Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων
Συντάκτης: Διονύσης ΑντωνέλλοςΗ αποχώρηση του ελληνικού στρατού το 1914 ήταν αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων - Ποιοι πίεζαν την Ελλάδα.
Το 1914 ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Βόρεια Ήπειρο έπειτα από πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας.
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), η Βόρεια Ήπειρος περιήλθε στον έλεγχο της Ελλάδας. Όμως, η Συνθήκη του Λονδίνου (1913) και η Διάσκεψη του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας (17 Δεκεμβρίου 1913) αποφάσισαν ότι η περιοχή θα παραχωρηθεί στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.
Οι Έλληνες της περιοχής αντέδρασαν και στις 17 Φεβρουαρίου 1914 ανακήρυξαν την Αυτόνομη Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου με ηγέτη τον Γεώργιο Ζωγράφο. Μετά από διαπραγματεύσεις, υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (Μάιος 1914), που εξασφάλιζε καθεστώς αυτονομίας στους Έλληνες της περιοχής.
Παρά την αυτονομία, οι Μεγάλες Δυνάμεις απαίτησαν την αποχώρηση του ελληνικού στρατού, η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 1914. Ωστόσο, λίγο αργότερα, λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή ξαναπέρασε υπό ελληνικό έλεγχο το 1914-1916 και αργότερα υπό ιταλική κατοχή. Τελικά, η Βόρεια Ήπειρος παρέμεινε στην Αλβανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αποχώρηση του ελληνικού στρατού το 1914 ήταν αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων, κυρίως από τις Μεγάλες Δυνάμεις που επιθυμούσαν ένα σταθερό αλβανικό κράτος υπό ιταλική επιρροή. Ωστόσο, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου συνέχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, με την υπόθεση να παραμένει ιστορικά ανοιχτή.
https://www.sportime.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου