Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Εκπληκτική μαρμελάδα πορτοκάλι με τα μυστικά της

 Εκπληκτική μαρμελάδα πορτοκάλι με τα μυστικά της

Εκπληκτική μαρμελάδα πορτοκάλι με μικρά κομματάκια. Η αγαπημένη μαρμελάδα με ακέρωτα πορτοκάλια από την αυλή και τα μυστικά που θα την απογειώσουν.


Υλικά:


5 πορτοκάλια ακέρωτα
1 κιλό ζάχαρη (η ποσότητα καθορίζεται παρακάτω)


Εκτέλεση:


Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό. Όταν βράσουν για 10 λεπτά, αδειάζουμε το νερό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια ή δυο φορές ώστε τα πορτοκάλια να γλυκάνουν. Εγώ δοκιμάζω μετά το τρίτο βράσιμο λίγη φλούδα και ανάλογα πράττω…Ωστόσο θα έχουν και μαλακώσει. (Αν χρειαστεί την τελευταία φορά τα βράζουμε λίγη ώρα παραπάνω). Όταν έχουν ξεπικρίσει αρκετά (ή όσο μας αρέσει τέλος πάντων γιατί εμένα μ’ αρέσει να πικρίζουν λίγο σε άλλους καθόλου), τα αφήνουμε σε κρύο νερό για λίγες ώρες. Από το πρωί ως το απόγευμα ή από το βράδυ ως το πρωί.

Τα στραγγίζουμε , βγάζουμε τον ομφαλό και το μέρος που ήταν το κοτσάνι, και ξεφλουδίζουμε τα δύο σαν να ήταν ωμά. Καθαρίζουμε τις φλούδες από το άσπρο στο εσωτερικό τους και τις κόβουμε σε πολύ λεπτά κομματάκια.

Κόβουμε στα τέσσερα τα πορτοκάλια (και τα καθαρισμένα και τα ακαθάριστα) και τα καθαρίζουμε από όσες μεμβράνες και ίνες μπορούμε. Τα αλέθουμε λίγα λίγα στο multi και μετράμε τον πολτό. Σε άλλους αρέσει να τα αλέσουν τελείως και να γίνουν αλοιφή, και σε άλλους αρέσουν να κρατάνε λίγο (ανήκω στους δεύτερους).

Βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό και τα λεπτοκομμένα φλούδια, που είναι και αυτά περίπου μια κούπα. Εμείς δεν την θέλουμε πάρα πολύ γλυκιά γιαυτό βάζω για κάθε 3 κούπες πολτό βάζω 2 κούπες ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και 2,5 – 3 κούπες ζάχαρη)

Ανακατεύουμε στην κατσαρόλα τον πολτό με τη ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν στο maximum της θερμοκρασίας. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (σε μάτι με 9 διαβαθμίσεις χαμήλωσα στο 6) και αφήνουμε να δέσει η μαρμελάδα μας. Μου πήρε 45 μπορεί και 50 λεπτά σήμερα για να δέσει. Τα πρώτα 25 λεπτά δεν ανακάτευα αλλά τα επόμενα ήθελε συχνό ανακάτεμα για να μη πιάσει. Το τελευταίο τέταρτο δεν έφυγα από πάνω της…

Δοκιμάζω το δέσιμο όπως στη .Βγάζω δηλαδή μια κουταλιά σε ένα πιατάκι . Όταν κρυώσει λίγο, πρέπει το δάκτυλο μας να αφήνει “δρόμο”(Μέχρι να κρυώσει εγώ αποσύρω την κατσαρόλα από το μάτι αν θεωρώ ότι είναι μάλλον δεμένη).Επίσης αν πέφτει όλη μαζί από την κουτάλα, σαν μια μάζα είναι δεμένη.

Τη βάζουμε ζεστή σε , τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, και τα αποθηκεύουμε.

Μικρά Μυστικά:

1) Μπορούμε να ξύσουμε τα πορτοκάλια. Έτσι γλυκαίνουν πιο γρήγορα . Εγώ προτιμώ να τα βράσω μια φορά παραπάνω από την ταλαιπωρία του ξυσίματος…
2) Με ίδιο τρόπο κάνουμε μαρμελάδα και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά θέλουν περισσότερες φορές άλλαγμα του νερού για να γλυκάνουν
3) Πολύ ωραία είναι και η μαρμελάδα με ποικιλία εσπεριδοειδών.
4) Φτιάχνω πάντα μαρμελάδα πορτοκάλι γιατί και να μη φαγωθεί, χρησιμοποιείται σε πολλές πολλές εφαρμογές. Επειδή δε το πορτοκάλι ταιριάζει υπέροχα με τη σοκολάτα μπορούμε –εκτός των άλλων- να γλασάρουμε τα κέικ μας πριν τα καλύψουμε με σοκολάτα.

Πηγή: cretangastronomy.gr

https://naxostimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παπανικολάου: Περιμένουμε έναν σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ - Δεν είναι ο κύριος ο 5,2

Παπανικολάου: Περιμένουμε έναν σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ - Δεν είναι ο κύριος ο 5,2 Τόνισε, ωστόσο,  πως κανείς δεν έχει μιλήσει για καταστ...