Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Σελήνιο: Το κλειδί της μακροζωίας;

 Σελήνιο: Το κλειδί της μακροζωίας;


Αρθρογράφος υγείας, MSc

Το σελήνιο, το οποίο κάποιες φορές αποκαλείται και “συστατικό της μακροζωίας”, είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες ,που προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το σελήνιο υποστηρίζει την υγιή γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι σε μια περιοχή της Κίνας και συγκεκριμένα την κομητεία Bama Yao, όπου οι κάτοικοι έχουν τη φήμη της μακροζωίας, το έδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε σελήνιοΣύμφωνα με τους επιστήμονες, το σελήνιο βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των κυττάρων, στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα και στην ενίσχυση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σώμα δεν παράγει από μόνο του σελήνιο, οπότε επιβάλλεται η κατανάλωσή του μέσω τροφίμων ή η λήψη του μέσω συμπληρωμάτων. Όμως, σε αντίθεση με την περίσσεια υδατοδιαλυτών βιταμινών που απομακρύνεται από το σώμα μέσω των ούρων, η περίσσεια σεληνίου συσσωρεύεται στο σώμα και μετατρέπεται σε τοξική. Η τοξικότητα του σεληνίου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματααπώλεια μαλλιών, νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικά προβλήματα και σε σπάνιες περιπτώσεις τον θάνατο.

Πόσο σελήνιο χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα;

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα σεληνίου για να εκτελέσει σημαντικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός των ορμονών του θυρεοειδή αδένα και η αντιοξειδωτική άμυνα. Οι πιο πολλοί ενήλικες χρειάζονται 55 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου την ημέρα, ενώ οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται 5-15 mcg περισσότερα. 

Ποιες τροφές περιέχουν σελήνιο;

Υπάρχουν διάφορες τροφές που είναι καλές πηγές σεληνίου, όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας, το κρέας, τα θαλασσινά, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει 15 mcg σεληνίου, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαγγέτι παρέχει 33 mcg σεληνίου και 85 γραμμάρια μαγειρεμένες γαρίδες περιέχουν 42 mcg σεληνίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής, τα άτομα που ακολουθούν γενικά ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής και καταναλώνουν μια ποικιλία τροφίμων, καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες του σώματός τους σε σελήνιο. Τα άτομα που δεν εξασφαλίζουν αρκετό σελήνιο μέσω της διατροφής τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μιας καρδιακής πάθησης που ονομάζεται νόσος Keshan, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα στο σώμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ανεπάρκεια σεληνίου είναι σπάνια, επομένως ελάχιστοι άνθρωποι χρειάζονται συμπληρώματα.

Το σελήνιο συμβάλλει στη μακροζωία;

Πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στο σελήνιο και τη γήρανση. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη έχει συσχετίσει την πρόσληψη σεληνίου μέσω διατροφικών πηγών με αυξημένο μήκος τελομερών, ενός δείκτη που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης. Τα μικρότερα τελομερη υποδηλώνουν γήρανση και εξέλιξη κάποιας ασθένειας.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, έδειξε ότι οι μέτριες ποσότητες σεληνίου, μέσω διατροφικών πηγών, έχουν προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στις καρδιακές παθήσεις και τον θάνατο από καρδιακά αίτια, αλλά δεν κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο σελήνιο και τη μακροζωία.

Σε γενικές γραμμές, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσουν οι ειδικοί να προτείνουν το σελήνιο ως αντιγηραντικό συστατικό.

Τι σημαίνει μακροζωία;

Μακροζωία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος ζει μια μεγαλύτερη, αλλά υγιή ζωή. Μπορεί κάποιος να πει ότι συνεπάγεται τη ζωή που ξεπερνά το μέσο προσδόκιμο ζωής, αλλά αυτά τα επιπλέον χρόνια ζωής είναι όσο πιο υγιή γίνεται.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη μακροζωία;

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το πόσο θα ζήσει ένας άνθρωπος και πόσο υγιής θα είναι. Οι εν λόγω παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:

  • Γενετική: Η μακροζωία μπορεί να επηρεαστεί από τη γενετική. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 25% των διαφορών της μακροζωίας ανάμεσα στους ανθρώπους, αποδείδεται στη γενετική. Αυτές οι γενετικές διαφορές στα γονίδια των ανθρώπων, επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της γήρανσής τους. Τα γονίδια είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των τελομερών, την επιδιόρθωση του DNA και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην υγιή γήρανση.
  • Περιβάλλον: Το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία. Ένας καθοριστικός περιβαλλοντικός παράγοντας για τη μακροζωία είναι η ποιότητα του αέρα και το υψόμετρο. Σύμφωνα με μελέτες, κατά τη διάρκεια των lockdown, η θνησιμότητα στην Ευρώπη μειώθηκε σημαντικά, χάρη στους μειωμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους από τα οχήματα και τη βιομηχανία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κατοικούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, τείνουν να ζουν περισσότερο.
  • Τρόπος ζωής: Μαζί με τους γενετικούς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία. Η υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση, ενισχύουν τη μακροζωία, όμως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ξεχωριστός και ως εκ τούτου, δεν λειτουργούν όλες οι πρακτικές σε όλους με τον ίδιο τρόπο.  Ο καλύτερος τρόπος βελτίωσης της μακροζωίας είναι η εφαρμογή ενός προσαρμοσμένου στις ανάγκες κάθε ανθρώπου τρόπου ζωής, υγιεινής διατροφής και άσκησης.

Πώς θα βελτιώσετε τη μακροζωία σας;

Ανάλογα με τη γενετική του καθενός και την κατάσταση της υγείας του, οι πρακτικές που μπορούν να ενισχύσουν τη μακροζωία του είναι οι ακόλουθες:

  • Τακτική σωματική άσκηση: Η άσκηση είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Φροντίστε να ασκείστε για τουλάχιστον για 150 λεπτά την εβδομάδα, για να ζήσετε περισσότερα υγιή χρόνια. 
  • Υγιεινή διατροφή: Η διατροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά της μακροζωίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και ασθενειών όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και η εγκεφαλική δυσλειτουργία. Τα οφέλη των φυτικών τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία αποδίδονται στα αντιοξειδοτικά που περιέχουν, όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C
  • Καλός ύπνος: Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση της λειτουργίας των κυττάρων και τη  θεραπεία του σώματος, οπότε το σταθερό μοτίβο ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία. Φροντίστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα σε καθημερινή βάση.

+ 9 πηγές

 ©2022 WikiHealth All Rights Reserved
https://wikihealth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ κι εγώ στο φεγγαρόφως…

  Εσύ κι εγώ στο φεγγαρόφως… – Sasa Ken – 6 Οκτωβρίου 2024 The Women Σε εκείνο το μπαλκόνι με τη φεγγαρόλουστή θέα, δύο ποτήρια κρασί και δύ...