PALEO ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ;
Αποκωδικοποίηση αρχαίων διαιτών
Ο Χαρτ λέει ότι οι ερευνητές μπορούν να καταλάβουν πολλά για τους αρχαίους ανθρώπους από τα απολιθώματα και τα αρχαιολογικά αρχεία. Η ανάλυση των ανθρώπινων υπολειμμάτων, καθώς και των εργαλείων και των αντικειμένων γύρω τους, μπορεί να αποκαλύψει ιδέες για τη διατροφή και την υγεία τους. «Υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ανθρώπινης διατροφής που μπορούμε να δούμε στα απολιθώματα και τα αρχαιολογικά αρχεία. Αυτό περιλαμβάνει εργαλεία που θα είχαν χρησιμοποιηθεί για φαγητό, οστά ζώων με σημάδια από αυτά τα εργαλεία (ως απόδειξη κρεοπωλείου), μικροενδύματα σε δόντια ανθρωποειδών και ιχνοστοιχεία (ισότοπα) που υπάρχουν στο σμάλτο των δοντιών και αλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου, που θα υποδεικνύουν δίαιτα», λέει ο Χαρτ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Fran Dorey, την Επικεφαλής Εκθέσεων στο Αυστραλιανό Μουσείο, υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με τη διατροφή των προγόνων. “Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις στο μουσείο – οι άνθρωποι μας ζητούν να εξηγήσουμε τι είναι η δίαιτα paleo από αρχαιολογική άποψη. Και συναντάμε πολλές βασικές παρανοήσεις”, λέει η Dorey, η οποία έχει πτυχίο τεχνών (Honors) στην αρχαιολογία και παλαιοντολογίας από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Διαφορετικές πηγές τροφίμων «Δεν υπάρχει παλαιολιθική δίαιτα», λέει ο Dorey. “Πρώτα από όλα, η Παλαιολιθική καλύπτει μια περίοδο εκατομμυρίων ετών. Και η ανθρώπινη διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν απίστευτα διαφορετική, ανάλογα με το πού ζούσαν, την εποχή του χρόνου και το τι ήταν διαθέσιμο.” Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι απεικονίζουν τη διατροφή ενός ανθρώπου των σπηλαίων, σκέφτονται το κρέας και τα ζωικά προϊόντα (συχνά ωμά), με περιορισμένα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, μερικές φορές. «Υπήρχαν κάποιες ομάδες όπου το κόκκινο κρέας ήταν ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής τους, συνήθως εκείνες που ήταν μακριά από τους ωκεανούς χωρίς πρόσβαση σε ψάρια και άλλα θαλασσινά… Αλλά άλλαζε από εποχή σε εποχή. Ίσως η δίαιτα ήταν 70% κρέας σε ένα στάδιο με τα ζώα μεταναστεύουν στην περιοχή και στη συνέχεια πέφτει στο 20% σε άλλες εποχές του χρόνου», λέει ο Dorey.
Ασφάλεια τροφίμων Ορισμένες προγονικές δίαιτες συνιστούν την κατανάλωση ωμού κρέατος και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών, τα οποία μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με την Grafenauer. “Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά δεν είναι κάτι που ο κανονικός καταναλωτής μπορεί απλώς να πάει στο σούπερ μάρκετ και να αγοράσει. Τα γαλακτοκομικά μας είναι παστεριωμένα για να μας προστατεύουν από τα πιθανά βακτήρια”, λέει ο Grafenauer. “Ως επιστήμονες τροφίμων και διαιτολόγοι, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένα τρόφιμα πρέπει να υποστούν επεξεργασία για να καταναλωθούν και να είναι ασφαλή… Αυτό που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όταν οι άνθρωποι των σπηλαίων έτρωγαν ωμές τροφές, μερικές φορές τους αρρωστούσαν πολύ.” Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό της διατροφής των προγόνων είναι το συκώτι, το οποίο είναι πυκνό σε βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, το συκώτι μπορεί επίσης να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό μας. Εάν έχουμε υπερβολική ποσότητα στη διατροφή μας, για παράδειγμα τρώγοντας πολύ συκώτι, δεν μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε από αυτήν. Και πάρα πολύ βιταμίνη Α μπορεί να σε αρρωστήσει αρκετά», λέει ο Grafenauer.
Σώματα εξελισσόμενα Σύμφωνα με τον Dorey, τα σώματά μας δεν πάγωσαν στον χρόνο στο τέλος της Παλαιολιθικής περιόδου. Το σώμα μας εξελίσσεται μαζί με τον τρόπο ζωής μας που αλλάζει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητος ο αποκλεισμός τροφών “εκτροφής” όπως τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. “Γενετικά, δεν είμαστε ίδιοι με τους ανθρώπους πριν από 10.000 χρόνια. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός γενετικών μεταλλάξεων που έχουν συμβεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, και πολλές από αυτές σχετίζονται με την ικανότητά μας να αφομοιώνουμε το γάλα και το σιτάρι”, λέει ο Dorey. . «Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες τοποθεσίες οι άνθρωποι κατανάλωναν γάλα και σιτάρι, καθώς και άλλα δημητριακά, σε σημαντικές ποσότητες, ακόμη και κατά τη νεολιθική περίοδο, πριν η γεωργία γίνει πρότυπο». Τα δημητριακά όχι μόνον μπορούν να αφομοιωθούν από τους σύγχρονους ανθρώπους αλλά μπορούν επίσης να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. «Οι προγονικές δίαιτες αποθαρρύνουν τα δημητριακά ανεξάρτητα από την ποιότητά τους… Αλλά η έρευνά μου δείχνει ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», λέει ο Grafenauer. “Έχουμε κάνει επίσης άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων, ιδιαίτερα του καρκίνου του εντέρου… Τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να διεγείρουν την αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο έντερο και να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρκινογόνου δραστηριότητας.” Λείπει ένα κομμάτι από το παζλ Οι λάτρεις της προγονικής δίαιτας είναι προσηλωμένοι στο φαγητό — αλλά αυτή είναι μόνο μια πτυχή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. “Ένας από τους λόγους που οι πρόγονοί μας ήταν τόσο “υγιείς” είναι ότι δεν πήγαιναν σε ένα κατάστημα για να πάρουν το φαγητό τους. Έβγαιναν περπατώντας, κυνηγούσαν και μάζευαν. Η ενέργεια που ξόδευαν μόνο για να πάρουν το φαγητό τους ήταν μέρος του οφέλους για την υγεία », λέει η Ντόρεϊ. “Δεν κάθονταν όλη μέρα. Και αυτό είναι ένα απίστευτα σημαντικό μέρος της ιστορίας που παραβλέπεται όλη την ώρα.” Ίσως οι γκουρού της υγείας και της φυσικής κατάστασης τελικά πιάσουν και προσπαθήσουν να ασκηθούν σαν άνθρωποι κατά την παλαιολιθική εποχή. CrossFit με θέμα τον Caveman, κανείς;
ΠΗΓΗ: https://www.healthweb.gr/
https://georgepelagia.wordpress.com/
6 ΜΑΪΟΥ, 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου