Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Οι γαστρονομικοί θησαυροί του Πηλίου-Τα εδέσματα και οι μεζέδες που αξίζει να δοκιμάσετε

Οι γαστρονομικοί θησαυροί του Πηλίου-Τα εδέσματα και οι μεζέδες που αξίζει να δοκιμάσετε

Για ένα τόπο ευλογημένο μιλούν όσοι αναφέρονται στο αγαπημένο Πήλιο και δικαίως. Ξεχωριστό, θελκτικό και παραμυθένιο σαν τα μυθικά πλάσματα που ζούσαν σε αυτό, με τη μοναδική φύση του να αγκαλιάζει τους επισκέπτες και να τους χαρίζει πανέμορφες εικόνες κάθε εποχή του χρόνου. Με την πλούσια βλάστηση να ευδοκιμεί και να δημιουργεί ένα μαγευτικό σκηνικό, με χωριά μοναδικού χαρακτήρα, αληθινά στολίδια, που απλώνονται στις καταπράσινες πλαγιές του έως χαμηλά, κοντά στις παραλίες του Αιγαίου και τα ακρογιάλια του Παγασητικού.

Ό,τι και να πει κανείς για το βουνό των Κενταύρων δεν συγκρίνεται με το θαυμασμό και τη σχεδόν μαγική αίσθηση που προκαλεί στον επισκέπτη, όσες φορές κι αν βρεθεί στα χωριά και στη φύση του. Οι δε εμπειρίες, ατελείωτες και συναρπαστικές για όλους: οπαδούς των ορεινών δραστηριοτήτων ή φίλους της θάλασσας, φυσιολάτρες ή απλά όσους αναζητούν ένα καταφύγιο ηρεμίας, χαλάρωσης κι αυθεντικής ομορφιάς. Όλες όμως με κοινό παρονομαστή, την απολαυστική κατάληξη σε ένα τραπέζι πλούσιο και φιλόξενο, γεμάτο αυθεντικές γεύσεις που έχουν φυσικά σαν βάση τους μοναδικούς καρπούς της πηλιορείτικης γης.

Νόστιμοι καρποί και φρούτα όλο γεύση

 Καρποί δέντρων, άγρια χόρτα, αρωματικά βότανα, ελαιόδεντρα κι αμπέλια είναι τα δώρα του εύφορου βουνού και μάλιστα σε τέτοια ποικιλία, που δίκαια υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην ευδοκιμεί σε αυτόν τον τόπο. Και ποιος δεν γνωρίζει τα περίφημα τραγανά, κατακόκκινα μήλα Ζαγορίν και τα πηλιορείτικα φιρίκια – χαρακτηρισμένα ΠΟΠ από το 2011 -, σήμα κατατεθέν της πανέμορφης Ζαγοράς και των γύρω χωριών και καμάρι των ανθρώπων τους, που αφοσιώνουν όλη τους την ενέργεια στην καλλιέργεια των κορυφαίων σε γεύση φρούτων. Και μπορεί τα φιρίκια να καλλιεργούνταν στο Πήλιο από τον 18ο αιώνα, το μοναδικό μικροκλίμα του όμως αποδείχθηκε άριστο και για τις ποικιλίες Starking, Golden που εδώ αποκαλούνται και κιτρινόμηλα ή μπανανόμηλα, Gala, Fuji, Jona και την παλιά ποικιλία Ρενέδες ή κολιμπασέικα που θεωρούνται τα γευστικότερα ξινόμηλα.

Τις καλλιέργειες συμπληρώνουν τα αχλάδια – νοστιμότατα οι περίφημες «κοντούλες» -, κερασιές, δαμασκηνιές, κυδωνιές και ροδακινιές που μας χαρίζουν τα αρωματικά «λεμονάτα», συκιές που σε καλούν να απλώσεις το χέρι και να γλυκαθείς, ακόμη και ακτινίδια ή άγρια ολόγλυκα βατόμουρα, όλα αφθονούν στο Πήλιο. Μαζί με τα καρύδια από τα μεγαλύτερα υψόμετρα και τα εξαιρετικής ποιότητας κάστανα, φημισμένα για τη γλυκιά γεύση και το μεγάλο τους μέγεθος, αποδεικνύουν ότι κάθε εποχή όχι μόνο ντύνει με άλλα χρώματα το μαγικό βουνό αλλά μας εκπλήσσει και με τις εναλλαγές των γεύσεων.

Κι όσο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, που έχει κάνει τα προϊόντα του Πηλίου γνωστά και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, φροντίζει για τη συστηματική καλλιέργεια, συγκομιδή και διακίνηση των περισσότερων από τα παραπάνω φρούτα και καρπούς, οι κάτοικοι συλλέγουν τα άφθονα βότανα, όπως μυρωδάτη ρίγανη, αρωματικό θρούμπι, άγρια χόρτα, τσάι του βουνού, τσιτσίραβλα, ακόμη και φτέρες και φυσικά μανιτάρια, που οι παραδοσιακές συνταγές αξιοποιούν και μετουσιώνουν σε πιάτα αδιαμφισβήτητης νοστιμιάς.

Η γήινη νοστιμιά των παραδοσιακών πιάτων, το απόλυτο comfort food

Οι πρωτότυποι τσιπουρομεζέδες που συνοδεύουν ιδανικά το απόσταγμα που δεν λείπει από το τραπέζι καμιά εποχή, βασίζονται κυρίως στα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια από Παγασητικό και Αιγαίο, σε μια ατέλειωτη εναλλαγή γεύσεων, που σερβίρονται διαδοχικά και κάνουν το τελετουργικό της τσιπουροποσίας πραγματική απόλαυση. Για την απόσταξη του τσίπουρου στο Πήλιο κάποια χωριά δεν χρησιμοποιούν μόνο τα στέμφυλα αλλά και κούμαρα, ενώ στον κατάλογο με τους μεζέδες περίοπτη θέση κατέχουν τα κρίταμα, τα τρυφερά βλαστάρια φτέρης που μαζεύονται την άνοιξη και βέβαια, τα τσιτσίραβλα, οι κορυφές της αγριοφιστικιάς που μόνο στο Πήλιο γίνονται νοστιμότατο τουρσί με σκόρδο, ή συστατικό σε σαλάτες και ομελέτες.

Με το τσίπουρο να ανοίγει την όρεξη, η πηλιορείτικη κουζίνα ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στις γαστρονομικές επιθυμίες των επισκεπτών, με μια ποικιλία εδεσμάτων που απολαμβάνονται εξίσου χειμώνα – καλοκαίρι. Την ξεχωριστή της ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οφείλει εν μέρει και στις επιρροές που δέχθηκαν οι ντόπιοι από πληθυσμούς άλλων Θεσσαλών, Ηπειρωτών, Βλάχων και Αρβανιτών, που μετακινήθηκαν στην περιοχή τους τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κυρίως, με τις παραδόσεις και τα στοιχεία της δικής στους κουζίνας να ενσωματώνονται και να εμπλουτίζουν τις γεύσεις του Πηλίου. Το ίδιο συνέβη και με τις συνήθειες και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες που μετέφεραν οι εύπορες οικογένειες του Πηλιορειτών, οι οποίοι έχοντας εμπορικές συναλλαγές με την Αίγυπτο, περνώντας χρόνο εκεί και φιλοξενώντας τα καλοκαίρια στα αρχοντικά τους αρκετούς Αιγυπτιώτες, πλούτισαν περεταίρω τις τοπικές γαστρονομικές συνήθειες. Σήμερα πλέον, απ΄ άκρη σ΄ άκρη του πανέμορφου αυτού τόπου, ταβέρνες, εστιατόρια και παραδοσιακά καφενεία, αναλαμβάνουν να σας συστήσουν χαρακτηριστικά πιάτα σαν τα παρακάτω, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Σπετζοφάι

Το γνωστότερο πιάτο του Πηλίου οφείλει το όνομά του στους γλωσσικούς ιδιωματισμούς του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που στο διήγημά του «Ρόδινα Ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του πιάτου, ως σπέντζες, γι’ αυτό θα βρείτε το φαγητό να αποκαλείται και σπεντζοφάι. Όπως και να το πείτε, οι πράσινες τηγανητές πιπεριές που μαγειρεύονται με χωριάτικο λουκάνικο σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, με σκόρδο και καυτερές πιπερίτσες, είναι ένα λαχταριστό πιάτο που συνοδεύεται με άφθονο φρεσκοζυμωμένο ψωμί για «βουτιές» στη μελωμένη σάλτσα του, ενώ συχνά φτιάχνεται και με κόκκινες πιπεριές ή και μελιτζάνες.

Μπουμπάρι

Ένα πιάτο ρουστίκ για όσους δεν φοβούνται τις δυνατές γεύσεις. Αφού καθαριστεί σχολαστικά ένα πολύ μεγάλο σε μήκος κομμάτι εντέρου προβατίνας, γεμίζεται με ψιλοκομμένη συκωταριά, μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι, κρεμμυδάκι, μαϊντανό και άλλα μυρωδικά και ψήνεται τυλιγμένο κυκλικά σε μεγάλο ταψί. Είναι πραγματικά νόστιμο και αφού δεν απαντάται τόσο συχνά, αν το πετύχετε μην το προσπεράσετε.

Μοσχαράκι κατσαρόλας με πηλιορείτικους καρπούς

Αν και δεν κατάγεται από το Πήλιο, το αγαπημένο κοκκινιστό μοσχάρι κατσαρόλας απογειώνεται πραγματικά όταν μαγειρεύεται με ντόπια κάστανα, κυδώνια, δαμάσκηνα ή μανιτάρια. Τους ίδιους καρπούς μπορεί να βρείτε να συνοδεύουν χοιρινό ή αγριογούρουνο, οπότε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, ενδώστε χωρίς δισταγμό σε αυτό το πιάτο βαθιάς, γήινης νοστιμιάς.

Άγρια χόρτα τσιγαριστά με αυγά

Ένα πιάτο φαινομενικά ταπεινό αλλά απίστευτα νόστιμο, με χόρτα που φύονται άγρια στο βουνό κι άλλα από τους πηλιορείτικους μπαξέδες – μυρώνια, σέσκουλα, καυκαλήθρες, τοματοκορφάδες, σπανάκι, πράσα και κολοκυθολούλουδα – να σιγομαγειρεύονται με ντομάτες, κρεμμύδι και καυτερές πιπεριές και να αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία σερβίρονται ντόπια αυγά μάτια. Όσο απλό, άλλο τόσο καταπληκτικό σε γεύση.

Τραχανάς με λουκάνικο και σπετζάκια – Φασολάδα

Φαίνεται τελικά πως στο Πήλιο αγαπούν πολύ τις καυτερές πιπερίτσες, ίσως γιατί αποτελούν κι ένα καλό τρόπο να μας ζεσταίνει το φαγητό ακόμη περισσότερο τις κρύες μέρες στο βουνό. Στις σούπες που σερβίρονται πλάι σε ξυλόσομπες και τζάκια το χειμώνα ταιριάζουν σίγουρα πολύ, γι’ αυτό είτε προτιμήστε το Πήλιο για σκι είτε απλά για να απολαύσετε το ατμοσφαιρικό τοπίο τυλιγμένο στην πυκνή ομίχλη και το χιόνι, φροντίστε τα δοκιμάσετε μια νόστιμη σούπα με ντόπιο, χειροποίητο τραχανά, συχνά με κομμάτια λουκάνικου και άφθονους σπόρους καυτερής πιπεριάς, τα λεγόμενα «σπετζάκια», αλλά και μια επίσης καυτερή, πλούσια χυλωμένη φασολάδα, κλασικό πιάτο στις ταβέρνες των Χανίων, για όσους περνούν τη μέρα τους στο Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες.

Οι λεγόμενοι «Ψευτοκεφτέδες»

Το όνομά τους υπονοεί ότι δεν φτιάχνονται με κρέας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στερούνται νοστιμιάς. Αυτοί οι εξαιρετικοί μεζέδες, πολύ δημοφιλείς στα νησιά μας σε διάφορες εκδοχές –ντοματοκεφτέδες, κολυκυθοφτέδες-, στο Πήλιο φτιάχνονται με μυρωδάτη ρίγανη που αφθονεί στην περιοχή ή με τις κορυφές των άγριων φτερών που θα δείτε να ξεπροβάλουν ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα. Τυρί, αυγά και λιωμένες βραστές πατάτες συμπληρώνουν το μείγμα, που πλάθεται και τηγανίζεται για να μας δώσει αφράτους ριγανοκεφτέδες και φτεροκεφτέδες, όλο άρωμα και γεύση.

Πίτες

Η θεσσαλική παράδοση καλά κρατεί και στο Πήλιο, όπου νοστιμότατες πίτες με χειροποίητο φύλλο θα βρείτε παντού, από τους φούρνους των χωριών ως τα πιο απλά ταβερνάκια. Εκτός από τις κλασικές τυρόπιτες και χορτόπιτες, εδώ συνηθίζεται πολύ η πιπερόπιτα και η κολοκυθόπιτα –αλμυρή ή γλυκιά – και η πλούσια ανοιχτή γαλατόπιτα.

Όσο για το κρασί που θα συνοδεύσει τα παραπάνω πιάτα, το Πήλιο εδώ και κάποια χρόνια μπορεί να περηφανεύεται και για την οινοπαραγωγική του δραστηριότητα, με επίκεντρο το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής, στο νότιο τμήμα του βουνού. Τα αμπέλια των δύο οινοποιείων της περιοχής επωφελούνται από το θαλασσινό αεράκι που τα κρατά δροσερά το καλοκαίρι, ενώ προστατεύονται από τις πλαγιές στη διάρκεια του χειμώνα. Τα αποτέλεσμα που μπορείτε να δοκιμάσετε σε επιλεγμένα εστιατόρια ή σε προγραμματισμένες ξεναγήσεις τόσο στο Κτήμα Milea όσο και στο Οινοποιείο Πατιστής, είναι ποιοτικά κρασιά, κάποια κατάλληλα και για παλαίωση, που αξίζει να πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας.

Γλυκά λαχταριστά και απολύτως υγιεινά

Τις θεσπέσιες πηλιορείτικες γαλατόπιτες που αποτελούν εξαιρετική ιδέα για πρωινό, συναγωνίζονται επάξια οι αφράτες μηλόπιτες, και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε έναν τόπο που μοιάζει με ατέλειωτο μηλεώνα. Θα τις απολαύσετε εξίσου χειμώνα-καλοκαίρι σε διάφορες εκδοχές και συνταγές και πάντα με την κορυφαία γεύση των μήλων Ζαγορίν. Από τον Συνεταιρισμό Ζαγορίν εξάλλου, προέχεται και το εξαιρετικό πετιμέζι μήλου, που ξεκίνησε να φτιάχνεται το 2016 και το οποίο θα δοκιμάσετε στις σαλάτες που σερβίρουν αρκετές πηλιορείτικες ταβέρνες.

Από τα ποιοτικά και νόστιμα φρέσκα φρούτα που μας δίνει το υπέροχο Πήλιο, φτιάχνονται εξίσου νόστιμα γλυκά του κουταλιού. Με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, οι άξιες κυρίες μέλη των συνεταιρισμών διαφόρων χωριών ετοιμάζουν χειροποίητες αγνές μαρμελάδες και βαζάκια με ολόγλυκους καρπούς. Ροδάκινο, σύκο, κεράσι, κυδώνι, ολόκληρο καρυδάκι και φυσικά οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, το φυρίκι και το κάστανο πωλούνται από τα καταστήματα του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του αντίστοιχου της Πορταριάς και τις «Εσπερίδες», όπως έχουν ονομάσει το δικό τους Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό οι γυναίκες της Βυζίτσας, στο καλαίσθητο κατάστημα των οποίων θα τις δείτε εν δράση και θα δοκιμάσετε ακόμη ένα κομμάτι υπέροχης Πηλιορείτικης μηλόπιτας.

Προμηθευτείτε και αγνό μέλι με τα ξεχωριστά αρώματα του μοναδικού αυτού βουνού και θα έχετε γνωρίσει κάθε πτυχή της γαστρονομικής ταυτότητας ενός τόπου που ξέρει να χαρίζεται απλόχερα.

Πηγή: Αριέττα Πούλιου, https://www.travel.gr/

https://magnesianews.gr/

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

ΑΝΗΚΟΥΣΤΟΣ ΒΛΑΒΗ

 ΑΝΗΚΟΥΣΤΟΣ ΒΛΑΒΗ

By ΒΑΣΩ ΜΠΕΡΗ on 7 Ιανουαρίου 2025

Στο μυθιστόρημα ‘Ανήκουστος Βλάβη’ (εκδόσεις ΚΥΨΕΛΗ, μετάφραση Έφη Τσιρώνη), ο Βρετανός συγγραφέας, κριτικός και καθηγητής λογοτεχνίας Ντέιβιντ Λοτζ  (David Lodge, 1935-2025), εξετάζει μέσω του κεντρικού του χαρακτήρα, του Ντέσμοντ Μπέιτς, ενός καθηγητή γλωσσολογίας που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, λόγω των προβλημάτων ακοής που αντιμετωπίζει,  την απογοητευτική και συχνά ταπεινωτική πραγματικότητα του μερικώς κωφού, μια εμπειρία που τον απομακρύνει από την οικογένεια, τους συναδέλφους του και τον κόσμο γενικότερα.

Οι περιγραφές της βαρηκοΐας είναι βασισμένες στην προσωπική εμπειρία  του Λοτζ με τα προβλήματα ακοής και κατά συνέπεια η ιστορία που αφηγείται σ΄ αυτό το βιβλίο έχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία.  Ο Λοτζ όμως πέρα από την παρατήρηση των συμπτωμάτων, των δυσκολιών και των προσπαθειών επιβίωσης μ’ αυτή τη συνθήκη,  χρησιμοποιεί αυτή την αισθητηριακή έκπτωση ως μια ισχυρή μεταφορά για τα εμπόδια επικοινωνίας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την βύθιση στη μελαγχολία.

Η κωφότητα είναι κωμική όσο η τυφλότητα τραγική’ γράφει και σ’ αυτή τη φράση συμπυκνώνει τον τόνο της αφήγησής του που κινείται μεταξύ χιούμορ και στοχασμού, επισημαίνοντας την αντίληψη της κοινωνίας για τις δύο αυτές αναπηρίες και τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα τις αντιμετωπίζουν.

‘Οι τυφλοί κομίζουν πάθος. Οι άλλοι τους αντιμετωπίζουν με συμπόνια, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να  τους βοηθήσουν, να τους περάσουν απέναντι στον δρόμο, να τους προειδοποιήσουν για διάφορα εμπόδια, να χαϊδέψουν τα σκυλιά τους. Τα σκυλιά, τα λευκά μπαστούνια, τα σκούρα γυαλιά είναι ορατά σημάδια της αναπηρίας τους και προκαλούν αντανακλαστικά κύματα συμπάθειας.  Εμείς οι περήφανοι στ’ αυτιά δεν έχουμε τέτοια διακριτικά που προκαλούν τη συμπόνια. Τα ακουστικά βοηθήματά μας είναι σχεδόν αόρατα και δεν διαθέτουμε αξιαγάπητα ζώα αφοσιωμένα στην προστασία μας. […] Οι άγνωστοι συνειδητοποιούν ότι είσαι κωφός μόνο αφού προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί σου για κάποια ώρα και αποτύχουν, και αυτή η συνειδητοποίηση προκαλεί εκνευρισμό και όχι συμπόνια.’

Ο Λοτζ περιγράφει με καυστικό τρόπο  την εμπειρία των βαρήκοων, δίνοντας έμφαση τόσο στις πρακτικές όσο και τις συναισθηματικές πτυχές της κώφωσης, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματα αποξένωσης, την καταθλιπτική μελαγχολία, το υποχονδριακό πείσμα της ηλικίας, την αγωνία για τα γηρατειά και τον θάνατο. Τα προβλήματα ακοής του Ντέσμοντ τον απομονώνουν από τις συνομιλίες, τις οικογενειακές αλληλεπιδράσεις αλλά και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Συχνά βρίσκεται σε καταστάσεις ντροπιαστικές, αστείες, μπερδεμένες και ενοχλητικές τις οποίες καταγράφει με ένα μοναδικό ύφος στο ημερολόγιό του. Οι συγκρίσεις με γνωστές προσωπικότητες που είχαν προβλήματα ακοής όπως ο Λάρκιν, ο Γκόγια και ο Μπετόβεν ελάχιστα μπορούν να τον παρηγορήσουν. Οι παρεξηγήσεις διαπερνούν την αφήγηση από την κυριολεκτική αδυναμία του Ντέσμοντ να ακούσει μέχρι τα συναισθηματικά κενά στις σχέσεις του.

Η δεύτερη σύζυγός του, η Φρεντ, είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, κοινωνική, δραστήρια και με όρεξη για ζωή, ένας πρακτικός και υποστηρικτικός σύντροφος στην οποία ο Ντέσμοντ προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ακόμη ικανός να σταθεί δίπλα της τόσο κοινωνικά όσο και σε πιο προσωπικό επίπεδο. Ο υπέργηρος πατέρας του, επίσης βαρήκοος και με άνοια, επιμένει να μένει μόνος του σε άθλιες συνθήκες και να μην δέχεται βοήθεια αναγκάζοντας τον Ντέσμοντ να ταξιδεύει συχνά στο Λονδίνο για να τον φροντίζει. Και σαν να μην του έφταναν όλα αυτά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια κακομαθημένη μεταπτυχιακή φοιτήτρια που τον εκβιάζει για να τη βοηθήσει με τη διατριβή της με θέμα την υφολογική ανάλυση των σημειωμάτων αυτοκτονίας!

Ο Ντέσμοντ παλεύει με όλα,  παλεύει με τις μπαταρίες των ακουστικών του που αδειάζουν πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή, παλεύει να σταθεί αξιοπρεπώς σε συζητήσεις που γίνονται σε δημόσιους χώρους όπου ο θόρυβος πολλαπλασιάζεται από τα ακουστικά του, παλεύει με την αμηχανία των παρεξηγήσεων, με την αγωνία της ολικής κώφωσης, των γηρατειών και του θανάτου.

Συχνά, τη διαφορά  ανάμεσα στις λέξεις κωφός (deaf), θάνατος (death) και νεκρός (dead) μπορώ να τη διακρίνω μόνο από τα συμφραζόμενα, και, μερικές φορές, οι λέξεις μου φαίνονται εναλλάξιμες. Η κώφωση είναι ένα είδος προ-νέκρωσης, μια παρατεταμένη εισαγωγή στη μακρά σιγή στην οποία όλοι μας κάποτε θα βυθιστούμε.

Η κακή επικοινωνία γίνεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο και οι συχνές παρεξηγήσεις του Ντέσμοντ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είναι μεν διασκεδαστικές αλλά υπογραμμίζουν και την αυξανόμενη αίσθηση της απόσπασής του από τον κόσμο. Ο Ντέσμοντ είναι γκρινιάρης! Παρόλη την προσπάθεια που κάνει να συμβαδίσει με την οικογένεια, την κοινωνία, την εποχή, η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσε να μείνει ήσυχος μακριά από φασαριόζικα εστιατόρια, πάρτι και ταξίδια. Ανάμεσα στις διάφορες σπαρταριστές εξιστορήσεις αυτών που αποφεύγει γιατί δεν αισθάνεται άνετα, ξεχωρίζει το παρατεταμένο απόσπασμα σχετικά με την απέχθειά του στα Χριστούγεννα και η περιγραφή του ταξιδιού που έκανε με τη γυναίκα του και ένα φιλικό ζευγάρι σε ένα συγκρότημα τουριστικών καταλυμάτων στο δάσος.   

