Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Έλκος στομάχου: Πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε μέσω της διατροφής

 Έλκος στομάχου: Πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε μέσω της διατροφής

Τα έλκη του στομάχου είναι πληγές στην επένδυση του στομάχου ή του λεπτού εντέρου. Το στομάχι παράγει οξύ για να επιτευχθεί η χώνεψη και να προστατευτεί από τα μικρόβια. Εκκρίνει, επίσης, ένα στρώμα βλέννας που προστατεύει τους ιστούς του σώματος. Όταν το εν λόγω στρώμα δεν λειτουργεί προστατευτικά το οξύ προκαλεί έλκος.

Έλκος στομάχου: Πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε μέσω της διατροφής

Τα έλκη του στομάχου είναι θεραπεύσιμα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα αν δεν υπάρξει ίαση. Επίσης, ορισμένα έλκη είναι ασυμπτωματικά ενώ άλλα μπορούν να προκαλέσουν τρύπα στο τοίχωμα του στομάχου (διάτρηση).

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο με έλκη καθώς καμία τροφή δεν μπορεί να προκαλέσει έλκος ή να το επιδεινώσει.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν συστατικά που καταπολεμούν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες του έλκους.

elkos stomaxou

Τα συμπτώματα του έλκους στομάχου

Ο πόνος, η δυσπεψία και η καούρα είναι τα κύρια σύμπτωμα. Η καούρα μπορεί να προκληθεί από παλινδρόμηση οξέος ή από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γίνεται αισθητή στο κάτω μέρος του στήθους.

Άλλα συμπτώματα του έλκους περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια βάρους
  • Ναυτία και εμετός
  • Μειωμένη κατανάλωση φαγητού λόγω του πόνου ή της αίσθησης του φουσκώματος
  • Ρέψιμο ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Πόνο που βελτιώνεται όταν τρώτε, ή παίρνετε αντιόξινα φάρμακα

Τι να φάτε εάν έχετε έλκος στομάχου

Δεδομένου ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια αιτία που δημιουργεί έλκος, οι επιστήμονες διερευνούν ποια τρόφιμα μπορεί να παίξουν ρόλο στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Εκτός από τη λήψη των αντιβιοτικών και των φαρμάκων που εμποδίζουν την παραγωγή οξέων, η κατανάλωση των τροφών που ακολουθούν είναι βοηθητική.

Μπορείτε να καταναλώσετε τα εξής:

  • Κουνουπίδι
  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Ραπανάκια
  • Καρότα
  • Πιπεριές
  • Σκόρδο
  • Φυλλώδη χόρτα, όπως λάχανο και σπανάκι
  • Μήλα
  • Βατόμουρα
  • Σμέουρα
  • Βατόμουρα
  • Φράουλες
  • Κεράσια
  • Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ, μίσο, ξινό λάχανο και κομπούχα
  • Ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια
  • Μέλι
  • Γλυκόριζα
  • Πράσινο τσάι
  • Κουρκούμη
elkos stomaxou

Γιατί δρουν ευεργετικά

Εάν το έλκος του στομάχου σας προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ευεργετικά. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να συμβάλουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του στομάχου.

Τρόφιμα όπως τα βατόμουρα, τα κεράσια και οι πιπεριές περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα φυλλώδη χόρτα όπως το λάχανο και το σπανάκι περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια ένωση που παρουσιάζει δράση κατά του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη θεραπεία της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Τα προβιοτικά τρόφιμα φαίνεται να θεραπεύουν το έλκος και μπορούν ακόμη και να αποτρέψουν την επαναμόλυνση.

Η κουρκούμη φαίνεται πως συμβάλει στη θεραπεία του έλκους, αν και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Το σκόρδο, το πράσινο τσάι και η γλυκόριζα συμπληρώνουν τη λίστα με τις τροφές που ίσως θέλετε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Τα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση οξέος

  • Καφές
  • Σοκολάτα
  • Πικάντικα
  • Αλκοόλ
  • Όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες
  • Καφεΐνη
1643645474063-202064800-elkos.jpg

Χρήσιμα tips

  • Τα έλκη που προκαλούνται από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πιθανότατα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.
  • Η πολυφαγία και το φαγητό δύο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.
  • Η αυστηρή τήρηση της θεραπείας που σας συνέστησε ο γαστρεντερολόγος σας και η συχνή παρακολούθηση της πορείας από τον θεράποντα γιατρό σας είναι οι καλύτεροι τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι τα έλκη επουλώνονται.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Κάστανα: Η διατροφική τους αξία, οι ποικιλίες και οι τρόποι να τα καταναλώσετε

 Κάστανα: Η διατροφική τους αξία, οι ποικιλίες και οι τρόποι να τα καταναλώσετε

Τα ωμά κάστανα περιέχουν βιταμίνη C, μεγάλη ποσότητα αμύλου, σακχάρων και ελάχιστα λιπαρά. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική ενώ στην Ασία φτιάχνουν αλεύρι από κάστανα.

Κάστανα: Η διατροφική τους αξία, οι ποικιλίες και οι τρόποι να τα καταναλώσετε

Ο φίλος του Αριστοτέλη και φιλόσοφος Θεόφραστος το 300 π.Χ. αναφέρει ότι τα κάστανα οφείλουν την ονομασία τους στην πόλη Κασταμών (Κασταμονή, η πόλη των Κομνηνών), νοτιοδυτικά της Σινώπης.

Εμείς, αγαπήσαμε πρώτοι τον καρπό της καστανιάς και διαδώσαμε σε βάθος ετών την καλλιέργειά τους στους Ρωμαίους. Οι ποικιλίες των καστανιών κατατάσσονται στα κάστανα και τα μαρόνια.

Τα σημαντικότερα είδη καστανιάς που καλλιεργούνται είναι η κινέζικη καστανιά, η ευρωπαϊκή καστανιά και τα ευρω-ιαπωνικά υβρίδια που προέκυψαν από διασταύρωση της ευρωπαϊκής καστανιάς με την ιαπωνική καστανιά. Άλλες ποικιλίες είναι η Marigoule, η Maraval 74, η Bournette και η Vignols.

Τα κάστανα έχουν μια νόστιμη και ήπια γλυκιά γεύση, ενώ μπορούν να καταναλωθούν με διαφόρους τρόπους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα πιάτα και σε γλυκά και να τα φάτε βραστά ή ψημένα στη χόβολη ως σνακ.

Τα κάστανα δεν είναι απλώς γευστικά, αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

kastana

1.Τα κάστανα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα κάστανα έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Μια μερίδα 10 ψημένων κάστανων (περίπου 84 γραμμάρια) παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 206
  • Πρωτεΐνη: 2,7 γραμμάρια
  • Λίπος: 1,9 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 44,5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4,3 γραμμάρια
  • Χαλκό
  • Μαγγάνιο
  • Βιταμίνες: C, Β3, Β5, Β6, Κ
  • Μέταλλα: Φώσφορο και μαγνήσιο
  • Θειαμίνη
  • Φολικό οξύ
  • Ριβοφλαβίνη
  • Κάλιο

2. Μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών

Τα κάστανα περιέχουν μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι σημαντικά για την θωράκιση του οργανισμού.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη C
  • Γαλλικό οξύ (επίσης γνωστό ως 3,4,5-τριυδροξυβενζοϊκό οξύ)
  • Ελλαγικό οξύ
  • Τανίνες
  • Αλκαλοειδή
  • Πολυφαινόλες
  • Λουτεΐνη
  • Ζεαξανθίνη

Τα δύο τελευταία αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα μάτια από τις βλάβες που προέρχονται από το μπλε φως.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι διάφοροι μορφής καρκίνοι.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των όγκων.

3. Τα κάστανα συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που ωφελούν την καρδιά. Συγκεκριμένα, περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως γαλλικό και ελλαγικό οξύ που συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς από το οξειδωτικό στρες που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων.

Τα κάστανα είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, καλύπτοντας το 11% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης.

Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 27%.

4. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα κάστανα αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Πρώτον, οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, μειώνοντας αισθητά τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό φτάνουν στο παχύ έντερο αδιάλυτες δρώντας ως πρεβιοτικό προσφέροντας υψηλό αίσθημα κορεσμού. Κατά συνέπεια, η κατανάλωση του κάστανου βοηθά στην πέψη και συμβάλει στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας.

5. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε υγιείς τιμές είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία σε άτομα με διαβήτη.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξης, όπως το πεπτίδιο YY (PYY) και το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1), ενώ καταστέλλει την ορμόνη της πείνας γκρελίνη.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και του λίπους στην κοιλιά.

kastana

7. Τα κάστανα μειώνουν τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία που βοηθά το σώμα να θεραπεύσει και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βιταμίνη C, το γαλλικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και διάφορες πολυφαινόλες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής ενώ εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν βασικούς παράγοντες χρόνιας φλεγμονής.

8. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες

Έρευνες από μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι τα κάστανα μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων καθώς και στην εξουδετέρωσή τους. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους.

Πώς μπορείτε να τα απολαύσετε

Μπορείτε να τα καταναλώσετε ψητά ή βραστά. Χρησιμοποιείστε τα σε πολλές συνταγές δίνοντας ξεχωριστή γεύση, ενώ τα Χριστούγεννα μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στη γέμιση της γαλοπούλας, στην παρασκευή μαρόν γλασέ, σε μια τούρτα καθώς και σε κέικ, μους και μαρμελάδα.

Τέλος ταιριάζουν με το χοιρινό κρέας, τις σαλάτες ενώ μπορείτε να φτιάξετε και ωραιότατη σούπα κάστανο για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

https://www.onmed.gr/

Η Περίεργη «Αμφίπολη» των Αρχαίων Ελλήνων Στην Ιρλανδία

Η Περίεργη «Αμφίπολη» των Αρχαίων Ελλήνων Στην Ιρλανδία



Τυρόψωμα με τυρια ντομάτα και ρίγανη

 

Τυρόψωμα με τυρια ντομάτα και ρίγανη

Συστατικά

1 αυγό
80 ml νερού
150 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού Στιγμιαία μαγιά για αλμυρές πίτες
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο στο ψιλό τυρί παρμεζάνα
80 ml νερό
Αλατοπίπερο
10-12 ντοματίνια
100 γραμμάρια φέτα τριμμένη
80 gr Edam σε κυβους
Ρίγανη και βασιλικό

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε το αυγό, λιγο αλάτι, και χτυπάμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε πιπέρι και 2 κουταλιές παρμεζάνα.
Ανακατεύουμε την μαγιά με το αλεύρι και τα ρίχνουμε μεσα στο μπολ και ανακατεύουμε
με ένα πηρούνι.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό χυλό ζύμης.

Ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια, το βασιλικο και τα ρίχνουμε μέσα στο χυλό μαζί με την φέτα
και τους κύβους ένταμ, ρίγανη και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και πέρνουμε μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα και βαζουμε στο ταψί σε απόσταση 5-6 εκ και πασπαλίζουμε με ρίγανη

Ψήνουμε στους 180 βαθμους για 15-20 λεπτα και ετοιμαααααααααα

Καλή Επιτυχία

https://xrysoskoufaki.gr/

Οχιές σε νηπιαγωγείο του δήμου Λαγκαδά - Μετεγκατάσταση της σχολικής μονάδας εξετάζει ο δήμαρχος

 Οχιές σε νηπιαγωγείο του δήμου Λαγκαδά - Μετεγκατάσταση της σχολικής μονάδας εξετάζει ο δήμαρχος

οχιά (pixabay - φωτογραφία αρχείου)
οχιά (pixabay - φωτογραφία αρχείου)

Κλειστό θα παραμείνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νηπιαγωγείο Βασιλουδίου στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μετά τον εντοπισμό φιδιών για άλλη μια φορά εντός της σχολικής μονάδας ενώ ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής της.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης στο ethnos.gr, όταν εντοπίστηκαν για πρώτη φορά φίδια στείλαμε ειδικό συνεργείο που ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, έκανε τις ενέργειες που έπρεπε να κάνει, έγινε γενικός καθαρισμός του νηπιαγωγείου και πήγε η πυροσβεστική και απομάκρυνε τα φίδια. Σήμερα γίνεται γενική καθαριότητα από τους υπαλλήλους του δήμου και παράλληλα εξετάζουμε το ενδεχόμενο μεταστέγασης του νηπιαγωγείου και σε άλλο χώρο»

Οι γονείς έχουν πανικοβληθεί και ζητούν τα παιδιά τους να μεταφερθούν σε κοντινά σχολεία, όπως του Αγίου Βασιλείου.

