Πώς θα αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου - Ποια είναι τα σημάδια ανεπάρκειας
Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Είναι όμως σημαντικό και για άλλες βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τους μυς, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και την απελευθέρωση ορμονών και ενζύμων.
Αυτός είναι και ο λόγος που μια σοβαρή έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αποδιοργανώσει το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Πόσο ασβέστιο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά
Πολλοί λαμβάνουμε όλο το ασβέστιο που χρειαζόμαστε από τις τροφές.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου.
Άλλες πηγές περιλαμβάνουν:
- Σολομό σε κονσέρβα
- Σαρδέλες με κόκαλα
- Λάχανο
- Μπρόκολο
- Αμύγδαλα
- Σουσάμι
Ορισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα σόγιας και ο χυμός πορτοκαλιού, είναι επίσης εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο.
Όλοι οι ενήλικες 19 έως 50 ετών και οι άνδρες έως την ηλικία των 70 ετών πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα μέσω της διατροφής και -εάν κρίνεται απαραίτητο- μέσω συμπληρωμάτων. Οι γυναίκες 51 ετών και άνω και οι άνδρες 71 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα.
Ανεπάρκεια ασβεστίου
Βραχυπρόθεσμα, τα περισσότερα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου είναι τόσο ανεπαίσθητα, που μπορεί να μην τα παρατηρήσετε καθόλου.
Αν δεν αντιμετωπιστούν όμως, μπορεί να επιδεινωθούν.
Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις σε διάφορα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής οστικής μάζας και του κινδύνου οστεοπόρωσης.
Ενώ τα επίπεδα άλλων βιταμινών μπορούν να μετρηθούν με μια απλή εξέταση αίματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι συνήθως φυσιολογικά ακόμη και όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα λαμβάνει ασβέστιο από τα οστά για να καλύπτει τις ανάγκες.
Εάν πιστεύετε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τις τροφές που τρώτε, συμβουλευτείτε γιατρό για τη λήψη συμπληρώματος.
Δεν χρειάζεται να υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου, καθώς το υπερβολικό ασβέστιο (υπερασβεστιαιμία) μπορεί να είναι και επικίνδυνο.
Συμπτώματα ανεπάρκειας ασβεστίου
Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη ασβεστίου. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια οξείας φάσης, όταν τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό πέφτουν σε επικίνδυνα επίπεδα.
Κόπωση
Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας. Στην περίπτωση της υπασβεστιαιμίας, η κόπωση είναι το αποτέλεσμα της υποθρεψίας των κυττάρων.
Κακή στοματική υγεία
Τα δόντια στηρίζονται στα οστά μας. Αν το σώμα απορροφά ασβέστιο από τα οστά για να παραμείνει λειτουργικό, τα δόντια γίνονται πιο ευάλωτα στη φθορά και τη χαλάρωση, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται περιοδοντική νόσος.
Μυϊκοί πόνοι και σπασμοί
Το ασβέστιο δεν διατηρεί μόνο τα οστά υγιή, αλλά εξασφαλίζει και τη σωστή λειτουργία των μυών. Συγκεκριμένα, βοηθά τους μύες να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Με άλλα λόγια, η υπασβεστιαιμία μάς αποδυναμώνει, με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε πόνους, δυσκαμψία και σπασμούς.
Γνωστική εξασθένιση
Όταν τα κύτταρα στερούνται ασβεστίου, προκαλείται μια σειρά γνωστικών προβλημάτων, από ομίχλη εγκεφάλου μέχρι ζάλη και σύγχυση. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη ασβεστίου επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία.
Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα
Το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλά διαφορετικά μέρη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια, επηρεάζονται τα νεύρα, ιδιαίτερα τα άκρα (χέρια, δάχτυλα, πόδια και δάχτυλα των ποδιών).
Επιληπτικές κρίσεις
Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός
Αν διαπιστώνετε ότι ο καρδιακός σας παλμός έχει αποδιοργανωθεί, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι σοβαρής έλλειψης ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των μυών και η καρδιά είναι ο μεγαλύτερος μυς του σώματος.
Υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ των μη φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου και των κοιλιακών αρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές - δυνητικά ακόμη και θανατηφόρες.
Ανεξάρτητα από τα επίπεδα ασβεστίου, θα πρέπει να μεταβείτε αμέσως στα επείγοντα εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) μαζί με άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία.
Πηγή: Cleveland Clinic
https://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου