Σινάνη Αικατερίνη

H ζωή κοντά σε αεροδρόμιο προκαλεί προβλήματα ύπνου, ακόμα κι αν οι κάτοικοι νομίζουν ότι έχουν προσαρμοστεί, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στη Βρετανία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ήχοι από το αεροδρόμιο μπορεί μεταξύ άλλων να διαταράξουν τον κύκλο ύπνο/αφύπνισης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 105.770 εθελοντές, πολλοί εκ των οποίων ζούσαν δίπλα σε τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Αγγλίας.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 35 έως 72 ετών (μέση ηλικία 54 ετών) και το 54% εξ αυτών ήταν γυναίκες. Οι εθελοντές είχαν φορέσει ειδικές συσκευές (επιταχυνσιόμετρα) που είχαν καταγράψει τις κινήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσες ώρες κοιμόντουσαν ή βρίσκονταν στο κρεβάτι, τι ώρα αποκοιμόντουσαν και τι ώρα ξυπνούσαν (κύκλος ύπνου/αφύπνισης), καθώς και πόσο δραστήριοι ήταν στις πιο ήσυχες περιόδους της ημέρας. Συνέκριναν επίσης τα δεδομένα αυτά με την κίνηση των αεροσκαφών σε κάθε αεροδρόμιο.

Διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος των αεροπλάνων τη νύχτα σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι. Αυτό φαινόταν στην αιφνίδια, παροδική αύξηση της κινητικότητάς τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι εθελοντές που εκτίθεντο στα υψηλότερα επίπεδα θορύβου από το κοντινό αεροδρόμιο, έτειναν να κινούνται περισσότερο στη διάρκεια του ύπνου. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο θόρυβος διέκοπτε τον ύπνο τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η διαταραχή του ύπνου συνέβαινε ακόμα κι όταν οι εθελοντές δεν ανέφεραν ότι τους ξυπνούσαν τα διερχόμενα αεροπλάνα.

Τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου από το αεροδρόμιο συσχετίστηκαν επίσης με ακανόνιστες συνήθειες ύπνου. Οι συμμετέχοντες είχαν 52% περισσότερες πιθανότητες να αποκοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας και 13% περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν υπνηλία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο θόρυβος από το αεροδρόμιο συσχετίζεται με ανήσυχο ύπνο και διαταραγμένο κύκλο ύπνου/αφύπνισης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Xiangpu Gong, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας & Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Leicester.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «ο αυξημένος θόρυβος από τα αεροσκάφη βλάπτει την ποιότητα του ύπνου, ακόμα κι όταν ο κόσμος δεν το συνειδητοποιεί», πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο θόρυβος του αεροδρομίου επηρέαζε περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τα άτομα με διαβήτη ή άνοια.

«Ο διαταραγμένος ύπνος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, ενώ συνδέεται και με αυξημένη θνησιμότητα. Δεδομένων αυτών των κινδύνων, είναι σημαντικό να θεσπιστούν πολιτικές που θα μειώνουν την ηχορύπανση από τα αεροδρόμια», σημείωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

https://www.onmed.gr/