Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή μπορεί να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν στο πλαίσιο πολυετούς μελέτης, ότι η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει κατά 23% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η μείωση αυτή αποδίδεται στην προστασία τους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο

Τα οφέλη που παρέχει η μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκαν σε μεσήλικες γυναίκες τις οποίες οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί 25 χρόνια.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Συνιστά επίσης την μέτρια κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και αλκοόλ και την αραιή κατανάλωση κρέατος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 25.315 γυναίκες, μέσης ηλικίας 55 ετών. Στη διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης, οι 3.879 από αυτές έχασαν τη ζωή τους.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τις συμμετέχουσες σε διάφορες εξετάσεις που έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή σχετιζόταν με βελτίωση σε σημαντικές παραμέτρους της υγείας, όπως ο μεταβολισμός, τα επίπεδα φλεγμονής και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όσο πιο πιστά τηρούσαν τη μεσογειακή διατροφή, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για την υγεία τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

https://www.onmed.gr/