Με ημερολογιακές καταγραφές που διακόπτονται από τριτοπρόσωπες παρεμβολές - που ο Λοτζ δεν παραλείπει να επισημάνει ‘Μου φαίνεται πως είμαι έτοιμος να πάθω άλλη μια κρίση τρίτου προσώπου’ -, το μυθιστόρημα που ξεκινά σαν μια κωμωδία παρανοήσεων αποκτά σκοτεινότερο τόνο όταν επικεντρώνεται στην υπαρξιακή αγωνία, την αποξένωση και την αντιμετώπιση  του αναπόφευκτου του θανάτου. Η περιγραφή της μοναχικής ζωής που ζει ο πατέρας του ήρωα, μια επίσκεψη στο Άουσβιτς, η ξαφνική διαχείριση μιας απώλειας αλλά και το καλωσόρισμα μιας νέας ζωής οδηγούν τον Ντέσμοντ και μαζί του τον αναγνώστη να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο της φθοράς και του θανάτου με θάρρος και χιούμορ.

David Lodge (1935-2025)

Την πρώτη μέρα του 2025 ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House ανακοίνωσε τον θάνατο του Ντέιβιντ Λοτζ σε ηλικία 89 ετών. Μια μεγάλη απώλεια για τα βρετανικά γράμματα αλλά και για τους πιστούς αναγνώστες του σε όλο τον κόσμο.

Ο Ντέιβιντ Λοτζ (David Lodge) γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1935 στο Λονδίνο. Η λογοτεχνική καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και γρήγορα τα μυθιστορήματά του κέρδισαν την αναγνώριση κοινού και κριτικών για τον μοναδικό συνδυασμό του χιούμορ με τον σοβαρό κοινωνικό σχολιασμό.

Το έργο του περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μυθιστορημάτων, λογοτεχνικών κριτικών, θεατρικών έργων και κινηματογραφικών διασκευών. Οι σπουδές του στην Αγγλική Λογοτεχνία (University College του Λονδίνου) και η μετέπειτα θητεία του στην έδρα της Σύγχρονης Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγκαμ επηρέασαν βαθιά το στυλ γραφής και τις θεματικές του επιλογές. Τα μυθιστορήματα ‘Αλλάζοντας Θέσεις’ (εκδ. ΠΟΛΙΣ, 2004), ‘Μικρός που είναι ο κόσμος’ (εκδ. ΠΟΛΙΣ, 2003)  και ‘Ούτε γάτα ούτε ζημιά’ (εκδ. BELL, 2004) – τα δύο τελευταία βρέθηκαν στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker –αποτελούν μέρος μιας χαλαρής τριλογίας που εξετάζει τη σύγκρουση μεταξύ του ακαδημαϊκού και του ευρύτερου κόσμου.  Παρόλο που έγινε ευρύτερα γνωστός για τη σατιρική απεικόνιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος  (campus novel), ο Λοτζ διερεύνησε επίσης τα θέματα της θρησκευτικής πίστης, της λογοτεχνίας, του θανάτου, της κοινωνικής ευθύνης και των ηθικών αξιών στην βρετανική κουλτούρα.

Εκτός από μυθοπλασία, έχει συγγράψει πολλά κριτικά έργα για τη λογοτεχνία, συμπεριλαμβανομένων δοκιμίων για τις αφηγηματικές τεχνικές και τον ρόλο του συγγραφέα.

Σχετικό άρθρο εδώ : https://booksjournal.gr/stiles/eis-mnimin/5135-deivint-lotz-1935-2025-sarkazontas-ti-zoi-sto-panepistimio

http://passepartoutreading.gr/

Επτά δουλειές που μπορείς να ξεκινήσεις τώρα και να είσαι αφεντικό του εαυτού σου

 Επτά δουλειές που μπορείς να ξεκινήσεις τώρα και να είσαι αφεντικό του εαυτού σου

Ψάχνετε για τις καλύτερες δουλειές όπου μπορείτε να είστε το αφεντικό του εαυτού σας; Το να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου και να διευθύνεις μια μικρή επιχείρηση μπορεί να είναι συναρπαστικό και ικανοποιητικό. Μπορείτε να κάνετε τις δικές σας επιλογές και να ορίσετε το δικό σας πρόγραμμα. Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να έχουν αυτή την ελευθερία στην επαγγελματική τους ζωή.

Αν ψάχνετε για μια τέτοια δουλειά, υπάρχουν τόσες πολλές εξαιρετικές επιλογές και εκεί έξω! Το It’s Possible παραθέτει 7 ιδέες.

1# YouTuber. Το να είσαι YouTuber μπορεί να είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου. Μπορείτε να κάνετε βίντεο για πράγματα που αγαπάτε- και να τα μοιραστείτε με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι δημιουργοί του YouTube επιλέγουν τι είδους περιεχόμενο θα δημιουργήσουν, όπως vlog, κριτικές παιχνιδιών, μαθήματα μαγειρικής ή οτιδήποτε άλλο τους ενδιαφέρει.

