Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Πανδοσία

 Συνεχίζονται οι ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Πανδοσία

Posted on  by ellas

Τη χορήγηση άδειας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Φαναρίου (αρχ. Πανδοσία) υπέγραψε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος 2024-2028 που πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πρέβεζας Ανθής Αγγέλη, ενώ για το τρέχον έτος θα διεξαχθεί κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι εργασίες θα γίνουν στους ήδη υπάρχοντες ανασκαφικούς τομείς (τετράπλευρο ελληνιστικό κτίριο) ενώ θα υπάρξουν επεκτάσεις και αε άλλα σημεία με δοκιμαστικές τομές σε ελληνιστικά κτίρια και βυζαντινά οικοδομήματα. Επίσης θα πραγματοποιηθούν γεωφυσικές έρευνες φωτογραφικές λήψεις και αποτυπώσεις σε όλες τις περιοχές της ανασκαφής και καταγραφή των κινητών ευρημάτων.
Ο αρχαιολογικός χώρος «Καστρί» στον οικισμό Καστρίου στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου (Καναλακίου), του Δήμου Πάργας, βρίσκεται πάνω σε ασβεστολιθικό λόφο και σε κομβικό σημείο χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών (από την κοιλάδα του Κωκυτού στον Καλαμά, τη Δωδώνη και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων).Σημαντικός ήταν ο ρόλος της ακρόπολης στον έλεγχο των λιμενικών εγκαταστάσεων στον κοντινό «Γλυκύ Λιμένα» ή ήταν και η ίδια λιμάνι μέσω της Αχερουσίας λίμνης και του ποταμού Αχέροντα.

Ο οχυρωμένος οικισμός έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1932 και έχει ταυτιστεί με την Πανδοσία.Ο λόφος φαίνεται να ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και να εγκαταλείφθηκε στην Οθωμανική περίοδο. Η αρχαία Πανδοσία ήταν η έδρα των τεσσάρων ηλειακών αποικιών (αρχαίες Βατίαι, Ελάτρια και Βουχέτιο). Πηγή

https://ellas2.wordpress.com/

Το βρήκα στο: https://vequinox.wordpress.com/

Μουδιασμένοι οι Βολιώτες με την αγορά ψαριών – Από που προέρχονται και τι επιλέγουν οι καταναλωτές [εικόνες και βίντεο]

 Μουδιασμένοι οι Βολιώτες με την αγορά ψαριών – Από που προέρχονται και τι επιλέγουν οι καταναλωτές [εικόνες και βίντεο]


Αναστάτωση έχει προκληθεί στις τάξεις των ιχθυοπωλών στο κέντρο του Βόλου αλλά και στις λαϊκές αγορές, καθώς μετά τα τελευταία γεγονότα με τα νεκρά ψάρια, πέραν της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί έχουν να αντιμετωπίσουν και τον δισταγμό των καταναλωτών στην αγορά θαλασσινών και ψαρικών.

Σε αυτοψία του TheNewspaper.gr στη Λαϊκή Αγορά της Νέας Δημητριάδας επί της οδού Ορμινίου, συνομιλήσαμε με αλιείς που πωλούν τα ψάρια τους στους πάγκους. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε στον Σπύρο Μπαξεβάνο ο Τάκης Αλιάτης, τα ψάρια που πωλούνται στα καταστηματα και στις λαϊκές αγορές του Βόλου, προέρχονται κυρίως από Χαλκιδική και Εύβοια. Οι ιχθυόπωλες απεύθυνουν κάλεσμα στους Βολιώτες να τους εμπιστευτούν και επιστρέψουν στις διατροφικές τους συνήθειες και αγοράζουν και πάλι ψαρικά και θαλασσινά. Παράλληλα, οι αλιείς ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι τα ψάρια που τιθένται προς πώληση δεν προέρχονται από τον Παγασητικό.

Οι τιμές που πωλούνται τα ψάρια ευρείας κατανάλωσης κυμαίνονται από τρία έως και δέκα ευρώ ανά κιλό. Ενδεικτικά, από πέντε έως επτά ευρώ κοστίζει η σαρδέλα, από τρία έως επτά ο γαύρος, από πέντε έως οκτώ τα σαυρίδια, τα κοκκάλια και οι κολιοί. Τέλος, οι τσιπούρες πωλούνται από οκτώ έως δέκα ευρώ το κιλό, ενώ οκτώ έως δέκα ευρώ τα λαβράκια.

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα το μέγεθος και την ποιότητα των ψαριών.

Δείτε εικόνες και βίντεο:

https://www.thenewspaper.gr/


( Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ ) Δώδεκα αφηγήσεις του τσιγγάνου

 ( Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ )

Δώδεκα αφηγήσεις του τσιγγάνου

(Απόσπασμα)

Ούτε σπίτια ούτε χωριουδάκια

σε σταμάτησε ποτέ

ποτέ δεν μπλόκαρε το αιώνιό σου

και ανεμπόδιστο μονοπάτι,

τσιγγάνοι, αταίριαστοι άνθρωποι

τριήρεις της γης μου:

ιδού αδάμαστα μουλάρια.

Έχετε σκηνές για πανιά

κοιτάξτε τα παλάτια τους και

οι ναοί τους που είναι χτισμένοι

εν ριπή οφθαλμού, σηκώνονται

και πέφτουν όπως στέκονται

αφού ολοκληρωθούν ως

το μυαλό σας τα δημιουργεί εδώ

και δεν είσαι ο τσιγγάνος σκλάβος

καθώς το σπίτι σου είναι φτερωτό όπως εμείς

και ακολουθεί, αφοσιωμένος ως έχει

στον κύριό του και όχι αυτός σε αυτό.

Κι εγώ, ο εξαιρετικός, μεταξύ

όλοι εσείς οι εξαιρετικοί:

ούτε σπίτι ούτε χωριουδάκι

ούτε σκηνή με ελέγχει

κάτω από το κύριο παλάτι της φύσης

οι ουρανοί είναι η μόνη μου κατοικία

και το κενό στον κορμό ενός δέντρου

αρκετά για να περάσω τη νύχτα μου

το πόδι ενός ογκόλιθου είναι πάντα

ασφαλές να επιβραδύνει το τρέξιμο

της ζωής μου για λίγο και

ένα γκρεμισμένο σπίτι είναι αρκετό

να περάσω τον ύπνο μου με όνειρα

το πιο χρυσό μου όνειρο,

και ένα χαράκωμα βαθιά στη γη,

στο οποίο αναπαύω το σώμα μου και

στο οποίο βρίσκω φρεσκάδα και

ζεστασιά μόνο για να ατενίζεις την αυγή

με άγια ανέμελα μάτια και

να τραγουδήσει το καλοκαιρινό μεσημέρι

σαν τζίτζικας με γλυκιά φωνή.

https://www.lulu.com/account/projects/gjgv4ee https://www.amazon.com/dp/B0D3LP7NW6

Σοκ και Δέος! Η Ρωσία θα εκτοξεύσει τον επαναστατικό πυρηνικό πύραυλο κρουζ Skyfall εμβέλειας 23.000 χλμ

Σοκ και Δέος! Η Ρωσία θα εκτοξεύσει τον επαναστατικό πυρηνικό πύραυλο κρουζ Skyfall εμβέλειας 23.000 χλμ

Από σημείο βόρεια της Μόσχας θα εκτοξευθεί ο νέος υπερ-πύραυλος της Ρωσίας, ο πυρηνοκίνητος πύραυλος 9M370 Burevestnik που ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «αόρατο»

 Δύο Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν πως εντόπισαν το πιθανό σημείο εκτόξευσης του νέου ρωσικού πυρηνοκίνητου και πυρηνικά οπλισμένου πυραύλου κρουζ 9M370 Burevestnik (το ΝΑΤΟ τον αποκαλεί Skyfall). Πρόκειται για ένα από τα νεότερα υπερόπλα του ρωσικού οπλοστασίου, το οποίο ο ίδιος ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν είχε περιγράψει ως έναν «αόρατο πύραυλο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες της 26ης Ιουλίου, το πιθανό σημείο εκτόξευσης του εν λόγω πυραύλου είναι μία υποδομή αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή. Η υποδομή απέχει σχεδόν 475 χιλιόμετρα από την Μόσχα και βρίσκεται βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, κοντά στην πόλη Βόλογκντα. Η βάση ονομάζεται Vologda-20, ωστόσο αποκαλείται συχνά και Chebsara.

