Σινάνη Αικατερίνη

Οι ακραίες βροχοπτώσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, καθώς και από παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων, διαπιστώνει ανάλυση δεδομένων από 34 χώρες.

Οι επιπτώσεις των ακραίων βροχοπτώσεων στην υγεία διέφεραν ανάλογα με το τοπικό κλίμα και την κάλυψη της βλάστησης.

Η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των βραχυπρόθεσμων βροχοπτώσεων και τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν μια επιτακτική σχέση μεταξύ των βροχοπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία, ιδίως της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Ωστόσο, η επίδραση των βροχοπτώσεων στην καρδιαγγειακή και αναπνευστική υγεία και ο τρόπος με τον οποίο οι ποικίλες εντάσεις βροχοπτώσεων επηρεάζουν αυτές τις καταστάσεις, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να εξετάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ των ημερήσιων βροχοπτώσεων (ένταση, διάρκεια και συχνότητα) και των θανάτων από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά.

Ανέλυσαν καθημερινά αρχεία θνησιμότητας και δεδομένα βροχοπτώσεων από 645 τοποθεσίες σε 34 χώρες, που περιλαμβάνουν συνολικά 109.954.744 θανάτους από όλα τα αίτια, 31.164.161 καρδιαγγειακούς και 11.817.278 αναπνευστικούς θανάτους από το 1980 έως το 2020.

Το κύριο μέτρο ενδιαφέροντος ήταν η συσχέτιση μεταξύ των ημερήσιων θανάτων και των βροχοπτώσεων με περιόδους επαναφοράς (αναμενόμενα διαστήματα μεταξύ των γεγονότων) ενός έτους, δύο ετών και πέντε ετών.

Ελήφθησαν επίσης υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αυτή τη συσχέτιση, όπως ο τοπικός τύπος κλίματος, η μεταβλητότητα των βροχοπτώσεων και η κάλυψη της βλάστησης.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, εντοπίστηκαν συνολικά 50.913 επεισόδια βροχόπτωσης με περίοδο επαναφοράς ενός έτους, 8.362 επεισόδια με περίοδο επαναφοράς δύο ετών και 3.301 επεισόδια με περίοδο επαναφοράς πέντε ετών.

Συνολικά, σε όλες τις τοποθεσίες, μια ημέρα ακραίων βροχοπτώσεων με περίοδο επαναφοράς πέντε ετών συσχετίστηκε με 8% αύξηση των θανάτων από όλες τις αιτίες, 5% αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων και 29% αύξηση των θανάτων από προβλήματα του αναπνευστικού σε μια περίοδο 14 ημερών μετά το γεγονός της βροχόπτωσης.

Τα ακραία επεισόδια βροχόπτωσης με περίοδο επαναφοράς δύο ετών συνδέθηκαν μόνο με θανάτους λόγω αναπνευστικού, ενώ τα επεισόδια βροχόπτωσης με περίοδο επαναφοράς ενός έτους δεν είχαν καμία επίδραση ούτε στους καρδιαγγειακούς ούτε στους αναπνευστικούς θανάτους.

Οι τοποθεσίες με μικρότερη μεταβλητότητα των βροχοπτώσεων ή σπάνια κάλυψη από βλάστηση παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτων μετά από ακραία γεγονότα βροχόπτωσης.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε προστατευτικές επιδράσεις από μέτριες έως υψηλές βροχοπτώσεις, πιθανώς λόγω της μειωμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της παραμονής των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο κίνδυνος βλάβης αυξήθηκε στα ακραία επίπεδα βροχόπτωσης, πιθανώς λόγω ζημιών στις υποδομές, μόλυνσης του νερού και έκθεσης σε επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Πρόκειται για ευρήματα παρατήρησης, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτιότητα, και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι περιοχές που αναλύθηκαν ήταν κυρίως στην ανατολική Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και δεν καταγράφηκαν ατομικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η αστική/αγροτική κατοικία ή συγκεκριμένες κλινικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, λένε ότι τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για συντονισμένες στρατηγικές δημόσιας υγείας για τον μετριασμό των ευρέων επιπτώσεων των ακραίων βροχοπτώσεων στην υγεία.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη την τάση αύξησης της βραχυπρόθεσμης έντασης των βροχοπτώσεων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», προσθέτουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The BMJ.

https://www.onmed.gr/