Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Πανδαισία πλανητών τις νύχτες του Οκτωβρίου: Άρης, Αφροδίτη, Δίας και μία Σούπερ Σελήνη η τρίτη της χρονιάς – Συμπλέγματα Αστερισμών και μετεωρίτες (Βίντεο)

 Πανδαισία πλανητών τις νύχτες του Οκτωβρίου: Άρης, Αφροδίτη, Δίας και μία Σούπερ Σελήνη η τρίτη της χρονιάς – Συμπλέγματα Αστερισμών και μετεωρίτες (Βίντεο)

Εικόνα από το James Webb Space Telescope via youtube

Posted on  by ellas

Μετά από μια απουσία αρκετών μηνών, ο ουρανός του Οκτωβρίου ξανακατοικείται τελικά με όλους τους πλανήτες ορατούς με γυμνό μάτι.

Ο Δίας, είναι ο φωτεινότερος πλανήτης και κυριαρχεί στον ουρανό του φθινοπώρου για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, η Αφροδίτη γίνεται ξανά ξεκάθαρα ορατή ανάμεσα στα φώτα του βραδινού λυκόφωτος και, στο τέλος του μήνα, ο Άρης αρχίζει επίσης να εμφανίζεται πριν τα μεσάνυχτα στον ανατολικό ορίζοντα.

Επιπλέον, στις 17 Οκτωβρίου, οι λάτρεις του διαστήματος μπορούν να ορίσουν το ραντεβού με την τρίτη Σούπερ Σελήνη του έτους: ο δορυφόρος μας θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη, λίγο πάνω από 357 χιλιάδες χιλιόμετρα. που συμπίπτει με την πανσέληνο.

Όσο για τους υπόλοιπους πλανήτες, ο μήνας δεν θα είναι ευνοϊκός για την παρατήρηση του άπιαστου Ερμή, για τον οποίο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας παραμένουν εύκολα ορατοί. Ειδικά για τους δύο τελευταίους όμως είναι απαραίτητη η χρήση καλών κιαλιών ή μικρού τηλεσκοπίου.

Στο τέλος του μήνα, στις 26 και 27 Οκτωβρίου, η έκπληξη είναι με τις Νύχτες των Γιγάντων, με ένα πλούσιο πρόγραμμα βραδιών αφιερωμένων στην παρατήρηση των πλανητών Δία και Κρόνου, μόλις λίγες εβδομάδες μακριά από τις προηγούμενες θέσεις τους.

Τη νύχτα μεταξύ 26 και 27 Οκτωβρίου η ηλιακή ώρα μπαίνει στο παιχνίδι και τα ρολόγια θα πρέπει να ρυθμιστούν μία ώρα πίσω.

Όσο για τους αστερισμούς, αυτοί που κυριαρχούσαν στον καλοκαιρινό ουρανό είναι ορατοί μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες της νύχτας, ενώ αυτοί που θα δούμε ψηλά στον ουρανό τους φθινοπωρινούς μήνες αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ανατολή: Ταύρος, Δίδυμος και Τοξότης, μαζί. με Αιγόκερω, Υδροχόο, Ιχθύ και Κριό.

Τέλος, όσοι θέλουν να αφοσιωθούν στην παρατήρηση μετεωριτών τον Οκτώβριο έχουν μεγαλύτερο αριθμό νυχτερινών ωρών διαθέσιμες. Δυστυχώς, όμως, το πιο εμφανές ρεύμα μετεωριτών του μήνα, αυτό των Ωριωνιδών που προέρχεται από σωματίδια που απελευθερώνονται από τον κομήτη του Χάλεϋ, θα διαταραχθεί έντονα από το φως του φεγγαριού.

Mε πληροφορίες από ansa.it Hellasjournal

https://ellas2.wordpress.com/

Το βρήκα στο: https://vequinox.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Tι συνέβη με την ανήλικη μαθήτρια που έκλεψε μηχανάκι και τον ιδιοκτήτη του

  Βόλος: Tι συνέβη με την ανήλικη μαθήτρια που έκλεψε μηχανάκι και τον ιδιοκτήτη του   10/10/2024 - 8:39 Αντιμέτωπη με το νόμο θα βρεθεί μια...