Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Καύση λίπους με χρήση κανέλας στον καφέ: Τι λέει η επιστήμη

Καύση λίπους με χρήση κανέλας στον καφέ: Τι λέει η επιστήμη

Καύση λίπους με χρήση κανέλας στον καφέ: Τι λέει η επιστήμη
Bigstock

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια viral τάση στο TikTok υποστηρίζει ότι η προσθήκη κανέλας στον καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος.

Με τη φήμη της κανέλας ως πιθανού ενισχυτή του μεταβολισμού και τα γνωστά οφέλη του καφέ, δεν είναι περίεργο που πολλοί είναι περίεργοι αν ο συνδυασμός τους αποτελεί κάτι ιδιαίτερο. Τι λέει όμως η επιστήμη για τις ιδιότητες της κανέλας στην καύση λίπους;

Ας δούμε τα στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα, τα οφέλη και τους κινδύνους αυτού του δημοφιλούς συνδυασμού.

Η κανέλα καίει λίπος; Τι λέει η επιστήμη

Η κανέλα έχει συνδεθεί από καιρό με πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της στον μεταβολισμό.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν, ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στην κανέλα, ιδιαίτερα η κινναμαλδεΰδη, μπορεί να αυξήσουν τη θερμογένεση: τη διαδικασία με την οποία το σώμα καίει θερμίδες, για να παράγει θερμότητα. Ωστόσο, αν και αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε καύση λίπους, δεν υπάρχουν αρκετά ισχυρά στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν, ότι η κανέλα επηρεάζει σημαντικά την απώλεια λίπους.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όπως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research, οι επιπτώσεις της κανέλας στην καύση λίπους είναι στην καλύτερη περίπτωση... ανεπαίσθητες. Αν και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που με την σειρά του μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους, δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι η απλή προσθήκη κανέλας στον καφέ σας θα οδηγήσει άμεσα σε απώλεια λίπους.

Πώς μπορεί η κανέλα να οδηγήσει σε μικρή απώλεια βάρους

Η κανέλα μπορεί να συμβάλει σε περιορισμένη απώλεια βάρους, έμμεσα μέσω της επίδρασής της στο σάκχαρο του αίματος και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέποντας τις αιχμές της ινσουλίνης. Με αυτόν τον τρόπο, η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει τις λιγούρες και να διευκολύνει τη διαχείριση της πείνας, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, οι πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κανέλας μπορεί να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Σε συνδυασμό με τον καφέ, ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητά του να ενισχύει τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας, αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην καύση θερμίδων κατά την άσκηση ή τις καθημερινές δραστηριότητες, αν και ο αντίκτυπος θα ήταν ελάχιστος χωρίς άλλες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

Coffee-cinammon

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι

Η κανέλα σε μέτριες ποσότητες είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά η υπερβολική κατανάλωση ενέχει κάποιους κινδύνους.

Η κουμαρίνη, μια ένωση που βρίσκεται στην κανέλα κασσίας (το πιο κοινό είδος που πωλείται στα καταστήματα), μπορεί να είναι επιβλαβής για το ήπαρ, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Επομένως, η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας κανέλας στον καφέ σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη με την πάροδο του χρόνου, εάν καταναλώνεται τακτικά και σε μεγάλο βαθμό.

Επιπλέον, η κανέλα μπορεί να επηρεάσει τυχόν φαρμακευτική αγωγή για αραίωση του αίματος και άτομα με ορισμένες παθήσεις -όπως η ηπατική νόσος και ο διαβήτης- θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, πριν καταναλώνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες κανέλας.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πόση κανέλα είναι ασφαλές να καταναλώνω καθημερινά;”

Γενικά συνιστάται να μην ξεπερνάτε το 1 κουταλάκι του γλυκού (2-4 γραμμάρια) κανέλα την ημέρα, για να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες, ιδιαίτερα από την κανέλα κασσίας, η οποία περιέχει κουμαρίνη, που μπορεί να βλάψει το συκώτι σε μεγάλες ποσότητες.

“Η κανέλα έχει άλλα οφέλη για την υγεία εκτός από την μικρή καύση λίπους;”

Ναι, η κανέλα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία πέρα από την πιθανή καύση λίπους. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο της κανέλας βοηθά στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

“Είναι καλύτερη η κανέλα Κεϋλάνης ή κασσίας για απώλεια βάρους;”

Η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται ασφαλέστερη για μακροχρόνια χρήση λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη, κάτι που την καθιστά λιγότερο επιβλαβή για το συκώτι. Η κανέλα κασσίας είναι κατά κανόνα φθηνότερη, αλλά περιέχει υψηλότερα επίπεδα κουμαρίνης, οπότε αν χρησιμοποιείτε κανέλα τακτικά, είναι καλύτερα να επιλέξετε κανέλα Κεϋλάνης.

Σύνοψη

Αν και η κανέλα μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σταθεροποίησης του σακχάρου στο αίμα και της υποστήριξης του μεταβολισμού, δεν είναι ένα... μαγικό συστατικό που καίει λίπος. Η τάση του TikTok που προτείνει ότι η κανέλα στον καφέ θα ενισχύσει σημαντικά την απώλεια λίπους είναι υπερβολική. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της κανέλας σε μια ισορροπημένη δίαιτα και πρόγραμμα άσκησης μπορεί να συμβάλει με μικρούς τρόπους στην καλύτερη γενική διαχείριση της υγείας και του βάρους.

Όπως πάντα, το μέτρο είναι κλειδί και συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό ή διατροφολόγο πριν κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές.

Πηγές: sciencealert.comtheconversation.com

https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΑΤΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ! Μία συνταγή που δεν θα την αλλάζετε με τίποτα! Απο τον Γιώργο Χριστιανό!

  ΑΦΡΑΤΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ! Μία συνταγή που δεν θα την αλλάζετε με τίποτα!  Απο τον Γιώργο Χριστιανό! Last updated: 27 Φεβρουαρίου, 2019 3:17 μμ By t...