Σινάνη Αικατερίνη

Εκτιμάται ότι ο χρόνιος πόνος στη μέση επηρεάζει το 7,5% των ανθρώπων παγκοσμίως.

Η άσκηση περιλαμβάνεται στις τρέχουσες θεραπείες για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας.

Επειδή οι περισσότεροι πάσχοντες όμως φοβούνται την αερόβια άσκηση, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας εστίασαν στα πιθανά οφέλη του τρεξίματος.

Διαπίστωσαν ότι ένα πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης τρεξίματος-βάδισης είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου και της αναπηρίας σε ενήλικες με χρόνια οσφυαλγία, αλλά και ασφαλές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 άτομα ηλικίας 18–45 ετών με χρόνιο πόνο στη μέση, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της πρώτης συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα τρεξίματος-βάδισης για 12 εβδομάδες, με τρεις συνεδρίες 30 λεπτών την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα 12 εβδομάδων έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη βελτίωση της έντασης του πόνου και της σωματικής λειτουργίας, παρέχοντας μια καθησυχαστική επιλογή για όσους μπορεί να απέφευγαν να τρέξουν στο παρελθόν λόγω αβεβαιότητας σχετικά με ενδεχόμενο τραυματισμό. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτές οι ανησυχίες μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές στη διαχείριση του πόνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο και την αναπηρία για την ομάδα που έκανε αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης. Η μέση ένταση πόνου μειώθηκε κατά 15,3%.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση, ένα πρόγραμμα τρεξίματος μπορεί να είναι μια ασφαλής, οικονομικά προσιτή και εύκολα προσβάσιμη επιλογή για τα άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

https://www.onmed.gr/