Το νηπιαγωγείο θα παραμείνει σε αναστολή αυτή την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι το χωριό βρίσκεται σε παραλίμνια περιοχή και είναι μέχρι ένα σημείο αναμενόμενη η ύπαρξη της πανίδας.

https://www.ethnos.gr/

7 σημάδια στα πόδια που προαναγγέλλουν βλάβη στο συκώτι

 7 σημάδια στα πόδια που προαναγγέλλουν βλάβη στο συκώτι

Το ήπαρ είναι ένα από τα ζωτικά όργανα στο σώμα μας καθώς επιτελεί κρίσιμες για την επιβίωσή μας λειτουργίες. Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα συμπτώματα τα οποία αναφέρονται στο άρθρο που θα διαβάσετε είναι απαραίτητη η αξιολόγηση από έναν γιατρό ο οποίος και θα καθορίσει τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

7 σημάδια στα πόδια που προαναγγέλλουν βλάβη στο συκώτι

Η κακή υγεία του ήπατος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ευτυχώς, αν εντοπιστεί νωρίς, η βλάβη μπορεί να αναστραφεί. Ωστόσο, αν αγνοηθεί, μπορεί να ακολουθήσει μη αναστρέψιμη ηπατική βλάβη.

Τις περισσότερες φορές η νόσος στο συκώτι μπορεί να προληφθεί ειδικά όταν οι ασθενείς μπορούν να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε αυτά τα πρώτα συμπτώματα;

  • Κνησμός του ποδιού, συνήθως στο κάτω μέρος
  • Πόνος ή φλεγμονή στο κάτω μέρος του ποδιού
  • Ζεστά πόδια
  • Δύσοσμα πόδια
  • Οίδημα
  • Μύκητες των νυχιών των ποδιών
  • Χιονίστρες

Άλλες πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Παρενέργειες από ορισμένα φάρμακα
  • Αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης
  • Ελλιπής κατανάλωση λαχανικών
  • Αυξημένη κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων
  • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
  • Κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών

Τι είναι η κύρωση του ήπατος

Η κίρρωση είναι μια χρόνια νόσος που συνοδεύεται από ουλοποίηση του ήπατος και τα αίτια της εμφάνισής της οφείλονται σε πολλούς παράγοντες οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Χρόνια κατάχρηση αλκοόλ
  • Ηπατίτιδα Β
  • Ηπατίτιδα C
  • Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος που εμφανίζεται σε παχύσαρκους και πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ευαισθησία σε λοιμώξεις
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Έντονη κόπωση
  • Ηπατική εγκεφαλοπάθεια
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Πρήξιμο στην κοιλιά και τα κάτω άκρα
  • Καρκίνος του ήπατος
  • Αίσθημα πληρότητας στο στομάχι ακόμη και με την κατανάλωση λιγοστής τροφής
  • Υγρό στους πνεύμονες
  • Μώλωπες
  • Ίκτερος
  • Κώμα

Η πρόληψη

  • Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής συμπεριλαμβανομένης της διατροφής συμβάλουν σε ένα υγιές συκώτι.
  • Προσπαθήσετε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση φρούτα και λαχανικά όπως ακτινίδια, μήλα, κεράσια, σταφύλια, πορτοκάλια, βατόμουρα, ντομάτες, σπανάκι, ραδίκια και σπαράγγια.
  • Μην τρώτε συχνά κατεψυγμένες τροφές, αποφύγετε τα τηγανιτά, τους υπερβολικούς υδατάνθρακες και την αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών.
  • Ελαττώστε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνετε οι οποίες προσθέτουν θερμίδες, βλάπτοντας συνολικά την υγεία. Συγκεκριμένα αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη, τα αλκοολούχα ποτά, τους χυμούς εμπορίου και τα αναψυκτικά.
  • Αποφύγετε την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και αρκεστείτε σε όσα συνταγογραφεί ο γιατρός σας.
  • https://www.onmed.gr/

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Κλιματική αλλαγή, πολεμικές συρράξεις και οικονομικές κρίσεις, οι κύριοι λόγοι για ευρεία επισιτιστική κρίση

 


Κλιματική αλλαγή, πολεμικές συρράξεις και οικονομικές κρίσεις, οι κύριοι λόγοι για ευρεία επισιτιστική κρίση

Δευτέρα 03/10/2022 | 21:53

Η αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, ενώ τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο χωρών που βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών παγκοσμίως.

«Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε τις καταβολές του προβλήματος. Τη δεδομένη στιγμή η ερευνητική κοινότητα αναγνωρίζει τρεις κινητήριες δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ευρεία επισιτιστική κρίση: κλιματική αλλαγή, συρράξεις και οικονομικές κρίσεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια Καινοτόμων Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Ιωάννα Κακαμπούκη, η οποία συμμετέχει στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει ως αντικείμενο μελέτης την γεωργία και τις καινοτόμες καλλιέργειες, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.

