Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Σκούρκος ή Σερσένι: Το σαρκοφάγο έντομο με το επώδυνο τσίμπημα και πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα

 Σκούρκος ή Σερσένι: Το σαρκοφάγο έντομο με το επώδυνο τσίμπημα και πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα

Ο Σκούρκος ή Σερσένι είναι το σαρκοφάγο έντομο του ελληνικού καλοκαιριού. Το τσίμπημα του είναι εξαιρετικά επώδυνο και μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν είσαι αλλεργικός. Πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα αν τον συναντήσετε στο σπίτι ή τον κήπο σας.

Συναντάται με διάφορα ονόματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και το τσίμπημά του είναι πραγματικό επώδυνο για τον άνθρωπο.

Σκούρκος ή Σερσένι στον κήπο και το σπίτι: Το σαρκοφάγο έντομο με το επώδυνο τσίμπημα και πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα

Κατσαρίδες κουνούπια τσιμπούρια και ποντίκια στην αυλή και το σπίτι: Απαλλαγείτε με απλούς τρόπους χωρίς απεντόμωση

Έχετε ακούσει τον γλωσσικό μύθο που λέει ότι οι Εσκιμώοι έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες λέξεις για το χιόνι; Το οποίο γενικά χρησιμοποιείται ως ένα -όχι πολύ καλό παράδειγμα- του πώς η γλώσσα και το περιβάλλον της γλωσσικής κοινότητας συνδέονται. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, και κάτι άλλο. Πιο κοντά στα δικά μας. Ο σκούρκος ή αγριόσφηκα ή σερσένι ή κουρκούμπανος είναι 4 (μεταξύ άλλων) λέξεις που περιγράφουν το αναβολιασμένο έντομο που τριγύρναγε γύρω σου στην παραλία.

Πρόκειται για ένα είδος σφήκας που βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (πολύ πιθανόν να είδατε και εσείς αυτό το καλοκαίρι). Και αν τρομάζουμε εμείς μια φορά για να μην φάμε το πραγματικό επώδυνο τσίμπημά του, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή μελλιού τρομάζουν ακόμα περισσότερο. Γιατί οι σκούρκοι πολύ συχνά είναι η αιτία καταστροφής ολόκληρων μελισσοκομείων. Πολύ γρήγορα.

Ψύλλοι της άμμου: Που κρύβονται πως μοιάζει το τσίμπημα τους και πως να προστατευθείτε

Σκούρκος ή Σερσένι στον κήπο και το σπίτι: Το σαρκοφάγο έντομο με το επώδυνο τσίμπημα και πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα

Τι είναι τελικά οι σκούρκοι

Οι σκούρκοι είναι έντομα κοινωνικά που μπορούν να ζουν σε σφηκοφωλιές με έως και 500 σφήκες. Ο κύκλος ζωής τους συνήθως ξεκινάει στα μέσα της άνοιξης και τελειώνει το φθινόπωρο. Συνήθως από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Στο τέλος της άνοιξης αρχίζουν να κατασκευάζουν τις νέες τους φωλιές. Στο τέλος του φθινοπώρου, οι αποικίες τους χάνονται και επιβιώνουν ελάχιστοι σκούρκοι.

Οι νέες βασίλισσες των σκούρκων ζευγαρώνουν με τα αρσενικά στα μέσα του φθινοπώρου. Στο τέλος του βρίσκουν ένα ασφαλές μέρος για να ξεχειμωνίασουν, συνήθως κάτω από τη Γη. Με την έναρξη της άνοιξης γεννάνε.

Τσιμπήματα από κοριό: Πως να τα αναγνωρίσετε τι προκαλούν και πως τους απομακρύνετε οριστικά

Οι σκούρκοι είναι κατά βάση σαρκοφάγα έντομα. Συχνά όμως τρώνε και χυμούς φρούτων που καταφέρνουν να διασπάσουν με την ισχύ των δαγκανών τους. Πολύ συχνά έχει εντοπιστεί ότι οι σκούρκοι κλεπτοπαρασιτούν. Τι σημαίνει αυτό; Κλέβουν τη λεία από αράχνες ή άλλα σαρκοφάγα έντομα. Τρέφονται με σκαθάρια, άλλες σφήκες, πεταλούδες και λιβελούλες.

Σκούρκος ή Σερσένι στον κήπο και το σπίτι: Το σαρκοφάγο έντομο με το επώδυνο τσίμπημα και πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα

Τσίμπημα

Γενικά, όσο και αν έχουν τη φήμη για το αντίθετο, οι σκούρκοι δεν είναι πολύ επιθετικά έντομα. Τουλάχιστον για τον άνθρωπο. Συνήθως όταν συναντήσουν θα επιλέξουν να απομακρυνθούν. Θα τσιμπήσουν όμως αν νιώθουν ότι απειλούνται οι ίδιες ή οι φωλιές της ή η τροφή τους.

Φαντάζομαι δεν είναι κάτι που θα ακούτε για πρώτη φορά. Αν βρείτε σφηκοφωλιά, καλό είναι να μην την ταρακουνήσετε.

Το τσίμπημα τους είναι πολύ επώδυνο για τον άνθρωπο. Μπορεί να είναι και δυνάμει επικίνδυνο σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού. Πάντως η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι για ένα τέτοιο τσίμπημα είναι περιορισμένοι ιδίως γιατί οι σκούρκοι θα προχωρήσουν σε αυτό ως τελευταία επιλογή. Σε περίπτωση τσιμπήματος και αλλεργικής αντίδρασης πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Καφέ και μαύρα μικρά έντομα που καταστρέφουν τα φυτά του κήπου σας: Πως θα απαλλαγείτε οριστικά

Σκούρκος ή Σερσένι στον κήπο και το σπίτι: Το σαρκοφάγο έντομο με το επώδυνο τσίμπημα και πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα

Ο φόβος των ανθρώπων, σύμφωνα με το www.oneman.gr κυρίως για την καταστροφή φρούτων και μελισσιών έχει κάνει τον σκούρκο ένα είδος υπό απειλή. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατευτούν ανθρώπινες περιουσίες χωρίς να καταστραφεί ένα είδος που είναι ούτως ή άλλως μέρος της πανίδας. Κάθε είδος του ζωικού βασιλείου έχει τη μαγεία του. Ακόμα και αν δεν την παλεύουμε και πολύ με το κεντρί του.

Πολλές φορές έχουμε σφήκες στο κήπο και γύρω από το σπίτι χωρίς να μπορούμε να εντοπίσουμε τις σφηκοφωλιές. Η μόνη λύση για προστασία σε αυτή την περίπτωση είναι η παγίδευση αυτών σε σφηκοπαγίδες. Στα φυτώρια και στα γεωπονικά καταστήματα διατίθονται δύο τύποι σφηκοπαγίδων.

Σκούρκος ή Σερσένι στον κήπο και το σπίτι: Το σαρκοφάγο έντομο με το επώδυνο τσίμπημα και πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα

Αυγά Κατσαρίδας: Πώς μοιάζουν που τα γεννούν και πως να τα εξαφανίσετε πριν εκκολαφθούν (φωτογραφίες)

α) Παγίδες κόλλας μιας χρήσης σε χρώμα πορτοκάλλί που προσελκύουν τις σφήκες. Οι σφήκες κολλάνε πάνω στην παγίδα, θανατώνονται και μετά τις απομακρύνουμε μαζί με την παγίδα.

β) Παγίδες με τροφικό προσελκιστικό πολλών χρήσεων σε μορφη μπώλ. Στις παγίδες αυτές βάζουμε μέσα το εκλυστικό με νερό, εισέρχονται μέσα οι σφήκες και πνίγονται. Μόλις γεμίσει η παγίδα, πετάμε τις νεκρές σφήκες και ξαναχρησιμοποιούμε την παγιδα τοποθετώντας νέο προσελκυστικό τροφής.

Παγίδες σφήκας,σύμφωνα με το www.geoponiko-parko.gr μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας με πλαστικά μπουκάλια τύπου pet, τοποθετώντας μέσα μόνο νερό και το προσελκυστικό.

https://www.daddy-cool.gr/

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Οι 20 Μονές και τα Κειμήλια στο "Περιβόλι της Παναγιάς"


Πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα για να γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα για να γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Η πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα είναι η ιδανική πρόταση για κάθε τραπέζι στο σπίτι και σίγουρα θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Δείτε πως θα φτιάξετε πανεύκολα ζαμπονοτυρόπιτα:


Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
  • 180 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 ml σπορέλαιο
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 350 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
  • 350 γραμμάρια τυρί gouda τριμμένο
  • 3 αυγά
  • 150 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες, κομμένο σε κυβάκια
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον:


  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι γλυκού νερό για επάλειψη

Μέθοδος

Φτιάχνουμε τη ζύμη ως εξής:

Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το αλάτι και το βούτυρο το οποίο το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες. Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη.

Για τη γέμιση τώρα:

Απλώς ρίχνουμε όλα τα υλικά (φέτα, gouda, 3 αυγά, ζαμπόν ψιλοκομμένο, κρέμα γάλακτος και πιπέρι) σε μπολ και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογεννοποιηθούν.

Συναρμολόγηση:

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών. Χωρίζουμε της ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Μισή θα μπει κάτω από τη γέμιση και μισή από πάνω.

Από το ½ της ζύμης παίρνουμε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να τα ανοίξουμε σε στρογγυλά μικρά φυλλαράκια. Αρχίζουμε και στρώνουμε τον πάτο της ταρτιέρας, κολλώντας το ένα ζυμαράκι δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο και τα τοιχώματα.

Κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την τάρτα. Τέλος, παίρνουμε το δεύτερο μισό της ζύμης που έχει περισσέψει και κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα φυλλαράκια ζύμης για να σκεπάσουμε από πάνω την ταρτιέρα μας και να κλείσουμε τελείως την γέμιση ανάμεσα στη ζύμη.

Αυτή η διαδικασία με τα φυλλαράκια ζύμης κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο είναι η πιο απλή μέθοδος ανοίγματος της συγκεκριμένης ζύμης που κι ένας αρχάριος μπορεί να κάνει. Ωστόσο κάποιος άλλος μπορεί να βάλει τη ζύμη ανάμεσα σε  δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, να την ανοίξει με τον πλάστη και να την τοποθετήσει στο σκεύος με μεγάλη προσοχή γιατί διαλύεται εύκολα!

Πριν την ψήσουμε, χτυπάμε έναν κρόκο με το πιρούνι μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με 1 κουταλάκι γλυκού νερό και το αλείφουμε με πινέλο πάνω στην πίτα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά της γίνεται χρυσή!

Καλή απόλαυση!

https://europost.gr/

Δείτε τι ανακάλυψε η NASA κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας?


Βόλος: Ανάσες δροσιάς σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της πόλης – Δείτε που [εικόνες]

 Βόλος: Ανάσες δροσιάς σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της πόλης – Δείτε που [εικόνες]


Ανάσες δροσιάς μπορούν να απολαύσουν οι Βολιώτες αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής καθ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που καταγράφει το TheNewspaper.gr απο τον Αναυρο και τις Πλάκες με δεκάδες λουόμενους να έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα μπάνια του φετινού καλοκαιριού.

Με λεωφορείο , ποδήλατο ή ακόμα και πεζός οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί τις δυο  ακτές απολαμβάνοντας το μπάνιο του. Επίσης οι συγκεκριμένες παραλίες διαθέτουν γαλάζια σημαία , ναυαγοσώστη και τις αναγκαίες υποδομές. 

https://www.thenewspaper.gr/

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη”

Δήμoς Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία η διατήρηση δρομολογίων του “Μουτζούρη” Τη διατήρηση των δρομολογίων του Τρένου Πηλίου ζητά ο αντιδήμαρχος Του...