«Το σημείο είναι σχεδιασμένο για ένα μεγάλο και σταθερό πυραυλικό σύστημα. Σήμερα το μόνο τέτοιο σύστημα που αναπτύσσει η Ρωσία είναι ο πύραυλος Skyfall» είπε ένας από τους δύο Αμερικανούς ερευνητές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, λέγοντας πως αυτές είναι απορίες που πρέπει να γίνουν στο ρωσικό υπουργείο άμυνας και όχι στον ίδιο.

Ποιος Είναι ο Πύραυλος 9M370 Burevestnik;

Το 2020, το Εθνικό Κέντρο Εναέριας και Διαστημικής Κατασκοπίας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας είχε δηλώσει πως όταν ο πύραυλος 9M370 Burevestnik γίνει επιχειρησιακός, η Ρωσία θα αποκτήσει ένα «μοναδικό όπλο με διηπειρωτική εμβέλεια».

Ευτυχώς για την Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής ο πύραυλος φαίνεται πως δεν έχει υιοθετηθεί επίσημα από τις στρατηγικές δυνάμεις της Μόσχας εξαιτίας μίας σειράς από αποτυχημένων δοκιμαστικών εκτοξεύσεων.

Στις τεχνικές προδιαγραφές όμως ο πύραυλος είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Όπως προαναφέραμε, έχουμε να κάνουμε με έναν πυρηνοκίνητο και πυρηνικά οπλισμένα πύραυλο κρουζ που πετάει σε χαμηλά υψόμετρα για να μην εντοπίζεται από εχθρικά ραντάρ. Αν και η εμβέλειά του δεν έχει αποκαλυφθεί επίσημα, αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 23.000 χιλιόμετρα! Για να συγκρίνετε, ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat, ο ισχυρότερος της ρωσικής πυρηνικής τριάδας σήμερα, έχει βεληνεκές που φτάνει τα 17.700 χιλιόμετρα.

Το όπλο ήταν ένα από τα 6 στρατηγικά υπερόπλα που είχε ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν το έτος 2018. Οι Αμερικανοί είχαν επιχειρήσει να αναπτύξουν ένα παρόμοιο σύστημα μέσω του προγράμματος Project Pluto το 1957, ωστόσο εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους επειδή το όπλο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

 

 Αλλάζουν όσα ξέραμε για τη σοκολάτα: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μέθοδο παραγωγής

Σοκολάτα (φωτογραφία αρχείου/Unsplash)
Σοκολάτα (φωτογραφία αρχείου/Unsplash)

Η διαδικασία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των εταιρειών βιώσιμων τροφίμων

Ένα νέο τρόπο για να φτιάξουν σοκολάτα ανακάλυψαν οι επιστήμονες τροφίμων στην Ελβετία. Αυτό θα γίνεται χρησιμοποιώντας ολόκληρο τον καρπό του κακάο και όχι μόνο τους κόκκους - και χωρίς ζάχαρη.

Η νέα ανακάλυψη

Η σοκολάτα, που αναπτύχθηκε στο διάσημο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης από τον επιστήμονα Kim Mishra και την ομάδα του, περιλαμβάνει τον πολτό του καρπού του κακάο, τον χυμό και τον φλοιό ή ενδοκάρπιο. Η διαδικασία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των εταιρειών βιώσιμων τροφίμων.

Λένε ότι η παραδοσιακή παραγωγή σοκολάτας, που χρησιμοποιεί μόνο τους κόκκους, συνεπάγεται ότι ο υπόλοιπος καρπός του κακάο - σε μέγεθος κολοκύθας και γεμάτος θρεπτική αξία - αφήνεται να σαπίσει στα χωράφια.

Το κλειδί της νέας σοκολάτας βρίσκεται στον πολύ γλυκό χυμό της, ο οποίος έχει γεύση, όπως εξηγεί ο κ. Mishra, «πολύ φρουτώδη, λίγο σαν ανανά».

