Υπογόνιμα ζευγάρια και γιορτές
Η περίοδος των γιορτών, που συχνά περιγράφεται ως «η πιο όμορφη εποχή του χρόνου», μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για τα ζευγάρια εκείνα που παλεύουν με την υπογονιμότητα. Πόσο μάλλον η περίοδος των Χριστουγέννων, μία περίοδος συνυφασμένη με την λάμψη, τη χαρά, την αγάπη, την οικογένεια και τις προσδοκίες οικογενειακής ζεστασιάς και μοιράσματος. Στα υπογόνιμα ζευγάρια όμως, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπως και οι κοινωνικές εκδηλώσεις με τις δύσκολες ερωτήσεις του στυλ “Εσείς πότε θα κάνετε ένα παιδάκι;” μπορούν να εντείνουν συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, θυμού, ματαιωμένης επιθυμίας και απογοήτευσης. Ωστόσο, με σωστό σχεδιασμό, σαφή όρια και την υποστήριξη ανθρώπων που νιώθετε υποστηρικτικά δίπλα σας, μπορείτε να διαχειριστείτε αυτήν την περίοδο με δύναμη και να βρείτε στιγμές χαράς.
- Αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων: Η θεωρία της συναισθηματικής επεξεργασίας υποστηρίζει ότι η αναγνώριση και η έκφραση των συναισθημάτων μειώνει τη συναισθηματική ένταση. Επίσης, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να εντείνει τη θλίψη ή την απογοήτευση. Η αναγνώριση και η αποδοχή τους αποτελούν το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του ψυχικού φορτίου, σας βοηθούν να καλλιεργήσετε αυτοσυμπόνια και συναισθηματική ανθεκτικότητα. Πράγματι, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί το ζευγάρι να αναγνωρίσει όλα εκείνα τα συναισθήματα που βιώνει, ακόμα και εκείνα που έχει ξεχωριστά ο κάθε σύντροφος και να μπορεί να μιλήσει για αυτά, έτσι ώστε η αποδοχή τους να γίνει λίγο πιο εύκολη. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, μην αρνείστε τα συναισθήματά σας αλλά δώστε τους χώρο. Είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε, να φοβάστε, να στενοχωριέστε και να καταθλίβεστε, όπως και να θυμώνετε με την κατάσταση. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και την άδεια επίσης να θρηνήσει. Η υπογονιμότητα είναι μια βαθιά απώλεια, και οι γιορτές μπορεί να εντείνουν τη θλίψη. Μιλήστε ανοιχτά ο ένας στον άλλο για όλα αυτά τα συναισθήματα– άλλωστε η ειλικρινής επικοινωνία μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ σας. Μπορεί η γυναίκα να θεωρείται ότι βιώνει πολύ πιο έντονα την απώλεια αυτή εφόσον εκείνης είναι το σώμα που θα κυοφορήσει χωρίς να τα καταφέρνει, μην ξεχνάμε όμως ότι απώλεια βιώνει και ο σύντροφος. Προγραμματίστε λοιπόν στιγμές συναισθηματικής έκφρασης ανάμεσά σας. Αν παρόλα αυτά, δυσκολεύεστε η βοήθεια ειδικού στη διαχείρισή τους είναι πολύ βοηθητική.
