Σινάνη Αικατερίνη

Σας ενοχλεί που έχετε ακόμα λίγη κοιλίτσα παρόλο που γυμνάζεστε τακτικά;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η άσκηση σάς βοηθά να αναπτύξετε υγιέστερο λιπώδη ιστό στην κοιλιά.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν αποκτήσετε κοιλιακούς, η άσκηση ωφελεί την μακροπρόθεσμη υγεία σας, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, εκτός από την καύση θερμίδων, η τακτική άσκηση για μήνες έως και χρόνια φαίνεται ότι τροποποιεί τον λιπώδη ιστό με τρόπους που σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε το σωματικό σας λίπος πιο υγιεινά, εάν ή όταν αυξάνεται το σωματικό βάρος σας, κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλους καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο ερευνητής Jeffrey Horowitz, καθηγητής επιστήμης της κίνησης στη Σχολή Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες παχύσαρκων ατόμων. Τα 16 μέλη της μιας ομάδας δήλωσαν ότι ασκούνταν τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ τα 16 μέλη μιας άλλης ομάδας δήλωσαν ότι δεν ασκούνταν τακτικά.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τον λιπώδη ιστό της κοιλιάς ακριβώς κάτω από το δέρμα, το οποίο θεωρείται το υγιέστερο μέρος αποθήκευσης λίπους.

Το λίπος που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε σύγκριση με το λίπος που συσσωρεύεται γύρω ή μέσα στα όργανα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν διακριτές διαφορές στον λιπώδη ιστό τους που αύξαναν την ικανότητά τους να αποθηκεύουν λίπος κάτω από το δέρμα, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, αυξημένα επίπεδα μιτοχονδρίων και ωφέλιμων πρωτεϊνών, λιγότερο κολλαγόνο που παρεμποδίζει το μεταβολισμό και λιγότερα φλεγμονώδη κύτταρα, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό σημαίνει ότι αν ή όταν οι άνθρωποι παρουσιάσουν αύξηση βάρους, αυτό το περιττό λίπος θα αποθηκευτεί πιο "υγιεινά" σε αυτή την περιοχή κάτω από το δέρμα, παρά στον λιπώδη ιστό γύρω από τα όργανά τους ή στα ίδια τα όργανα, όπως το συκώτι ή η καρδιά», δήλωσε ο Horowitz.

Τα εργαστηριακά πειράματα που ακολούθησαν έδειξαν ότι τα κύτταρα που αντλήθηκαν από τους ασκούμενους αναπτύχθηκαν σε ιστό που αποθήκευε το λίπος πιο αποτελεσματικά, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω μακροχρόνια μελέτη για να παρακολουθούνται οι άνθρωποι και να δουν πώς αλλάζει ο λιπώδης ιστός καθώς ασκούνται με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism.

https://www.onmed.gr/