Το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, «άλμα» στον διαρκή αγώνα εξάλειψης της «παγκόσμιας πείνας» αποτέλεσε η «Πράσινη Επανάσταση». Παράλληλα, η υιοθέτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και ποικιλιών, η χρήση καινοτόμων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, η ανακάλυψη των συνθετικών λιπασμάτων και η σχεδίαση προηγμένων γεωργικών μηχανημάτων εκτόξευσαν την παραγωγή και άλλαξαν για πάντα τον τρόπο αντίληψης της γεωργίας.

Σύμφωνα με την κ. Κακαμπούκη «οι διαδοχικές επιστημονικές ανακαλύψεις που ακολούθησαν την “Πράσινη Επανάσταση” πολλαπλασίασαν τις μέσες στρεμματικές αποδόσεις και μείωσαν σημαντικά τον υποσιτισμό». «Παρόλα ταύτα», σύμφωνα με τη ίδια «οι σύγχρονοι λιμοί απειλούν σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερα από 40 διαφορετικά κράτη. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι ερευνητές ανά τον κόσμο, κάνουν πλέον λόγο για μια πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Η κλιματική αλλαγή

«Η κλιματική αλλαγή αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες αποτελεί ίσως το σοβαρότερο εχθρό της γεωργίας», δήλωσε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ επικαλούμενη την επίσημη αναφορά του Παγκοσμίου Δικτύου ενάντια στις Επισιτιστικές Κρίσεις (GNAFC), υπογράμμισε πως «το 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής μεταβολής ώθησαν παγκοσμίως σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια».

Όπως τονίζεται στην ίδια αναφορά η κ. Κακαμπούκη προσθέτει πως οι « “ένοπλες συγκρούσεις” αποτελούν τον καθοριστικότερο εκ των τριών παραγόντων, με την “κακή κατάσταση της οικονομίας” να ακολουθεί. Ιδιαίτερα, η ρωσοουκρανική διαμάχη προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στον αγροδιατροφικό τομέα εκτοξεύοντας τις τιμές βασικών τροφίμων».

Σύμφωνα με την ίδια, ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα με περιβαλλοντικές, οικονομικές, και πολιτικές προεκτάσεις. «Δεν πρέπει να παραμελούμε τον δριμύ αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19 στις εφοδιαστικές αλυσίδες, από την οποία δεν έχουμε ακόμα ανακάμψει πλήρως, αλλά ούτε και τις φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις μας απέναντι σε διεθνείς φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη», προσθέτει.

Η δρ Κακαμπούκη και οι συνεργάτες της προσεγγίζουν το πρόβλημα υπό μια διαφορετική οπτική, σε έρευνες που πραγματοποιούνται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα Αντώνιο Μαυροειδή, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η ερευνητική μας ομάδα μελετά τις δυνατότητες των καινοτόμων καλλιεργειών έναντι μιας πιθανής επισιτιστικής κρίσης. Αν και δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός ορισμός, σε γενικές γραμμές καινοτόμο μπορούμε να θεωρήσουμε οποιαδήποτε νέα καλλιέργεια που διαθέτει επιθυμητά χαρακτηριστικά και μπορεί να προσαρμοστεί στις επικρατούσες εδαφοκλιματικές συνθήκες μιας ευρύτερης περιοχής».

Η κ. Κακαμπούκη από την πλευρά της, πρόσθεσε: «Καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θρεπτικής αξίας, με ικανοποιητική προσαρμοστικότητα σε ξηροθερμικές συνθήκες, και μειωμένες ανάγκες σε λίπανση και άρδευση, ικανοποιούν τους στόχους αειφορίας και παράλληλα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τη διαθεσιμότητα τροφίμων».

Σημειώνεται τέλος ότι στη χώρα μας επτά νέες καλλιέργειες μειωμένων εισροών (κινόα, τσία, τεφ, νιγκέλα, καµελίνα, σιταροκρίθαρο και γλυκοπατάτα) αναμένονται να αποκτήσουν ειδική ενίσχυση στο πλαίσιο του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

https://dytikesmaties.gr/

20 Φρικιά του Τσίρκου που Υπήρξαν Πραγματικά!

20 Φρικιά του Τσίρκου που Υπήρξαν Πραγματικά! Discovify EL 💡 20 Φρικιά του Τσίρκου που Υπήρξαν Πραγματικά: Ένα Μαγευτικό Ταξίδι στο Παράδοξ...