- Θέστε όρια στις κοινωνικές επαφές: «Εσείς πότε θα κάνετε παιδάκι; …τι περιμένετε; Πότε θα μας χαρίσετε ένα εγγονάκι/ανηψάκι;», «Γιατί δεν κάνετε ένα παιδάκι, μήπως φοβάστε τις …ευθύνες;» Οι γνωστές ερωτήσεις που μπορεί να γίνονται από ενδιαφέρον αλλά και από περιέργεια επίσης. Δυστυχώς, στις κοινωνικές συναθροίσεις συχνά γίνονται τέτοιου είδους αδιάκριτες συζητήσεις που μπορεί να σας προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία. Οι κοινωνικές συγκρίσεις και οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για την απόκτηση παιδιών εντείνουν το στρες. Μελέτες δείχνουν ότι η προετοιμασία για πιθανά ενοχλητικά σχόλια μειώνει την ένταση. Η προετοιμασία εκ των προτέρων μπορεί να μειώσει το άγχος, την ένταση, τον εκνευρισμό αλλά και την αμηχανία. Μπορείτε να προετοιμάσετε απαντήσεις για δύσκολες ερωτήσεις, όπως «Αυτό είναι ένα προσωπικό θέμα, αλλά σας ευχαριστώ που ρωτήσατε», να αλλάξετε θέμα συζήτησης με χιούμορ ή αντίστροφα, να στρέψετε το ενδιαφέρον στον συνομιλητή σας. Μπορείτε επίσης να ανακοινώσετε στα άτομα που νιώθετε πιο κοντά σας ότι νιώθετε άβολα με κάποιες συζητήσεις ή με κάποια άτομα, έτσι ώστε να αποφύγετε τις άβολες στιγμές. Τέλος, εάν νιώθετε ότι πιέζεστε σημαντικά και επηρεάζεστε ψυχοσυναισθηματικά, μπορείτε απλά να απορρίψετε ευγενικά προσκλήσεις που θεωρείτε ότι θα είναι αρκετά ψυχοφθόρες ή να παρευρεθείτε για λίγο, φτάνοντας αργά και φεύγοντας νωρίς.
- Βασιστείτε στο υποστηρικτικό περιβάλλον: Η κοινωνική υποστήριξη είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συναισθηματική ανθεκτικότητα. Η επικοινωνία με άτομα που κατανοούν την κατάσταση σας μειώνει το αίσθημα απομόνωσης. Μπορείτε λοιπόν να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας σκέψεις και συναισθήματα, όπως και να συνεργαστείτε στην αντιμετώπιση «δύσκολων ερωτήσεων». Παράδειγμα, ο σύντροφός σας μπορεί να αλλάξει θέμα συζήτησης όταν αυτό χρειάζεται. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα μέλη της οικογένειάς σας που νιώθετε ότι μπορούν να σας στηρίξουν και να σας πραστατέψουν επίσης. Μπορείτε επίσης να περάσετε χρόνο με φίλους που δείχνουν την απαραίτητη κατανόηση, είναι πιο διακριτικοί ή γνωρίζουν το πρόβλημα και θα αποφύγουν να θίξουν το θέμα.
- Η σημασία της αυτοφροντίδας: Η αυτοφροντίδα ενισχύει την ανθεκτικότητα του σώματος και του νου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια απαιτητικών περιόδων. Δραστηριότητες που προάγουν την ψυχική ευεξία, σας προστατεύουν από δύσκολες συναισθηματικά καταστάσεις. Στρατηγικές διαχείρισης άγχους όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η σωματική άσκηση έχουν αποδειχθεί ερευνητικά ότι μειώνουν το άγχος και ενισχύουν τη θετική διάθεση. Προγραμματίστε στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των γιορτών, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, κάντε μαζί ως ζευγάρι ένα ωραίο και χαλαρωτικό spa, , κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, βόλτες σε μέρη που σας αρέσουν, κάντε ένα ταξιδάκι και αποφύγετε συγκεντρώσεις που νιώθετε άβολα, περιορίστε τις υποχρεώσεις για να βρείτε χρόνο για ξεκούραση. Διατηρήστε υγιεινές συνήθειες, όπως ισορροπημένη διατροφή, καλή ενυδάτωση, επαρκή ύπνο και ελαφριά άσκηση.
