Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ιράν - Ισραήλ: Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη - «Δεν επλήγησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις, ρίξαμε drones»

 Ιράν - Ισραήλ: Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη - «Δεν επλήγησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις, ρίξαμε drones»

Το Ισφαχάν, όπου αναφέρθηκαν χτυπήματα, φιλοξενεί πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατιωτική αεροπορική βάση

Την υποβάθμιση της επίθεσης του Ισραήλ φαίνεται πως επιχειρεί το Ιράν, καθώς η κρατική τηλεόραση λέει ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα της αντιαεροπορικής άμυνας που στόχευε μικρά drones.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν επικαλείται «αξιόπιστες πηγές» που λένε ότι οι «ισχυροί ήχοι που ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της αεράμυνας για την αντιμετώπιση αρκετών αγνώστων μίνι μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν πάνω από τον ουρανό στο Ισφαχάν και ότι καταστράφηκαν μετά την ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατιωτική αεροπορική βάση

Πάντως νωρίτερα αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ισφαχάν, που βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης και φαίνεται πως έπαιξε κομβικό ρόλο στην επίθεση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Το Ισφαχάν φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση και αρκετές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Κοντά  βρίσκεται η πόλη Νατάνζ, κεντρικό σημείο του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Ωστόσο, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν αναφέρει πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν είναι «απολύτως ασφαλείς».

Ο ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν λέει ότι η πόλη Ισφαχάν είναι "ασφαλής

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν υποβαθμίζει τις αναφορές για επίθεση. Ανέβασε μάλιστα βίντεο στο Telegram που δείχνει έναν από τους δημοσιογράφους του να στέκεται στην κορυφή ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης Ισφαχάν. «Η πόλη είναι ασφαλής και υγιής, οι άνθρωποι ζουν την κανονική τους ζωή», λέει ο δημοσιογράφος. «Πριν από μερικές ώρες ακούστηκαν ήχοι στον ουρανό. Από ό,τι γνωρίζουμε, πολλά μίνι drones πετούσαν στον ουρανό του Ισφαχάν όταν έγιναν στόχος» προσθέτει.

«Μέχρι στιγμής, οι επαρχιακές αρχές δεν μας έχουν δώσει καμία πληροφορία. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι στοχοποιήθηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, αλλά με βάση την έρευνά μας αυτή η πληροφορία είναι ψευδής, κανένα μέρος δεν έχει στοχοποιηθεί», επεσήμανε.

Το Ισφαχάν «κέντρο» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mark Kimmitt μίλησε στο BBC News για τη σημασία του Ισφαχάν και γιατί το Ισραήλ μπορεί να το επέλεξε ως τόπο χτυπήματος. «Το Ισφαχάν είναι πραγματικά σε μεγάλο βαθμό το κέντρο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος όσον αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα και, όπως θα έλεγαν κάποιοι, την ανάπτυξη της ιρανικής πυρηνικής ικανότητας. Έτσι είναι μια πιθανή τοποθεσία που το Ισραήλ θα χτυπούσε, επειδή ο μεγαλύτερος φόβος των Ισραηλινών δεν είναι οι συνεχιζόμενοι πύραυλοι, αλλά μια πυρηνική δυνατότητα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS, τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, αλλά η κλίμακα του όποιου πλήγματος, ο ακριβής στόχος και το αν ο στόχος του χτυπήθηκε παραμένει ασαφές.

https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολεία: Τα «σπασμένα» των μαθητών θα πληρώνουν οι γονείς αλλιώς… Εφορία - Το νέο Ποινολόγιο

  Σχολεία: Τα «σπασμένα» των μαθητών θα πληρώνουν οι γονείς αλλιώς… Εφορία - Το νέο Ποινολόγιο Σχολείο/ Pexels Το νέο ποινολόγιο των μαθητών...