Σινάνη Αικατερίνη

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει την υγεία, ενώ έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι καμιά ποσότητα δεν είναι ασφαλής.

Ερευνητές στο Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ludwig-Maximilians χρησιμοποίησαν φορητούς ηλεκτροκαρδιογράφους σε πάρτι όπου νέοι έπιναν αλκοόλ και διασκέδαζαν.

Διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ανησυχητική επίδραση στην καρδιά ακόμη και υγιών νέων ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα για περισσότερα από 200 άτομα που παρευρέθηκαν σε πάρτι και που, με μέγιστες τιμές αλκοόλ στο αίμα έως και 2,5 γραμμάρια ανά κιλό, είχαν πιει αρκετά ποτά.

Οι ηλεκτροκαρδιογράφοι παρακολούθησαν τους καρδιακούς τους ρυθμούς για συνολικά 48 ώρες, με τους ερευνητές να διακρίνουν μεταξύ της ώρας έναρξης του πάρτι (ώρα 0), της περιόδου κατανάλωσης αλκοόλ (ώρες 1-5), της περιόδου ανάρρωσης (ώρες 6-19) και δύο περιόδους ελέγχου που αντιστοιχούν σε 24 ώρες μετά την περίοδο κατανάλωσης και της ανάρρωσης, αντίστοιχα.

H κατανάλωση αλκοόλ παρακολουθήθηκε με τις μετρήσεις BAC (Blood Alcohol Concetration), που υποδεικνύουν την συγκέντρωση του στο αίμα.

Στη συνέχεια αναλύθηκαν τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα για τον καρδιακό ρυθμό, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, την κολπική μαρμαρυγή και άλλους τύπους καρδιακής αρρυθμίας.

«Σε πάνω από το 5% των κατά τα άλλα υγιών συμμετεχόντων παρατηρήθηκαν κλινικά σχετικές αρρυθμίες, κυρίως στη φάση της ανάρρωσης», εξηγούν οι ερευνητές.

Η πρόσληψη αλκοόλ κατά την περίοδο κατανάλωσης οδήγησε σε έναν ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό άνω των 100 παλμών ανά λεπτό. Το αλκοόλ, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει βαθιά τις αυτόνομες ρυθμιστικές διαδικασίες της καρδιάς, σημειώνουν.

«Η μελέτη μας παρέχει, από καρδιολογική άποψη, μια ακόμη αρνητική επίδραση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία» τονίζουν.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των καρδιακών αρρυθμιών που σχετίζονται με το αλκοόλ για την υγεία της καρδιάς παραμένουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.

https://www.onmed.gr/