Γιατί η «σταθερή σχέση» με την τουαλέτα αποτελεί ένδειξη υγείας
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η επίσκεψη στην τουαλέτα μία ή δύο φορές την ημέρα, συνδέεται με καλύτερη υγεία.
Ο λόγος είναι ότι στο ενδιάμεσο, τα βακτήρια του εντέρου έχουν αρκετό χρόνο για να διασπάσουν τις φυτικές ίνες, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Johannes Johnson-Martinez, από το Ινστιτούτο Συστημικής Βιολογίας στο Σιάτλ.
«Στη συνέχεια, τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες, οι οποίες παράγουν αρκετές τοξίνες που μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος», προσθέτει.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα και στοιχεία για τον τρόπο ζωής 1.400 υγιών ενήλικων, τους οποίους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τη συχνότητα των κενώσεων (δυσκοιλιότητα, λίγες-κανονικές, πολλές-κανονικές και διάρροια).
Οι δυσκοίλιοι είχαν κενώσεις μία ή δύο φορές την εβδομάδα, οι χαμηλής-κανονικής κίνησης του εντέρου τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα και οι υψηλής-κανονικής κίνησης μία έως τρεις φορές την ημέρα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με δυσκοιλιότητα και διάρροια τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με τη ζύμωση τοξικών πρωτεϊνών.
Οι τοξίνες που παράγονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα όργανα, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, ένα υποπροϊόν της διάσπασης πρωτεϊνών που ονομάζεται indoxyl-sulfate συνδέεται σημαντικά με μειωμένη νεφρική λειτουργία.
Τα επίπεδα αυτού του υποπροϊόντος στο αίμα καθώς και μιας άλλης τοξίνης που ονομάζεται p-cresol-sulfate ήταν αυξημένα σε άτομα με δυσκοιλιότητα.
Εν τω μεταξύ, άλλες τοξίνες που σχετίζονται με ηπατική βλάβη ήταν υψηλότερες σε άτομα με διάρροια.
«Η χρόνια δυσκοιλιότητα έχει συσχετιστεί με νευροεκφυλιστικές διαταραχές και με την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με ενεργή νόσο», δήλωσε ο ερευνητής Sean Gibbons, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Συστημικής Βιολογίας.
«Ωστόσο, δεν ήταν σαφές αν οι ανωμαλίες στις κινήσεις του εντέρου αποτελούν παράγοντες πρόωρης εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών και βλαβών στα όργανα ή αν αυτές οι αναδρομικές συσχετίσεις σε ασθενείς που νοσούν είναι απλώς μια σύμπτωση», πρόσθεσε ο Γκίμπονς.
«Εδώ, σε έναν γενικά υγιή πληθυσμό, δείχνουμε ότι η δυσκοιλιότητα, ειδικότερα, σχετίζεται με τα επίπεδα τοξινών που είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στα όργανα, πριν από οποιαδήποτε διάγνωση ασθένειας».
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν τακτικά στην τουαλέτα εάν τρώνε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πίνουν πολύ νερό και ασκούνται τακτικά, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι νεότεροι άνθρωποι, οι γυναίκες και όσοι έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ τείνουν να έχουν λιγότερες κενώσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Η ψυχική υγεία μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κινήσεις του εντέρου ενός ατόμου, δείχνουν τα αποτελέσματα.
«Συνολικά, αυτή η μελέτη δείχνει πώς η συχνότητα των κινήσεων του εντέρου μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του σώματος και πώς η ανώμαλη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Αυτές οι γνώσεις θα μπορούσαν να επικαιροποιήσουν τις στρατηγικές για τη διαχείριση της συχνότητας κινήσεων του εντέρου, ακόμη και σε υγιείς πληθυσμούς, για τη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας», καταλήγουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports Medicine.
https://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου