Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Σύνοψη του διάσημου μυθιστορήματος του Premchand "Nirmala"

 Σύνοψη του διάσημου μυθιστορήματος του Premchand "Nirmala"

Το Nirmala Premchand (31 Ιουλίου 1880 – 8 Οκτωβρίου 1936) είναι ένα διάσημο μυθιστόρημα. Ο Premchand γεννήθηκε στο Banaras της Ινδίας. Το λογοτεχνικό του ταξίδι ξεκίνησε το 1903. Έγραψε το μυθιστόρημα Nirmala το 1925 και εκδόθηκε το 1927. Είχε γράψει πολλά μυθιστορήματα πριν από τη Nirmala. Το Nirmala θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματά του. Οι αναγνώστες το διαβάζουν με το ίδιο ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα. Φαίνεται ότι η ψυχολογική πτυχή βρίσκεται κυρίως σε αυτό το μυθιστόρημα. Σε αυτό ο συγγραφέας έχει εισαγάγει τους σημαντικότερους χαρακτήρες με καλλιτεχνική ωριμότητα. Διαθέτει επίσης ψυχανάλυση και ηθική. Το μυθιστόρημα της Nirmala πραγματεύεται κυρίως γυναικεία ζητήματα. Αναφέρει τα κοινωνικά κακά κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της κατάρας της προίκας και των αρνητικών επιπτώσεων των αταίριαστων γάμων, τον εξαναγκασμό και την καταπίεση των γυναικών, τη σεξουαλική λαγνεία των ηλικιωμένων ανδρών και τις επικίνδυνες συνέπειες του νέου γάμου με ανήλικα κορίτσια, τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ μιας νεαρής θετής μητέρας και ο συνομήλικος θετός της γιος και η ψυχολογική πάλη και η αγωνία της σεξουαλικής ανηθικότητας και οι τρομερές εκπαιδευτικές της συνέπειες κ.λπ., απεικονίζονται ζωντανά. Αυτό το μυθιστόρημα ρίχνει επίσης φως σε διάφορα ψυχολογικά και κοινωνικά ζητήματα των γυναικών.

Η Nirmala είναι η μεγαλύτερη κόρη τεσσάρων παιδιών ενός διάσημου δικηγόρου που ονομάζεται Udayabhan. Ήταν 15 ετών. Ήταν ένα όμορφο και χαριτωμένο κορίτσι. Η Nirmala είχε μια αδερφή Krishna και δύο αδέρφια που ονομάζονταν Chandrabhan και Surajbhan. Ο γάμος της Nirmala με τον Bhuvanchandra, τον μεγαλύτερο γιο ενός δικηγόρου που ονομάζεται Bhalchandra, επιβεβαιώνεται και καθορίζεται η ημερομηνία του γάμου, μετά την οποία ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες του γάμου. Εν τω μεταξύ, ο πατέρας της Nirmala δέχεται επίθεση με μαχαίρι από έναν καταδικασμένο εγκληματία. Δεν συνέρχεται από τη θεραπεία και πεθαίνει. Μετά τον θάνατο του πατέρα της Nirmala με αυτόν τον τρόπο, πέφτει ένας ωκεανός θλίψης στην οικογένειά της και ο γάμος της επίσης σπάει. Ο υποψήφιος γαμπρός της Nirmala, Bhuvanchandra, αρνήθηκε να παντρευτεί τη Nirmala λόγω της απληστίας της προίκας. Γιατί η μητέρα της Νιρμάλα δεν ήταν σε θέση να δώσει προίκα.

Μετά από αυτό, η χήρα μητέρα της Nirmala, Kalyani, γίνεται κατάθλιψη και αβοήθητη. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη συμβουλή ενός Pandit, αναγκάζεται να παντρευτεί τη Nirmala με έναν ηλικιωμένο δικηγόρο. Ο σύζυγος της Νιρμάλα Τοταράμ ήταν 40χρονος δικηγόρος. Η πρώτη του γυναίκα είχε πεθάνει. Είχε τρεις γιους και μια χήρα αδερφή. Ο σεξουαλικός πόθος και ο αισθησιασμός αφθονούσαν στο Τοταράμ. Αφού έφτασε στο Nirmala, ζει αμέριμνος μακριά από τα παιδιά του. Παρόλο που ο χαρακτήρας της Nirmala είναι αγνός, πρέπει να είναι θύμα της κοινωνίας και του κακού οράματος του συζύγου της. Εξαιτίας αυτού πρέπει να αντιμετωπίσει ασέβεια στην κοινωνία.

Από την άλλη, η αδερφή του Τοταράμ υποκινεί τους γιους της εναντίον της Νιρμάλα. Μια ψυχολογική αντίδραση ξεκινά στον μεγαλύτερο γιο του Τοταράμ, Μανασαράμ, ο οποίος έχει την ίδια ηλικία με τη Νιμρλά. Ως αποτέλεσμα, υποκύπτει στη φυματίωση και τελικά πεθαίνει. Ένας άλλος γιος του Τοταράμ απάγεται από κάποιους κακοποιούς μεταμφιεσμένους σε σαντού και ο τρίτος γιος Τζαϊράμ φεύγει από το σπίτι λόγω κακής παρέας. Η Nirmala διαταράσσεται ψυχικά σε μια τέτοια δυσμενή κατάσταση. Ο Τοταράμ είναι επίσης οικονομικά σπασμένος και ολόκληρη η οικογένειά του καταστρέφεται. Πλειστηριάζεται και το σπίτι του. Τότε ο Τοταράμ γίνεται ψυχικά αδύναμος. Στο μεταξύ, η Nirmala γεννά μια κόρη. Από την άλλη, ο Τοταράμ εξαφανίζεται από το σπίτι.

Ένας γείτονας ονόματι Sudha έρχεται στη γειτονιά της Nirmala. Η Σούντα είναι ένα ευγενικό και μορφωμένο κορίτσι. Το όνομα του συζύγου της είναι Bhuvanchandra, ο οποίος ήταν προηγουμένως ο μελλοντικός σύζυγος της Nirmala. Τώρα είναι γιατρός. Αυτό που ανακαλύπτει σύντομα η Σούντα είναι ότι ο σύζυγός της αρνήθηκε να παντρευτεί τη Νιρμάλα από απληστία για προίκα. Αυτό επηρεάζει πολύ άσχημα τη Σούδα. Ως αποτέλεσμα, παντρεύεται την αδελφή της Nirmala, Krishna, με τον κουνιάδο της. Την ημέρα του γάμου, γίνεται σαφές στη Nirmala ότι ο Bhuvanchandra είναι ο μελλοντικός σύζυγός της.

Η φιλία της Nirmala και της Sudha βαθαίνει μετά τον γάμο του Krishna. Ο σύζυγος της Sudha είναι επίσης αισθησιακός και μια μέρα θέλει να κάνει τη Nirmala θύμα του πόθου του, αλλά δεν τα καταφέρνει. Τότε ο Σούντα πιάνεται στα χέρια. Μετά από αυτό το περιστατικό βάζει τέλος στη ζωή του από ντροπή. Η Νιρμάλα γίνεται πολύ αδύναμη όταν βλέπει τη σπατάλη της ζωής του Σούντα και πεθαίνει εξαντλημένη από αυτό το σοκ. Τότε ο Τοταράμ, γερασμένος και αδύναμος, βάζει φωτιά στην πυρά της Νιρμάλα. Έτσι τελειώνει το μυθιστόρημα.

Έτσι, στο μυθιστόρημα Nirmala, ο Premchand έχει δώσει μια συγκλονιστική απεικόνιση του συστήματος προίκας και του αταίριαστου γάμου. Αυτό το μυθιστόρημα περιγράφει με ακρίβεια τις αρνητικές συνέπειες του μη συναινετικού γάμου και της προίκας. Εκτός από αυτό, η ανεκτικότητα μιας γυναίκας περιγράφεται επίσης με ουσιαστικό τρόπο. Το πώς μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κακοτοπιές και τις αντιξοότητες απεικονίζεται έντονα.

πηγή αναφοράς

  1. Nirmala – Premchand, Χίντι, Chand Office Allahabad

https://narayangiri.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάντα να λες ΟΧΙ σε αυτούς τους 10 τύπους ανθρώπων 

Πάντα να λες ΟΧΙ σε αυτούς τους 10 τύπους ανθρώπων / Στωική φιλοσοφία