Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτά είναι τα 4 πιο υγιεινά ψάρια, σύμφωνα με τους ειδικούς

 Αυτά είναι τα 4 πιο υγιεινά ψάρια, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πέμπτη, 05/09/2024 - 10:02

Τα ψάρια αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα ψάρια προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία βοηθώντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ψάρια που θεωρούνται υψηλής διατροφικής επιλογής θα πρέπει να είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη, και να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Τα ψάρια που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, τα τριγλυκερίδια, τους θρόμβους αίματος και προστατεύουν από τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ας δούμε αναλυτικά τα 4 πιο υγιεινά ψάρια.

Άγριος σολομός

Είναι πλούσιος σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και έχει μια υπέροχη γεύση που τον καθιστά ως εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών.

Μία μερίδα μαγειρεμένου άγριου σολομού έχει 155 θερμίδες, 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6 γραμμάρια λίπους.

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, λέει η Kimberly Snodgrass, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαιτολογίας. «Έχει επίσης βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β», προσθέτει η Snodgrass.

Ο άγριος σολομός παρέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D από όλα τα είδη σολομού, και είναι πιο βιώσιμος από τους εκτρεφόμενους τύπους.

Σαρδέλες

Μία μερίδα σαρδέλες σε κονσέρβα περιέχει 200 θερμίδες, 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και 13 γραμμάρια λίπους.

Οι σαρδέλες είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις πρωτεΐνες, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, κάλιο, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χολίνη.

Οι σαρδέλες επίσης έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Μαύρος μπακαλιάρος

Μία μερίδα μαύρου μπακαλιάρου έχει 212 θερμίδες, 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια λίπους. Επίσης, περιέχει περισσότερα από 1.500 mg ωμέγα-3 DHA και EPA μαζί.

Εκτός από τα υγιή λίπη, ο μαύρος μπακαλιάρος είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β12 και Β6.

Σκουμπρί Ατλαντικού

Μία μερίδα σκουμπρί Ατλαντικού παριέχει 223 θερμίδες, 20 γραμμάρια πρωτεΐνης και 15 γραμμάρια λίπους.

Το σκουμπρί Ατλαντικού είναι ένα λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε ωμέγα-3 και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D και βιταμίνη Ε.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε σκουμπρί Ατλαντικού ή κάποιο μικρό σκουμπρί, καθώς τα μεγαλύτερα μπορεί να περιέχουν περισσότερους ρύπους όπως ο υδράργυρος.

https://www.healthstat.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

  ομελέτα με μανιτάρια Μαΐου 12, 2020 ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΥΛΙΚΑ 300 γρ μανιτάρια άσπρα 6 αυγά 1 κρεμμύδι λίγο γάλα ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι  ...