Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Δεν έχουν ιδέα τι κρύβεται στα έγκατα τρύπας στην επιφάνεια του Άρη (Βίντεο)

 Δεν έχουν ιδέα τι κρύβεται στα έγκατα τρύπας στην επιφάνεια του Άρη (Βίντεο)

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον Άρη χρειάζονται ένα μέρος να προστατευτούν από την ακτινοβολία και τις καταιγίδες σκόνης.

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται πλανήτες, όπως τον Άρη, χρειάζονται ένα μέρος για να προστατευτούν από την ακτινοβολία, τις μεταβολές της θερμοκρασίας, και τις καταιγίδες σκόνης που μαστίζουν ειδικά τον Άρη. Αν ο πλανήτης μοιάζει με τη Γη ή τη Σελήνη, μπορεί να έχει μεγάλους υπόγειους διαδρόμους λάβας που θα μπορούσαν να στεγάσουν καταφύγια. Τα κατεστραμμένα τμήματα αυτών των διαδρόμων λάβας, που ονομάζονται φεγγίτες, θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσβαση σε αυτά τα υπόγεια καταφύγια.

Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει μία τέτοια τρύπα στον Άρη. Θα μπορούσε να οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο υπόγειο σπήλαιο; Εικόνα που καταγράφηκε από την κάμερα High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) στο Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, δείχνει έναν λάκκο που έχει μόνο λίγα μέτρα πλάτος και βρίσκεται στην περιοχή Arsia Mons του Άρη. Το Arsia Mons είναι ένα από τα τρία αδρανοποιημένα ηφαίστεια της ομάδας τριών ηφαιστείων Tharsis Montes.

τρύπα Άρη λάκκο λάβα

Η περιοχή Tharsis του Tharsis Bulge είναι μια τεράστια ηφαιστειακή πεδιάδα που έχει πλάτος χιλιάδες χιλιόμετρα. Είναι υπερυψωμένη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο Άρη και είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 km πάνω από το μέσο υψόμετρο του πλανήτη. Η περιοχή ήταν ηφαιστειακά ενεργή στο παρελθόν, προφανώς, και χαρακτηριστικά όπως ο λάκκος είναι άμεσο αποτέλεσμα της αρχαίας ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Αρκετοί λάκκοι στην περιοχή Arsia Mons ενδέχεται να είναι καταρρακτώδεις φεγγίτες ή ανοίγματα σε υπόγειους διαδρόμους λάβας. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Μια εικόνα ενός από αυτούς δείχνει ένα φωτισμένο πλευρικό τοίχωμα, το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι είναι απλώς ένας κυλινδρικός λάκκος.

τρύπα Άρη λάκκο λάβα

Η τρύπα στην εμφανιζόμενη εικόνα θα μπορούσε να είναι μόνο ένας λάκκος και όχι μια είσοδος σε μια σπηλιά ή διάδρομο λάβας. Αντίστοιχα βρίσκονται σε ηφαίστεια της Χαβάης και δεν συνδέονται με μεγάλες σπηλιές ή διαδρόμους λάβας. Είναι απλά το αποτέλεσμα μιας κατάρρευσης που συνέβη πολύ βαθύτερα υπόγεια.

Στη Χαβάη, οι κρατήρες κυμαίνονται από 6 έως 186 μέτρα σε βάθος και από 8 έως 1140 μέτρα σε πλάτος. Ο πιθανώς λάκκος στην Arsia Mons, φαίνεται να έχει μόνο περίπου 178 μέτρα βάθος.

Έχουμε πολύ καλύτερη κατανόηση των κοιλοτήτων και των διαδρόμων λάβας στη Σελήνη από ό,τι στον Άρη. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι είναι θερμικά σταθεροί στους περίπου 17°C. Έχουμε επίσης καλύτερες εικόνες από αυτούς, με συναρπαστικές εικόνες δαπέδων που καλύπτονται από ογκόλιθους.

Ο Άρης επηρεάζει τους ωκεανούς της Γης, κάθε περίπου 2.4 εκατ. χρόνια

Οι επιστήμονες εξετάζουν σοβαρά το πώς να εξερευνήσουν αυτές τις σεληνιακές σπηλιές και τους διαδρόμους λάβας, συμπεριλαμβανομένων εννοιολογικών σχεδίων για ρομπότ που θα μπορούσαν να τις εξερευνήσουν. Ωστόσο, η λύση στο πρόβλημα της εξερεύνησης της τρύπας του Άρη είναι πιο δύσκολο να βρεθεί.

https://techmaniacs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι   Δημοσιεύτηκε   02 Οκτ, 2024 |   In  Ελληνική  |  από   Γιώργος Αναστόπουλος  | Χρόνος προετοιμασίας 10  Λ...