τα συστατικά αυτά και θα πάρουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε.

H vegan και νηστίσιμη πανακότα μας

Τα αμύγδαλα είναι ο πιο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά ξηρός καρπός. Διαβάσαμε πως περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και κάλιο, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο, αλλά και μόνο ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καλά λιπαρά δηλαδή.

Το γάλα αμυγδάλου φτιάχνεται με έναν σχετικά απλό τρόπο. Τα αμύγδαλα και το νερό μπλεντάρονται μαζί και μετά σουρώνονται για να διαχωριστεί η μάζα από το γάλα. Είναι επομένως εύκολο να φτιάξουμε σπιτικό γάλα αμυγδάλου, αν έχουμε όρεξη!

Ενώ θα φανταζόμασταν πως το γάλα αμυγδάλου θα διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία του αμυγδάλου, μάθαμε πως δεν είναι έτσι. Η πικρή αλήθεια είναι πως το γάλα αμυγδάλου αποτελείται κυρίως από νερό! Άνα λίτρο γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιούνται μόνο 20 γρ. αμύγδαλα. Σε αντίθεση με το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου περιέχει μόλις 5 γρ. πρωτεΐνης το λίτρο.

Σπιτικό γάλα αμυγδάλου (πηγή)

Ευτυχώς το γάλα αμυγδάλου έχει και τη θετική του πλευρά: έχει πολύ λίγες θερμίδες, μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό γάλα για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου ανά ποτήρι σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Είναι επομένως μια υγιεινή επιλογή για όσους νηστεύουν και για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή.

Πουτίγκα φτιαγμένη με γάλα αμυγδάλου (πηγή)

Το δεύτερο συστατικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την πανακότα μας είναι το άγαρ άγαρ. Πιθανώς θα το έχετε ακούσει σε μαγειρικές εκπομπές στην τηλεόραση. Το άγαρ άγαρ είναι η φυτική εναλλακτική της ζελατίνης, η οποία έχει ζωική προέλευση. Το άγαρ άγαρ διαβάσαμε πως προέρχεται από ένα είδος κόκκινων φυκιών από τη Νοτιοανατολική Ασία. Η λέξη άγαρ στα μαλαισιανά σημαίνει ζελέ.

Τα κόκκινα φύκια από τα οποία προέρχεται το άγαρ άγαρ (πηγή)

Όσο για τη χρήση του, το άγαρ άγαρ λειτουργεί ως πηκτικός παράγοντας σε πολλές τροφές, όπως το ζελέ, οι σούπες, οι σάλτσες, τα επιδόρπια, τα παγωτά και πολλά άλλα. Χρησιμοποιείται και στη ζυθοποιία, αλλά και ως υλικό επίχρισης του χαρτιού. Μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ως καθαρτικό και ως κατασταλτικό της όρεξης.

Ζελέ μάνγκο-καρύδα φτιαγμένο με άγαρ άγαρ (πηγή)

Για να παραχθεί το άγαρ άγαρ τα φύκια πρώτα βράζονται, έπειτα ψύχονται, καθαρίζονται και αποξηραίνονται. Θα τα βρούμε σε νιφάδες, κόκκους και σκόνη. Το άγαρ άγαρ δεν έχει θερμίδες, δεν περιέχει υδατάνθρακες, ζάχαρη και λίπος και είναι πλούσιο σε ίνες.

Ζελεδάκια μανταρίνι με άγαρ άγαρ (πηγή)

Για να χρησιμοποιήσουμε το άγαρ άγαρ σε συνταγή πρέπει να το διαλύσουμε σε υγρό που βράζει, μιας και το άγαρ άγαρ ενεργοποιείται στους 82°C, όπως συμβουλεύει ο Γαστρονόμος. Έχει αρκετές διαφορές από τη ζελατίνη. Ένα πλεονέκτημα του είναι πως πήζει πολύ πιο γρήγορα από τη ζελατίνη, σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, αν μας βγει το μείγμα πιο αραιό η πιο πηχτό από όσο θέλαμε, μπορούμε να το ζεσταίνουμε ξανά και να προσθέσουμε υγρό ή άγαρ άγαρ. Μια ακόμα διαφορά είναι πως τα μείγματα με άγαρ άγαρ βγαίνουν πιο σφιχτά και πιο κρεμώδη.

Γλυκάκι φράουλα φτιαγμένα με άγαρ άγαρ (πηγή)

Αλλού διαβάσαμε πως ενώ τα γλυκά με ζελατίνη λιώνουν στόμα, δεν συμβαίνει το ίδιο με το άγαρ άγαρ το οποίο λιώνει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αυτή η ιδιότητα του άγαρ άγαρ το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό συστατικό σε χώρες με ζεστό κλίμα.

Αυτά τα δύο συστατικά, το γάλα αμυγδάλου και το άγαρ άγαρ επιλέξαμε για να πειραματιστούμε στην υφή και τη γεύση της πανακότας. Η αυθεντική συνταγή για πανακότα περιέχει κρέμα γάλακτος, επομένως με μόνο το γάλα αμυγδάλου αναμένουμε μια πιο ελαφριά υφή. Βέβαια το δεύτερο στοιχείο που θα βάλουμε στην πανακότα είναι το άγαρ άγαρ, το οποίο σφίγγει το μείγμα. Μένει μόνο να το δοκιμάσουμε και να σας πούμε…

Ένα προηγούμενο άρθρο μας για την πανακότα θα βρείτε εδώ:

Η συνταγή μας

Vegan πανακότα αμυγδάλου

Υλικά για την vegan πανακότα

Γάλα αμυγδάλου1 λίτρο
Άγαρ άγαρ9 γρ.
Ζάχαρη150 γρ.
Σουμάδα (προαιρετικά)2 κ.σ.
Αμύγδαλα100 γρ.
Καστανή ζάχαρη1 κ.σ.

Πώς φτιάχνουμε την vegan πανακότα

Το πρώτο μας βήμα είναι να φτιάξουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Λιώνουμε την καστανή ζάχαρη σε ένα τηγάνι και μόλις πάρει ωραίο καραμελένιο χρώμα ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καραμελώσουν.

Έπειτα ζυγίζουμε με προσοχή το άγαρ άγαρ, επειδή είναι σημαντικό να βάλουμε τη σωστή ποσότητα για να έχει το γλυκό μας ωραία κρεμώδη υφή.

Ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου, προσθέτουμε το άγαρ άγαρ και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το άγαρ άγαρ. Αφήνουμε το γάλα να πάρει μια βάση.

Ένα μικρό μυστικό!

Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση αμυγδάλου μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σουμάδα!

Αφού πάρει μια βράση το γάλα μας το ρίχνουμε σε φόρμα στρωμένη με διαφανή μεμβράνη για να βγει η πανακότα μας πιο εύκολα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα.

Αφού δούμε ότι έχει πήξει το μείγμα, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε ένα πιάτο ή πιατέλα, αφαιρούμε τη φόρμα και τη μεμβράνη και απολαμβάνουμε τη δημιουργία μας, μια γυαλιστερή, τρεμουλιαστή πανακότα.

Η πανακότα μας με γάλα αμυγδάλου και άγαρ άγαρ βγήκε σφιχτή και κρεμώδης, μια πολύ απολαυστική υφή… Δοκιμάστε την! Καλές γλυκές δημιουργίες σε όλους!

https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...