Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι ενώσεις που το σώμα δεν μπορεί να παράγει καθόλου ή σε επαρκείς ποσότητες.

Επομένως, πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των έξι βασικών θρεπτικών συστατικών, γιατί είναι απαραίτητα και των βασικών διατροφικών πηγών τους.

Τα 6 βασικά θρεπτικά συστατικά

1. Υδατάνθρακες

Γιατί τους χρειάζεται ο οργανισμός:

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία χρησιμοποιείται από τα κύτταρα ως καύσιμο. Ο εγκέφαλος, ειδικότερα, βασίζεται στη γλυκόζη ως κύρια πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες βοηθούν επίσης στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος, παρέχοντας διαιτητικές ίνες.

Κύριες διατροφικές πηγές:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. βρώμη, κινόα)
  • Φρούτα (π.χ. μήλα, μπανάνες)
  • Λαχανικά (π.χ. πατάτες, καλαμπόκι)
  • Όσπρια (π.χ. φακές, ρεβίθια)

2. Πρωτεΐνες

Γιατί τις χρειάζεται ο οργανισμός:

Οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, την επισκευή και τη συντήρηση των ιστών. Αποτελούνται από αμινοξέα, μερικά από τα οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του (απαραίτητα αμινοξέα). Οι πρωτεΐνες υποστηρίζουν επίσης την λειτουργία του ανοσοποιητικού, την παραγωγή ορμονών και τη δραστηριότητα των ενζύμων.

Κύριες διατροφικές πηγές:

  • Κρέας και πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο, μοσχάρι)
  • Ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα, τυρί)
  • Φυτικές πηγές (π.χ. τόφου, φασόλια)

3. Λίπη

Γιατί τα χρειάζεται ο οργανισμός:

Τα λίπη παρέχουν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας και είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K). Παίζουν επίσης ρόλο στην προστασία των οργάνων, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στην υποστήριξη της ανάπτυξης των κυττάρων.

Κύριες διατροφικές πηγές:

  • Υγιή έλαια (π.χ. ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο)
  • Ξηροί καρποί και σπόροι (π.χ. αμύγδαλα, σπόροι chia)
  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, σαρδέλες)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. βούτυρο, κρέμα)

4. Βιταμίνες

Γιατί τις χρειάζεται ο οργανισμός:

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που παίζουν διάφορους ρόλους στη διατήρηση της υγείας. Κάθε βιταμίνη έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία, όπως η προαγωγή της υγείας των οστών (βιταμίνη D), η υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού (βιταμίνη C) και η βοήθεια στην παραγωγή ενέργειας (βιταμίνες Β).

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνες: Πλήρης οδηγός αναφοράς – Οφέλη, ανεπάρκεια, τροφές

Κύριες διατροφικές πηγές:

  • Φρούτα και λαχανικά (π.χ. πορτοκάλια, σπανάκι)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γιαούρτι, τυρί)
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. εμπλουτισμένα δημητριακά)
  • Ψάρια και αυγά (βιταμίνη D)

5. Μέταλλα

Γιατί τα χρειάζεται ο οργανισμός:

Τα μέταλλα είναι ανόργανα στοιχεία που βοηθούν το σώμα να εκτελεί διάφορες λειτουργίες, όπως ο σχηματισμός οστών (ασβέστιο), η μεταφορά οξυγόνου (σίδηρος) και η ισορροπία υγρών (νάτριο). Σε αντίθεση με τις βιταμίνες, τα μέταλλα δεν συντίθενται στο σώμα και πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές.

Διαβάστε επίσης: Μέταλλα: Πλήρης οδηγός αναφοράς – Οφέλη, ανεπάρκεια, τροφές

Κύριες διατροφικές πηγές:

  • Κρέας και θαλασσινά (π.χ. βόειο κρέας, οστρακοειδή)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα, τυρί)
  • Ξηροί καρποί και σπόροι (π.χ. σπόροι κολοκύθας, κάσιους)
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. κατσαρό λάχανο, μπρόκολο)

6. Νερό

Γιατί το χρειάζεται ο οργανισμός:

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών, στην απομάκρυνση των αποβλήτων και στη διατήρηση των κυτταρικών λειτουργιών. Η επαρκής και διαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, καθώς το νερό υποστηρίζει σχεδόν κάθε σωματική διαδικασία.

Κύριες πηγές νερού:

  • Το ίδιο το νερό!
  • Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, αγγούρι)
  • Σούπες και ζωμοί
  • Τσάγια από βότανα
vitamin-D-omega-3

Ποιο θεωρείται το πιο δύσκολο θρεπτικό συστατικό για να πάρετε;

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι πιο δύσκολο να ληφθούν σε επαρκείς ποσότητες μόνο από τη διατροφή. Για πολλούς, η βιταμίνη D είναι ένα από τα πιο δύσκολα θρεπτικά συστατικά, ειδικά για όσους ζουν σε περιοχές με περιορισμένο ηλιακό φως. Αυτή η βιταμίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά βρίσκεται σε πολύ λίγες φυσικές πηγές τροφίμων.

Κύριες διατροφικές πηγές βιταμίνης D:

  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, πέστροφα)
  • Εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα)
  • Κρόκοι αυγών
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά

Συχνές Ερωτήσεις

“Τι θα συμβεί αν δεν λαμβάνω αρκετά από τα 6 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;”

Οι ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εξασθενημένη ανοσία, κακή υγεία των οστών, κόπωση και προβλήματα ανάπτυξης.

Σύνοψη

Τα 6 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά -υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και νερό- είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας. Επιτελούν διαφορετικές, αλλά αλληλένδετες, λειτουργίες στο σώμα και μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

Μεταξύ αυτών, ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ληφθούν μόνο από τα τρόφιμα και μπορεί να απαιτούν συμπληρώματα διατροφής ή προσαρμογές στον τρόπο ζωής, για να διατηρηθούν τα κατάλληλα επίπεδα.

Πηγές: healthline.commedicalnewstoday.comyahoo.com

https://www.onmed.gr/