Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Φωτορύπανση: «Καμπανάκι» επιστημόνων – Επιδεινώνεται το βλαβερό για την υγεία φαινόμενο

 Φωτορύπανση: «Καμπανάκι» επιστημόνων – Επιδεινώνεται το βλαβερό για την υγεία φαινόμενο

Ακρόαση άρθρου


Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

Μελέτες έχουν συνδέσει τη φωτορύπανση με την παχυσαρκία, την κατάθλιψη, τις διαταραχές ύπνου, τον διαβήτη και τον καρκίνο.

Φωτορύπανση ή ρύπανση τεχνητού φωτισμού ονομάζεται το φαινόμενο το οποίο σημειώνεται στον ουρανό πάνω από αστικά κέντρα και γενικά τοποθεσίες με πολλά φώτα, κατά το οποίο ο ουρανός είναι πιο φωτεινός από το κανονικό με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη αντίθεση μεταξύ των αστέρων και του φόντου του ουρανού.

Όταν μια ομοβροντία κεραυνών έριξε το ρεύμα σε όλη τη Νέα Υόρκη τη νύχτα της 13ης Ιουλίου 1977, τα φώτα των δρόμων, οι πινακίδες νέον και τα έντονα φώτα των σπιτιών και των ουρανοξυστών σκοτείνιασαν.

Και κάπως έτσι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο Γαλαξίας ήταν ορατός στον μαύρο ουρανό, με στίγματα από χιλιάδες αστραφτερά αστέρια.

«Είδα έναν (έναστρο) ουρανό από την τοποθεσία μου στο Μπρονξ, τον οποίο δεν είχα ξαναδεί και δεν έχω ξαναδεί», λέει στο CNN ο Joe Rao, μετεωρολόγος και ερασιτέχνης αστρονόμος που ζούσε στη Νέα Υόρκη τη νύχτα του μπλακ άουτ

Το φως που εκπέμπεται από πόλεις και κωμπόλεις από μη φυσικέ πηγές φωτός είναι τόσο έντονο που κάνει αόρατα τα αστέρια. Σήμερα, το 1/3 όλων των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του 80% των Βορειοαμερικανών, δεν μπορεί να δει τον Γαλαξία.

Για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, το φυσικό σκοτάδι έχει χαθεί. Όταν τα φώτα έσβησαν το 1977, οι Νεοϋορκέζοι κατάλαβαν πόσο τους έλειπε.

Η Ευρώπη τη νύχτα – Φωτογραφία: NASA

Χάνοντας το σκοτάδι

Η φωτορύπανση επιδεινώνεται παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο, οι ουρανοί γίνονται κατά 10% πιο φωτεινοί κάθε χρόνο παγκοσμίως, με τον ταχύτερο ρυθμό αλλαγής να καταγράφεται στη Βόρεια Αμερική.

Πολλά είδη υφίστανται τις συνέπειες. Κάθε χρόνο, έως και ένα δισεκατομμύριο πουλιά στις ΗΠΑ σκοτώνονται από σύγκρουση με κτήρια – μια παγκόσμια κρίση που επιδεινώνεται από τα έντονα φώτα, τα οποία τα αναγκάζουν τα μεταναστευτικά πτηνά να ξεστρατίζουν από τις νυχτερινές τροχιές τους. Ο μη φυσικό φωτισμός μπορεί να αποπροσανατολίσει τα έντομα και να επηρεάσει την ανάπτυξη των φύλλων των δέντρων. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η φωτορύπανση αποτελεί απειλή για το 30% των σπονδυλωτών και περισσότερο από το 60% των ασπόνδυλων που είναι νυκτόβια.

Οι θαλάσσιες χελώνες που φωλιάζουν, οι οποίες έχουν για μπούσουλα την αντανάκλαση του φωτός πάνω στο νερό προκειμένου να βγουν στον ωκεανό, αποπροσανατολίζονται από τα μη φυσικά φώτα που υπάρχουν γύρω από τις παραλίες, με αποτέλεσμα είτε να αφυδατώνονται είναι θα σκοτώνονται από θηρευτές.

«Βρήκαμε θαλάσσιες χελώνες σε φρεάτια ανελκυστήρων», λέει η Rachel Tighe, σημαίνον στέλεχος στο Sea Turtle Conservancy, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα που χρηματοδοτείται από το National Fish and Wildlife Foundation. Σε αυτά τα ζώα, προσθέτει, «το εν λόγω ζήτημα προκαλεί σύγχυση και χάος».

Αλλά και οι άνθρωποι επηρεάζονται. Ενώ οι επιπτώσεις του μη φυσικού φωτός στην υγεία εξακολουθούν να διερευνώνται, μελέτες έχουν συνδέσει τη φωτορύπανση με την παχυσαρκία, την κατάθλιψη, τις διαταραχές ύπνου, τον διαβήτη και τον καρκίνο.

«Γνωρίζουμε ότι αν αρχίσετε να αλλάζετε τις θερμοκρασίες, έχετε πραγματικά βαθιές επιπτώσεις στους οργανισμούς στα οικοσυστήματα, οπότε θα φανταζόσασταν ότι αν αρχίσουμε να μπλέκουμε με τους κύκλους φωτός, μπορεί να έχουμε παρόμοιες βαθιές επιπτώσεις», δήλωσε ο καθηγητής Kevin Gaston, ειδικός φωτορύπανσης στο Πανεπιστήμιο του Exeter, στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είμαστε όλοι τελικά εξαρτημένοι από αυτά τα πράγματα για την ίδια μας την ύπαρξη».

https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο χρόνος δεν είναι Πηνελόπη μωρό μου, κανέναν δεν περιμένει!

  Ο χρόνος δεν είναι Πηνελόπη μωρό μου, κανέναν δεν περιμένει! -Κική Γιοβανοπούλου- GynaikaEimai 7 Φεβρουαρίου 2025\ Θέλει χρόνο, λέει. Να σ...