Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

 

Πώς να κατασκευάσουμε ένα πυρσό

 


Στην περίπτωση που ένας άνθρωπος χαθεί στο δάσος είναι δεδομένο ότι αναπόφευκτα θα βιώσει μια από τις πιο στρεσογόνες εμπειρίες που είναι η διανυκτέρευση τη νύχτα στην άγρια φύση. Επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι αφού και το ελάχιστο φως του φεγγαριού δεν επαρκεί για να δούμε ακόμα και σε κοντινή απόσταση.

Αν χρησιμοποιήσουμε το φακό του κινητού μας τότε είναι που θα αντιληφθούμε πόσο γρήγορα αυτή μας η ενέργεια θα εξαντλήσει την μπαταρία του. Ακόμα και οι συνηθισμένοι φακοί έχουν μια περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας και δεν μπορούν να μας παρέχουν φως για πολλές ώρες.

Αυτή λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας που δεν είχαν καμία εξάρτηση από την σύγχρονη τεχνολογία.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε ένα φακό από κουρέλια και κηροζίνη. Αλλά πόσοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε κηροζίνη σε μια κατάσταση επιβίωσης; Κουρέλια μπορούμε ευκολότερα να βρούμε εάν αποφασίσουμε να θυσιάσουμε το μπλουζάκι μας αλλά χωρίς κάποιο καύσιμο θα είναι δύσκολο να έχουμε φως για αρκετή ώρα. Καλό λοιπόν είναι να στραφούμε σε υλικά που υπάρχουν τριγύρω μας και μάλιστα σε μεγάλη αφθονία.

Ένα πράσινο κλαδί μήκους περίπου 70 εκατοστών δημιουργεί μια καλή λαβή για τον πυρσό μας. Αφού το σχίσουμε με το μαχαίρι μας στην άκρη σε σχήμα σταυρού και με την προσθήκη μιας η δυο σφηνών θα δημιουργήσουμε μια υποδοχή που θα συγκρατεί τα υλικά που θα χρησιμοποιήσου ως καύσιμο. Αυτά μπορεί να είναι κομμάτια φλοιού από δέντρα και λεπτά ξύσματα από ξερά κλαδιά. Οι ιδανικότερη φλοιοί είναι αυτοί της σημύδας και το πεύκου.

Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και το ρετσίνι που είναι ένα εξαιρετικό φυσικό καύσιμο. Καθώς αν το λιώσουμε στην φωτιά μπορούμε να περιχύσουμε τα υπόλοιπα εύφλεκτα υλικά μας για καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν μας ενδιαφέρει μια τέλεια κατασκευή αυτό που θέλουμε είναι να συγκρατεί τα υλικά και να διατηρείται η φωτιά για αρκετή ώρα αφού μπορούμε να την τροφοδοτούμε με περισσότερα κομμάτια φλοιού που θα έχουμε μαζί μας.

epiviosi

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μέρη που η θάλασσα σε «καταπίνει»! Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες στον κόσμo

  Τα μέρη που η θάλασσα σε «καταπίνει»! Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες στον κόσμo Οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες που απαντώνται κυρίως στα...