Ορίζουν το δικό τους πρόγραμμα και εργάζονται από το σπίτι ή όπου αλλού θέλουν. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια καλή κάμερα, κάποιες βασικές δεξιότητες επεξεργασίας και ιδέες για βίντεο.

Χρειάζεται χρόνος για να αρχίσετε να κερδίζετε χρήματα ως YouTuber, αλλά μπορείτε να έχετε έσοδα από διαφημίσεις, χορηγίες ή να πουλάτε προιόντα.

2# Φωτογράφος. Πολλοί φωτογράφοι ορίζουν τις δικές τους ώρες δουλειάς, επιλέγουν τα έργα τους και κερδίζουν αρκετά χρήματα. Αλλά το εισόδημά σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις δεξιότητές σας και τον τύπο των φωτογραφιών που τραβάτε.

Μπορείτε να βρείτε δουλειά με πολλούς τρόπους. Μερικοί φωτογράφοι πωλούν τις φωτογραφίες τους σε ιστοσελίδες στοκ φωτογραφιών όπως το Shutterstock ή το Adobe Stock. Άλλοι βγάζουν φωτογραφίες για εκδηλώσεις όπως γάμους ή γενέθλια.

Μπορείτε επίσης να συνεργαστείτε με επιχειρήσεις για τη λήψη φωτογραφιών προϊόντων ή τη δημιουργία διαφημίσεων. Η φωτογραφία ακίνητης περιουσίας είναι μια άλλη επιλογή, όπου θα τραβήξετε φωτογραφίες από σπίτια προς πώληση.

3# Online μαθήματα. Μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα και να μεταδίδεις τις γνώσεις σου. Αν έχεις μια δεξιότητα, μια ξένη γλώσσα ή οποιεσδήποτε άλλες γνώσεις που μπορείς να διδάξεις σε άλλους, εδώ είναι η ευκαιρία σου. Υπάρχουν μάλιστα πολλές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες μπορείς να πουλήσεις τα μαθήματα σου. Πριν λίγο καιρό κάναμε συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Ξέρα. Ο ίδιος έχει καταφέρει να έχει παθητικό εισόδημα από μόλις 1 online μάθημα το οποίο έχει δημιουργήσει. Και εξηγεί πως μπορείς να το κάνεις και εσύ

4# Podcast. Η έναρξη ενός podcast είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε χρήματα στο διαδίκτυο. Με λίγα απλά βήματα, μπορείτε να αρχίσετε να μοιράζεστε το περιεχόμενό σας στο διαδίκτυο, μέσω του ιστότοπού σας, των λογαριασμών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή γνωστών πλατφορμών για podcast. Εάν έχετε γνώσεις για ένα συγκεκριμένο πεδίο, ένα podcast θα μπορούσε να είναι η σωστή επιλογή για εσάς! Μπορείτε να μιλήσετε για την εμπειρία σας και να μοιραστείτε συμβουλές με τους πιστούς ακροατές σας. Ένα μικρόφωνο και ένα σχετικό πρόγραμμα αρκεί, για να ξεκινήσεις από το δωμάτιο σου.

5# Ξεκίνα το δικό σου blog. Φυσικά θα το βάλουμε στην λίστα. Άλλωστε κάπως έτσι ξεκίνησε και το It’s Possible. Από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα το 2016. Σήμερα διαβάζεται από 1.000.000+ αναγνώστες τον μήνα. Και φυσικά είναι μια full time δουλειά. Η κατασκευή του site κόστισε μόλις 450 ευρω.

Το να είσαι blogger μπορεί να είναι τέλειο για σένα, αν θέλεις να εργάζεσαι από οπουδήποτε και να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου. Ως blogger, γράφετε άρθρα για θέματα που σας αρέσουν και τα δημοσιεύετε στο διαδίκτυο. Μπορείτε να επιλέξετε τη θεματολογία για την οποία γράφετε – όπως ταξίδια, προσωπικά οικονομικά, τρόπο ζωής, φαγητό, οικογένεια, σπίτι και πολλά άλλα. Έχει να κάνει με τη δημιουργία περιεχομένου υψηλής ποιότητας από το οποίο θα επωφεληθούν οι αναγνώστες σας. Φυσικά είναι μία δραστηριότητα που χρειάζεται συνέπεια, αν θες να πας ψηλά.

