Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

«Fake news» ότι οι καρχαρίες προσελκύονται από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

 

«Fake news» ότι οι καρχαρίες προσελκύονται από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Θεσσαλονίκη: «Fake news» ότι οι καρχαρίες προσελκύονται από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

Τέλος στις φήμες που θέλουν τους καρχαρίες να προσελκύονται από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, έβαλε η περιβαλλοντική οργάνωση «iSea».

Η συγκεκριμένη οργάνωση δήλωσε πως τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα καθώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια, δεν πρόκειται να προσελκύσει καρχαρίες.

Με δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η περιβαλλοντολόγος και η υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου ξεκαθάρισε πως οι καρχαρίες δεν είναι πτωματοφάγα και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόνο 11 επιθέσεις σε ανθρώπους από το 1800.

Οι δηλώσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης για τον Παγασητικό

«Οι καρχαρίες στην πλειονότητα δεν είναι πτωματοφάγα είδη αλλά κυνηγούν ενεργά την τροφή τους, πολύ λίγα είδη έχουν εντοπιστεί να τρώνε νεκρά ζώα, συνήθως νεκρές φάλαινες και κανένα από αυτά δεν εντοπίζεται στην περιοχή.

Tα νεκρά ψάρια που έχουν καταλήξει στον Παγασητικό είναι είδη γλυκού νερού και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τροφικό αντικείμενο των καρχαριών και οι θηρευτές σχεδόν ποτέ δεν προσελκύονται από νεκρά ζώα σε αποσύνθεση.

Έχουμε καταγραφές καρχαριών στον Παγασητικό όπως και σε όλες τις ελληνικές θάλασσες όπου έχουμε επιβεβαιωμένη παρουσία 35 ειδών.

Δεν συμπίπτουμε στα μέρη που διαβιούν καθώς προτιμούν βαθιά νερά και μακριά από τη στεριά, δεν αποτελούμε μέρος του… μενού τους και των διατροφικών τους συνηθειών και όσο αλλόκοτο θα είναι για μας να δούμε καρχαρία στη θάλασσα, άλλο τόσο είναι γι’ αυτούς.

Όπως ο λύκος δεν είναι “κακός”, έτσι δεν είναι και οι καρχαρίες. Είναι δε ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα, από το 1800, υπάρχουν 11 καταγεγραμμένες επιθέσεις καρχαριών χωρίς καμία να είναι θανατηφόρα με την τελευταία να εντοπίζεται στο 1950.

‘Oσο για την εμφάνιση των καρχαριών που είναι συνηθισμένη, κυρίως στον κινηματογράφο, με κοφτερά δόντια και έντονα πτερύγια, η περιβαλλοντολόγος αναφέρει ότι λίγα είδη είναι έτσι και κυρίως τα πιο σπάνια και απειλούμενα από άλλα κοινά που είναι για παράδειγμα ο γαλέος.

Δυστυχώς, η διαιώνιση των στερεοτύπων δεν βοηθάει τον πολίτη να καταλάβει ότι και οι καρχαρίες είναι μέρος του οικοσυστήματος και στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας ως θηρευτές», κατέληξε η Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Η παρατηρητικότητα γυναίκας έσωσε τον οδηγό που έπαθε ανακοπή στο τιμόνι -Πώς περιγράφει το περιστατικό

Βόλος: Η παρατηρητικότητα γυναίκας έσωσε τον οδηγό που έπαθε ανακοπή στο τιμόνι - Πώς περιγράφει το περιστατικό NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 17/01...