Αυτός ο χυμός, ο οποίος περιέχει 14% ζάχαρη, αποστάζεται για να σχηματιστεί ένα πολύ συμπυκνωμένο σιρόπι, συνδυάζεται με τον πολτό και στη συνέχεια, ανεβάζοντας τη βιωσιμότητα σε νέα επίπεδα, αναμιγνύεται με τον αποξηραμένο φλοιό, ή ενδοκάρπιο, για να σχηματιστεί ένα πολύ γλυκό τζελ κακάο.

Το τζελ, όταν προστίθεται στους κόκκους κακάο για την παρασκευή σοκολάτας, εξαλείφει την ανάγκη για εξευγενισμένη ζάχαρη.

Αλλάζει εποχή η σοκολάτα

Ο κ. Mishra θεωρεί την εφεύρεσή του ως την τελευταία σε μια μακρά σειρά καινοτομιών από τους Ελβετούς παραγωγούς σοκολάτας.

«Πρέπει να είστε καινοτόμοι για να διατηρήσετε την κατηγορία των προϊόντων σας», λέει ο κ. Mishra. «Αλλιώς... θα φτιάχνετε απλώς μέτρια σοκολάτα».

Ο κ. Mishra συνεργάστηκε στο σχέδιό του με την KOA, μια ελβετική νεοφυή επιχείρηση που ασχολείται με τη βιώσιμη καλλιέργεια κακάο. Ο συνιδρυτής της, Anian Schreiber, πιστεύει ότι η χρήση ολόκληρου του καρπού του κακάο θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της βιομηχανίας κακάο, από την εκτίναξη της τιμής των κόκκων κακάο μέχρι την ενδημική φτώχεια μεταξύ των κακοπαραγωγών.

«Αντί να τσακώνεστε για το ποιος παίρνει πόσο από την τούρτα, κάνετε την τούρτα μεγαλύτερη και όλοι επωφελούνται», εξηγεί.

«Οι αγρότες αποκτούν σημαντικά πρόσθετο εισόδημα μέσω της αξιοποίησης του πολτού κακάο, αλλά και η σημαντική βιομηχανική μεταποίηση γίνεται στη χώρα προέλευσης. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δημιουργείται αξία που μπορεί να διανεμηθεί στη χώρα προέλευσης».

Ο κ. Schreiber χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο» το παραδοσιακό σύστημα παραγωγής σοκολάτας, κατά το οποίο οι αγρότες στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική πωλούν τους κόκκους κακάο τους σε μεγάλους παραγωγούς σοκολάτας που εδρεύουν σε πλούσιες χώρες.

Το μοντέλο αμφισβητείται επίσης από μια νέα έκθεση στη Γενεύη, η οποία διερευνά το αποικιακό παρελθόν της Ελβετίας.

Σε όσους επισημαίνουν ότι η Ελβετία δεν είχε ποτέ δικές της αποικίες, η ιστορικός της σοκολάτας Letizia Pinoja αντιτείνει ότι Ελβετοί μισθοφόροι στρατιώτες αστυνόμευαν τις αποικίες άλλων χωρών και Ελβετοί πλοιοκτήτες μετέφεραν σκλάβους.

Η Γενεύη ειδικότερα, λέει, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με μερικές από τις πιο εκμεταλλευτικές φάσεις της βιομηχανίας σοκολάτας. «Η Γενεύη είναι κόμβος για το εμπόριο εμπορευμάτων και από τον 18ο αιώνα το κακάο έφτανε στη Γενεύη και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελβετία για την παραγωγή σοκολάτας. Χωρίς αυτό το εμπορευματικό εμπόριο αποικιακών αγαθών, η Ελβετία δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει η χώρα της σοκολάτας. Και το κακάο δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο είδος αποικιακού αγαθού. Όλα προήλθαν από τη δουλεία».

Στην Ελβετία, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς -συμπεριλαμβανομένης της Lindt- αρχίζουν να χρησιμοποιούν τους καρπούς του κακάο καθώς και τους κόκκους, αλλά κανένας, μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει το βήμα της πλήρους εξάλειψης της ραφιναρισμένης ζάχαρης.

https://www.ethnos.gr/

Για ένα ποιοτικό άλμα στην Δικαιοσύνη

  Για ένα ποιοτικό άλμα στην Δικαιοσύνη Αντικλείδι Το σύστημα της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα το 2024, πέραν του ότι δεν έχει κατακτήσ...