6# Affiliate Marketing. Eνα μοντέλο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Και έχει αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, με τα social κανάλια που υπάρχουν πλέον. Έχεις, για παράδειγμα, ένα Instagram Account με πολλούς followers; Μπορείς να κλείσεις συνεργασίες με brands που ενδιαφέρονται για αυτό το κοινό, και ανάλογα με τις πωλήσεις που θα κάνεις μέσα από το προφίλ σου, να παίρνεις την σχετική προμήθεια. Όσο περισσότερα αποτελέσματα φέρνεις, τόσο περισσότερα θα είναι και τα χρήματα που θα εισπράττεις. Ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί επίσης να λειτουργήσει μέσα από ένα κανάλι στο YouTube ή μέσα από ένα blog. Να σημειώσουμε βέβαια ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα που θα σου φέρει αυτό το μοντέλο είναι λίγα.

7# Μεταπώληση αντικειμένων. Η μεταπώληση μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κερδίσετε χρήματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε κοιτάζοντας στο σπίτι σας για πράγματα που δεν χρειάζεστε πια. Παλιά ρούχα, παιχνίδια ή ηλεκτρονικά είδη μπορεί να αξίζουν κάτι για άλλους.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αντικείμενα φθηνά και να τα πουλήσετε για περισσότερα. Πολλοί άνθρωποι έχουν κερδίσει καλά χρήματα κάνοντας το αυτό- και κάποιοι το μετατρέπουν ακόμη και σε δουλειά πλήρους απασχόλησης.

https://www.itspossible.gr/

«Πόλεμος» ανάμεσα σε Σουηδία και Βέλγιο: Τα έλατα τελικά τρώγονται;

«Πόλεμος» ανάμεσα σε Σουηδία και Βέλγιο: Τα έλατα τελικά τρώγονται;

Σουηδία και Βέλγιο «αντιδικούν» για την τύχη των χριστουγεννιάτικων δέντρων

Ως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι, οι βελόνες του άγριου έλατουόταν μαζεύονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες και τη σωστή περίοδο, στο δάσος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, διαβεβαίωσαν σήμερα οι αρχές της Σουηδίας, μετά την προειδοποίηση του Βελγίου ότι «τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν τρώγονται».

Η ομοσπονδιακή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (Afsca) του Βελγίου, «επανέφερε στην τάξη» τον δήμο της Γάνδης, που πρότεινε σε όσους έχουν οικολογικές ευαισθησίες να φάνε το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, για να περιορίσουν τη «σπατάλη». Ο δήμος έφερε ως παράδειγμα τους Σκανδιναβούς που συνηθίζουν, όπως ανέφερε, να αποξηραίνουν τις βελόνες και να φτιάχνουν με αυτές ένα είδος βουτύρου.

Η Στοκχόλμη συντάσσεται με την άποψη της βελγικής υπηρεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις οι βελόνες των ελάτων είναι βρώσιμες.

«Δεν έχουμε κάποιες οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, επειδή δεν θεωρούνται βρώσιμα είδη. Στα δέντρα αυτά μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά προϊόντα, μη κατάλληλα για κατανάλωση (…) Από αυτήν την άποψη, συμμεριζόμαστε την άποψη των βελγικών αρχών: δεν ξέρουμε αν η κατανάλωση του χριστουγεννιάτικου έλατου είναι ακίνδυνη» ανέφερε η Ανελί Βίντενφαλκ, τοξικολόγος στη σουηδική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων.

Η βελγική Afsca σημείωσε χθες ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να ξέρουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί στα δέντρα ουσίες που επιβραδύνουν την καύση, κάτι που θα μπορούσε να έχει μοιραίες συνέπειες για όποιον τα φάει.

Η Βίντενφαλκ σημείωσε πάντως ότι στη Σουηδία κάποιοι συνηθίζουν να μαζεύουν τις τρυφερές βελόνες και να τις χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, σε μικρές ποσότητες. «Αυτό γίνεται συνήθως γύρω στον Μάιο ή Ιούνιο, όταν είναι ακόμη μικρές και τρυφερές και στο δέντρο πιθανότατα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες», είπε. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για αφεψήματα, ως καρύκευμα ή για να αρωματίσουν το αλκοόλ, όπως στα σναπς. Υπάρχουν επίσης μπίρες από έλατο, τις οποίες παρασκεύαζαν οι Βίκινγκς πριν από μια χιλιετία, σύμφωνα με τη Smalandsgran, μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων. «Ακόμη και οι στρατιώτες, την εποχή του Καρόλου ΙΒ΄ (1697-1718) γνώριζαν ότι τα βλαστάρια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά στοιχεία, έκαναν καλό στην υγεία», γράφει στον ιστότοπό της.

https://www.ethnos.gr/

Ἰωάννα Φλεριανοῦ: Ἔξοδος

Ἰωάννα Φλεριανοῦ: Ἔξοδος Posted on   9 Ἰανουάριος 2025   by planodion Ἰω­άν­να Φλε­ρια­νοῦ Ἔξο­δος ΧΩ ΜΙΑ ΚΑ­ΛΗ ΔΙΑ­ΘΕ­ΣΗ ἀπό­ψε. Μὲ τὸ ποὺ ...