Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Εκδήλωση αύριο Κυριακή στην παραλία του Βόλου

 Εκδήλωση αύριο Κυριακή στην παραλία του Βόλου


1 Ιουνίου 2024, 10:01

Oι σύλλογοι και φορείς ΕΜΕΒΟ Κάρλας, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ), Σ.Ε. Α/Γ Μαυροβουνίου, Σύλλογος «Ο ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ», Πολίτες Μαγνησίας για την Υγεία και το Περιβάλλον, Σύλλογος Φίλων ΚΕΘΕΑ, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας καλούν τους φορείς και τους πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας για συμμετοχή σε εκδήλωση, στην παραλία του Βόλου (μπροστά από την Τράπεζα Ελλάδος), αύριο Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, στις 8 το απόγευμα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Από νωρίτερα θα υπάρξει σχετικό περίπτερο και διανομή υλικού. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας η οποία δοκιμάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις πλημμύρες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Την εκδήλωση στηρίζουν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φώτης Λαμπρινίδης, οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου και το Ελληνικό Σώμα Έρευνας και Διάσωσης.

Την ίδια μέρα, πλήθος οργανώσεων, επιστημονικών φορέων κλπ. οργανώνουν εκδηλώσεις, σε όλη την Ελλάδα, μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος. Ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων αυτών είναι: «Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμα κινδύνου». Η εκδήλωση έχει ως αιχμή, περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας, δηλαδή την κλιματική κρίση, την αέρια ρύπανση του Βόλου και την μη εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Οι ειδικοί είχαν πει ότι μια θεομηνία σαν αυτή, του Daniel, συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. Ακολούθησε όμως και ο Elias μέσα στον ίδιο μήνα! Από το 1992 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, που έγινε η πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα, μέχρι σήμερα, έχουν ακολουθήσει άλλες 27 Διασκέψεις (COP). Σε όλες αυτές συζητούν πώς θα αποφύγει ο πλανήτης την καταστροφή. Όλες όμως οι συζητήσεις και αποφάσεις, έχουν μείνει στα χαρτιά και ο κατήφορος συνεχίζεται.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου, καθιστά την πόλη μας μια από τις πιο ρυπασμένες και επικίνδυνες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το πρόβλημα υπάρχει από τουλάχιστον 20 χρόνια πριν. Ενοχοποιείται για 11.000 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα και 330.000 στην ΕΕ. Όλες οι επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει από έγκριτους φορείς (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας), έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση της αέριας ρύπανσης με την παιδική νοσηρότητα και τη νοσηλεία ενηλίκων εξαιτίας αναπνευστικών παθήσεων. Επίσης και με άλλες παθήσεις, όπως καρκίνοι, εγκεφαλικά και θνησιμότητα. Στην αέρια ρύπανση συμβάλει και το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, το οποίο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου. Από το 2016 έχει αρχίσει να καίει σκουπίδια με επιδότηση από την Ιταλία. Αυτό έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών όπως είναι οι διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα. Να λάβουμε υπόψη μας ότι στη Λωζάνη οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μην καταναλώνουν αυγά, κοτόπουλα και λαχανικά που καλλιεργούν στον κήπο τους γιατί βρέθηκαν διοξίνες από ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων που λειτουργούσε επί δεκαετίες και έκλεισε το 2005!

Ο Παγασητικός είναι κλειστός κόλπος, ευαίσθητος και πηγή ζωής για την περιοχή μας. Η εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης LNG στον Παγασητικό, ενώ δεν προσφέρει καμία ωφέλεια στην περιοχή μας, θα αποτελέσει συνεχή κίνδυνο για τον Παγασητικό και τους οικισμούς πέριξ του σημείου εγκατάστασής της. Πολύ περισσότερο που η περιοχή μας είναι σεισμογενής. Το σύνολο σχεδόν των φορέων και των πολιτικών έχουν ταχθεί κατά της επένδυσης αυτής. Τα ατυχήματα, που έχουν συμβεί διεθνώς, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε αλλά πρέπει να αγωνιστούμε για την αποτροπή της εγκατάστασης LNG στον Παγασητικό.

Οι λύσεις για τα παραπάνω θα δοθούν μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλων μας σε κάθε κίνηση που προσπαθεί να αντιστρέψει την πορεία αυτή, πριν είναι αργά. Το οφείλουμε σε εμάς και τα παιδιά μας.

Όσοι πριν λίγες μέρες πανηγύρισαν τη μεγάλη επιτυχία του Παναθηναϊκού στο Ευρωμπάσκετ και του Ολυμπιακού στο Conference Lague, ας έρθουν στην αυριανή εκδήλωση για τα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής της πόλης μας και στην υγεία τους.

Να έχουμε πάντα στο νου μας αυτό που έλεγε ο Νίκος Καζατζάκης: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω».

https://e-thessalia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακάλυψε νερό δισεκατομμυρίων ετών, το ήπιε και αποκάλυψε τη γεύση του

  Ανακάλυψε νερό δισεκατομμυρίων ετών, το ήπιε και αποκάλυψε τη γεύση του Το αρχαίο νερό ανακαλύφθηκε χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της ...