- Επικέντρωση σε εναλλακτικές πηγές νοήματος και χαράς: Η θετική ψυχολογία μας έχει τονίσει τη σημασία στο να βρίσκουμε νόημα στη ζωή μας και να χρησιμοποιούμε τα θετικά μας στοιχεία σε όλες τις συνθήκες, έτσι ώστε να μπορούμε να ανθίσουμε και να είμαστε πιο εφευρετικοί, δημιουργικοί αλλά και ψυχικά υγιείς. Μπορείτε να κάνετε λοιπόν να ακολουθήσετε και να τροποποιήσετε στα μέτρα σας τις παραδόσεις και το πώς θα περάσετε τις γιορτές φέτος. Για παράδειγμα, ετοιμάστε μαζί ένα εορταστικό γεύμα, ασχοληθείτε με φιλανθρωπικές δράσεις, οργανώστε ολιγοήμερες διακοπές, κλπ. οτιδήποτε νιώθετε ότι μπορεί να δώσει νέο νόημα στις γιορτές.
- Προγραμματισμός: Ο προγραμματισμός—τόσο για τις γιορτές όσο και για τα επόμενα βήματα στη θεραπεία σας—προσφέρει αίσθηση ελέγχου και σκοπού. Προγραμματίστε τα επόμενα βήματα στο ταξίδι της γονιμότητας, όπως τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές, τις συναντήσεις με τον γιατρό σας, κλπ. Σημαντικό όμως είναι να έχετε ρεαλιστικούς στόχους για να μην νιώθετε ματαίωση.
- Επικεντρωθείτε στο παρόν: Ακόμα και αν έχετε στο ιστορικό σας αποτυχημένες προσπάθειες, μην στέκεστε σε αυτές. Το παρελθόν είναι παρελθόν, το παρόν είναι αυτό που μετράει. Κατευθύνετε ως εκ τούτου την σκέψη αλλά και την ενέργειά σας πιο θετικά, ώστε να συνεχίσετε να ελπίζετε, καθώς η ελπίδα θα δώσει κίνητρο. Η αναζήτηση μικρών στιγμών ευτυχίας και νοήματος μπορεί να αλλάξει την εστίαση από την απώλεια στην εκτίμηση για ό,τι έχετε τώρα. Συνεπώς, γιορτάστε παραδόσεις που σας φέρνουν χαρά, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές προσδοκίες. Φροντίστε να περάσετε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα που σας ανεβάζουν ψυχολογικά και περνάτε καλά μαζί τους.
- Επένδυση στη σχέση: Μελέτες για την υπογονιμότητα δείχνουν ότι τα ζευγάρια που διατηρούν ισχυρή σύνδεση αντέχουν καλύτερα στις δυσκολίες. Η αλληλοϋποστήριξη και η ενίσχυση της οικειότητας μπορούν να μειώσουν την πίεση. Προσπαθήστε να απολαύσετε τον χρόνο που περνάτε μαζί, χωρίς να επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο θέμα της υπογονιμότητας. Προγραμματίστε ρομαντικές ή διασκεδαστικές δραστηριότητες, παράδειγμα επισκεφτείτε ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι, απολαύστε ένα δείπνο στο αγαπημένο σας εστιατόριο, κλπ.
- Αναζήτηση ειδικού ψυχικής υγείας: Μελέτες δείχνουν ότι η ψυχολογική υποστήριξη (π.χ., συμβουλευτική ή ομάδες υποστήριξης) συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του στρες και στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Αν νιώθετε ότι οι δυσκολίες σας ξεπερνούν, απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο (διαδικτυακά ή από κοντά) ή σε ομάδες υποστήριξης. Η κατανόηση και το μοίρασμα με άλλα άτομα που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις μπορεί να σας ανακουφίσει.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι δεν είναι εύκολη η διαχείριση της υπογονιμότητας τα Χριστούγεννα όπου κυριαρχεί η χαρά, η λάμψη, το χρώμα, η ευτυχία, έστω και πλασματικά. Αντίθετα, η περίοδος αυτή είναι μια πρόκληση, όπου με διάφορα «κολπάκια» στρατηγικής, ψυχική υποστήριξη αλλά και εστίαση στις θετικές πτυχές της ζωής, τα ζευγάρια μπορούν να βρουν ανακούφιση και νόημα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτή την πορεία, και η αναζήτηση βοήθειας είναι ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας.
Μαρίνα Μόσχα
https://marinamoscha.life/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου