Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Όλα τα έμαθα. Mε το δύσκολο τρόπο, αλλά τα έμαθα

 Όλα τα έμαθα. Mε το δύσκολο τρόπο, αλλά τα έμαθα

Όσο και να συμβουλέψεις κάποιον, όσο και να τον νουθετήσεις, δύσκολα θα το καταλάβει αυτό που θέλεις να του πεις. Δύσκολα θα μάθει με αυτόν τον τρόπο. Με το μπίρι μπίρι και το μπλα μπλα, τίποτα δεν γίνεται. Δεν έχει παρά να πάθει για να μάθει, όπως λέει συχνότατα, απλά και ταπεινά, ο σοφός λαός. Δεν θα μπει στο νόημα κανένας, αν δεν μπει βαθιά μες στο πρόβλημα και στην ουσία, του τι λέει και τι εννοεί ο άνθρωπος που του εξηγεί.
Ο άνθρωπος μαθαίνει μόνο όταν παθαίνει. Είναι νόμος. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Οι ανεπίδεκτοι μαθήσεως που δεν θέλουν με τίποτα να βάλουν κάποια πράγματα με στο κεφαλάκι τους. Προτιμούν να κάνουν το ίδιο λάθος και να επαναλαμβάνονται. Γιατί τα πάθη είναι γλυκά και τα λάθη πάνε πακέτο με τον άνθρωπο.

Ουδείς αλάνθαστος. Κι αν δεν υπήρχαν και τα λάθη, ποιο θα ήταν το νόημα στη ζωή; Όλα θα ήταν άχαρα, να ήταν τόσο τέλεια αλλά και τόσο βαρετά. Ποιος ο λόγος να προσπαθείς, ξέροντας ότι θα είναι πάντα κάτι σωστό; Ποιος ο λόγος να προσπαθείς, ξέροντας πάντα για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα; Ποιος ο λόγος να είσαι τέλειος, μη ξέροντας πώς να συνεχίσεις την ημέρα σου; Μη έχοντας ένα σκοπό στην ζωή σου..; Να προσπαθείς να τα έχεις όλα στο πιάτο σου; Χωρίς μόχθο, χωρίς κόπο; Σε γελάσανε, τίποτα δεν πετυχαίνεται με ευκολία.

Σου μιλάω κι εγώ που όλα τα έμαθα πια με το δύσκολο τρόπο. Τίποτα δεν σου χαρίζεται. Κι αυτή είναι κι η αναγνώριση της ζωής. Ό,τι κέρδισα, να το έχω λάβει με την αξία μου. Κανένας να μην μπορεί να μου πει το αντίθετο. Κανείς δεν με βοήθησε.
Κανείς δεν θα γυρίσει να σου δώσει ένα χέρι βοηθείας. Κανείς τουλάχιστον χωρίς αντάλλαγμα.

Η ζωή είναι πιο συναρπαστική όταν δεν ξέρεις τι σε περιμένει στη γωνία. Και τα λάθη χρειάζονται και τα ζόρια επίσης. Κανείς δεν έμαθε από τα λάθη των άλλων, παρά μόνο από τα δικά του.
Ξέρω ότι είναι άδικη αυτή η κουβέντα που ξεστομίζω, εδώ μπροστά στο χαρτί μου, στο κενό της οθόνης, που ξεβράζω ένα ένα τα γράμματα, μία μία τις λέξεις, μέσα από τις σκέψεις του μυαλού μου. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια, όσο πικρή, τόσο και γενναία για τον καθένα που έχει τα κότσια να την δεχτεί και να την αντιμετωπίσει. Εσύ μπορείς;


https://thewomen.gr/
Joanna Sou

Συντάκτης

  • Joanna Sou

    Όσο υπάρχω, γράφω κι όσο γράφω, λυτρώνομαι κι όσο λυτρώνομαι, ελευθερώνομαι γιατί τι είναι άλλωστε η ελευθερία; να μπορείς να καταθέτεις την δική σου αλήθεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπέος για το νερό στον Παγασητικό: Όλα είναι καθαρά -Αύριο θα βουτήξω στη θάλασσα

Μπέος για το νερό στον Παγασητικό: Όλα είναι καθαρά -Αύριο θα βουτήξω στη θάλασσα   Για την κατάσταση στον Παγασητικό μετά το περιστατικό με...