Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βιταμίνη Κ2 συχνά παραβλέπεται σε σύγκριση με την πιο γνωστή “αδερφή” της, τη βιταμίνη Κ1, αλλά παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές βασικές σωματικές λειτουργίες.

Ενώ η βιταμίνη Κ1 βοηθά στην πήξη του αίματος, η βιταμίνη Κ2 είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης του ασβεστίου στο σώμα, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι είναι η βιταμίνη Κ2, γιατί είναι σημαντική για τη συνολική σας ευεξία και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό.

Τι είναι η βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ2, ένας υποτύπος της βιταμίνης Κ, ανήκει στην ομάδα της λιποδιαλυτής βιταμίνης Κ. Είναι επίσης γνωστή ως μενακινόνη (ΜΚ) και χωρίζεται σε διάφορες μορφές, όπως MK-4 και MK-7.

Η βιταμίνη Κ2 είναι μοναδική γιατί δρα, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες οι οποίες ρυθμίζουν πού πηγαίνει το ασβέστιο στο σώμα, διασφαλίζοντας ότι αυτό εναποτίθεται σωστά στα οστά και εμποδίζοντας τη συσσώρευσή του στις αρτηρίες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε αντίθεση με τη βιταμίνη Κ1, η οποία βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η απορρόφηση και η λειτουργία της στον οργανισμό διαφέρουν από εκείνη της βιταμίνης Κ1, καθιστώντας απαραίτητο να κατανοήσουμε γιατί χρειάζεστε και τις δύο βιταμίνες για βέλτιστη υγεία.

elbow-bone-pain

Γιατί χρειάζεστε βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ2 είναι ζωτικής σημασίας για πολλές βασικές διαδικασίες στο σώμα, ιδιαίτερα για τη διατήρηση της αντοχής των οστών και την υγεία της καρδιάς. Εδώ είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη:

  • Υποστηρίζει την υγεία των οστών: Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που δεσμεύει το ασβέστιο στα οστά. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Χωρίς επαρκή βιταμίνη Κ2, το ασβέστιο δεν μπορεί να αποτεθεί αποτελεσματικά στα οστά, οδηγώντας σε ασθενέστερες σκελετικές δομές.
  • Προωθεί την καρδιαγγειακή υγεία: Ένας από τους πιο κρίσιμους ρόλους της βιταμίνης Κ2 είναι η πρόληψη της εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες, κάτι που διαφορετικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρτηριακή ασβέστωση, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η βιταμίνη Κ2 διασφαλίζει ότι το ασβέστιο κατευθύνεται στα οστά αντί να σκληραίνει τις αρτηρίες, υποστηρίζοντας έτσι την υγεία της καρδιάς και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Βοηθά στην υγεία των δοντιών: Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ2 μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οδοντικής υγείας, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη νέας οδοντίνης, του ιστού κάτω από το σμάλτο των δοντιών. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση γερών και υγιών δοντιών.
  • Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία: Η βιταμίνη Κ2 παίζει επίσης ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, που σχετίζεται με την ηλικία.

Εξασφαλίζοντας ότι το σώμα σας λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Κ2, μειώνετε τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με την κακή διαχείριση του ασβεστίου, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιακές παθήσεις.

Natto-fermented-Soy-Beans

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ2 δεν είναι τόσο άφθονη σε πολλές δίαιτες όσο η βιταμίνη Κ1, αλλά υπάρχουν αρκετές εξαιρετικές πηγές τροφίμων, πλούσιες σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό:

  1. Natto: Είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο, που παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Το natto είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμίνης Κ2 (ιδιαίτερα MK-7) η οποία έχει μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής στο σώμα και απορροφάται καλύτερα.
  2. Κρόκοι αυγού: Τα αυγά, ιδιαίτερα ο κρόκος, παρέχουν μια καλή πηγή βιταμίνης Κ2 (ιδιαίτερα MK-4).
  3. Τυρί: Τα σκληρά και μαλακά τυριά, ιδιαίτερα το Gouda και το Brie, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Κ2, λόγω της διαδικασίας ζύμωσης που εμπλέκεται στην παραγωγή τους.
  4. Συκώτι: Το συκώτι ζώων, ιδιαίτερα εκείνο από βόειο κρέας, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ2 (ειδικά ΜΚ-4).
  5. Κοτόπουλο: Οι μηροί και τα μπούτια του κοτόπουλου περιέχουν αξιοπρεπή επίπεδα βιταμίνης Κ2, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για όσους τρώνε κρέας και θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη Κ2.
  6. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το κεφίρ και μερικά τουρσιά παρέχουν επίσης βιταμίνη Κ2, αν και τα επίπεδά τους μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη διαδικασία ζύμωσης.
  7. Βούτυρο: Το βούτυρο από ζώα που τρέφονται με χόρτο είναι μια άλλη πηγή βιταμίνης Κ2 (ιδιαίτερα MK-4), αν και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε, ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης Κ2, ειδικά εάν η τρέχουσα πρόσληψη σας είναι χαμηλή.

Vitamin-K2-Menaquinone

Συχνές Ερωτήσεις

“Η βιταμίνη Κ2 αλληλεπιδρά με κάποια φάρμακα;”

Ναι, η βιταμίνη Κ2 μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα με αραιωτικά αίματος όπως η βαρφαρίνη. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ2 παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος, η λήψη της μαζί με φάρμακα για την αραίωση του αίματος μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί το φάρμακο. Εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 ή αυξήσετε την πρόσληψή της μέσω διατροφής.

“Είναι ποτέ δυνατόν να πάρω υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Κ2;”

Είναι σπάνιο να εμφανίσετε τοξικότητα της βιταμίνης Κ2, επειδή το σώμα ρυθμίζει τα επίπεδά της αποτελεσματικά. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ2 χωρίς ιατρική συμβουλή μπορεί να είναι περιττή ή επιβλαβής, ιδιαίτερα για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την πήξη του αίματος. Είναι πάντα σώφρον να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Κ2 μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, εκτός εάν συνιστάται διαφορετικά από τον γιατρό σας.

“Μπορώ να πάρω αρκετή βιταμίνη Κ2 από τα συμπληρώματα;”

Ναι, συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 είναι διαθέσιμα και αποτελούν επιλογή για όσους πασχίζουν να πάρουν αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής τους, ειδικά αν δεν καταναλώνουν πολλά ζωικά προϊόντα ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Να συμβουλεύεστε πάντα γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα!

Σύνοψη

Η βιταμίνη Κ2 παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση τόσο των οστών όσο και της καρδιαγγειακής υγείας, διασφαλίζοντας ότι το ασβέστιο κατευθύνεται στα σωστά σημεία στο σώμα. Βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα και τρόφιμα, που έχουν υποστεί ζύμωση, και είναι απαραίτητη για την προώθηση γερών οστών, την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και την υποστήριξη της γενικής υγείας.

Πηγές: healthline.comhealth.clevelandclinic.orgwebmd.com

https://www.onmed.gr/