Σινάνη Αικατερίνη

Οι ερευνητές στο Κέντρο Νευροεπιστήμης και Κυτταρικής Βιολογίας στην Πορτογαλία, αναφέρουν ότι η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ, όχι μόνο συμβάλλει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα αυτών των επιπλέον ετών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία και συμβάλλοντας στη διατήρηση καλύτερης γενικής υγείας.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατανάλωση καφέ έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Η καφεΐνη και τα χλωρογενικά οξέα, κύρια συστατικά του καφέ, επηρεάζουν θεμελιώδεις βιολογικές διεργασίες και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αν και ο τρόπος με τον οποίο αυτές μπορεί να εμπλέκονται στη γήρανση παραμένει ασαφής.

Πέρα από τα πρωτογενή συστατικά, ο καφές είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χιλιάδων δυνητικά βιοδραστικών ουσιών, για τις περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής γνώση ως προς τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

Δεδομένου ότι ο καφές είναι το ποτό που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο μετά το νερό, οι παρατηρήσεις των επιστημόνων μέσω μεγάλων πληθυσμιακών μελετών, μπορούν να αποκαλύψουν τη συνολική επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία.

Στην ανάλυση με τίτλο «Επίδραση της πρόσληψης καφέ στη γήρανση του ανθρώπου», οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 50 επιδημιολογικές μελέτες από διαφορετικές περιοχές και εθνότητες, αναλύοντας τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και τη συσχέτισή τους με τα δεδομένα θνησιμότητας, τους δείκτες διάρκειας ζωής και διάφορες μετρήσεις ασθενειών στη συνδυασμένη μελέτη σχεδόν τριών εκατομμυρίων ατόμων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ, δηλαδή τρία φλιτζάνια την ημέρα, όχι μόνο συμβάλλει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα αυτών των πρόσθετων ετών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία και διατηρώντας καλύτερη συνολική υγεία.

Η μέτρια και τακτική κατανάλωση συσχετίστηκε με 17% μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, λιγότερες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και παράταση της υγιούς ζωής κατά περίπου 1,8 χρόνια.

Η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερη λειτουργική επιδείνωση κατά τη γήρανση, μετριάζοντας την απώλεια μνήμης, τη διάθεση και τη φυσική κατάσταση. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης συνεπείς συνδέσεις μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφέ και της μείωσης των κύριων αιτιών θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, εγκεφαλοαγγειακών, καρκινικών και αναπνευστικών θανάτων.

Η ανασκόπηση θεωρείται ότι έχει σημαντική στατιστική σημασία, καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη στις παρατηρούμενες συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης καφέ και της μειωμένης θνησιμότητας από μείζονα αίτια.

Οι συγγραφείς της μελέτης εισάγουν επίσης για την καφεΐνη τον όρο «ομαλοποιητής», επαναπροσδιορίζοντάς την ως παράγοντα σταθεροποίησης των φυσιολογικών συστημάτων, σε αντίθεση με την παραδοσιακή της ιδιότητα ως ψυχοδιεγερτικού.

Αυτή η αλλαγή προοπτικής θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, ερευνούμε και καταναλώνουμε τον καφέ, απομακρύνοντάς τον από την έννοια του διεγερτικού και εντάσσοντάς τον σε μια ευρύτερη κατηγορία βελτιστοποίησης της ρουτίνας υγείας.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων από εταιρείες της βιομηχανίας του καφέ, γεγονός που εγείρει εύλογα ανησυχίες για μεροληψία υπέρ της ανάδειξης θετικών ευρημάτων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, ενδέχεται να έχουν καλύτερη υγεία λόγω υψηλότερων επιπέδων ευημερίας που σχετίζεται με την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Εναλλακτικά, τα άτομα με ορισμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, μπορεί να αυτοαποκλείονται από την κατανάλωση καφέ σε μέτρια επίπεδα. Για παράδειγμα, οι μελέτες σχετικά με τη μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να αποκλείουν άτομα με υπέρταση, αρρυθμίες, καρδιακές παθήσεις, άγχος, διαταραχές ύπνου και προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη επιθεώρηση Ageing Research Reviews.

https://www.onmed.gr/