Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πόνος στις αρθρώσεις στον καρπό και τον αντίχειρα είναι δύο κοινά συμπτώματα πολλών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα.

Αν και είναι επίσης πιθανό να έχετε αρθρίτιδα και στα δύο αυτά σημεία, ο ταυτόχρονος οξύς πόνος στην άρθρωση του αντίχειρα και στον καρπό μπορεί επίσης να υποδεικνύει κάτι άλλο.

Τι μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην άρθρωση του αντίχειρα και στον καρπό ταυτόχρονα


Ο πόνος στον αντίχειρα ή τον καρπό μπορεί να υποδηλώνει αρθρίτιδα ή άλλες καταστάσεις που ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, ο έντονος πόνος και στις δύο περιοχές ταυτόχρονα είναι σημάδι πιο συγκεκριμένων υποκείμενων αιτιών.

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο πιθανές αιτίες:

Τενοντίτιδα του αντίχειρα (τενοντοελυτρίτιδα de Quervain)

Η τενοντοπάθεια είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τον πόνο των τενόντων και την απώλεια λειτουργικότητας. Προκαλείται κατά κανόνα λόγω τραυματισμού από υπερβολική χρήση (π.χ. βαριά χρήση τηλεχειριστηρίου βιντεοπαιχνιδιών).

Αν και οι περιοχές που επηρεάζονται συχνότερα περιλαμβάνουν τον αγκώνα, τον ώμο, τον αχίλλειο τένοντα και τις περιοχές του γόνατου, είναι πιθανό και ο αντίχειρας και ο καρπός να αναπτύξουν τενοντοπάθεια. Αυτή είναι γνωστή ως τενοντοελυτρίτιδα ή τενοντίτιδα de Quervain.

Αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει τενοντίτιδα τόσο στον αντίχειρα, όσο και στον καρπό. Προκαλείται από οίδημα ή φλεγμονή στους τένοντες και τη θήκη τενόντων μεταξύ του αντίχειρα και του καρπού σας κάτω από αυτόν.

Η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain είναι πιο συχνή στις γυναίκες και στους ενήλικες 40-50 ετών. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας παράγοντας κινδύνου, αν και αυτή η κατάσταση θεωρείται ότι επίσης σχετίζεται με υπερβολική χρήση.

Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή από την τενοντοελυτρίτιδα de Quervain μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στον πάσχοντα αντίχειρα και την αντίστοιχη πλευρά του καρπού. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν πόνο που επιδεινώνεται όταν:

  • προσπαθείτε να κουνήσετε τον αντίχειρά σας
  • πιάνετε ένα αντικείμενο, όπως ένα στυλό
  • γυρίζετε τον καρπό σας
  • σχηματίζετε μια γροθιά
  • προσπαθείτε να σηκώσετε ένα αντικείμενο με τους αντίχειρές σας προς τα πάνω
  • Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:
  • μειωμένο εύρος κίνησης
  • πόνο που “περνάει” από τον καρπό στο χέρι
  • αισθήσεις σαν “σπασίματα” στον αντίχειρα

Αρθρίτιδα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στον αντίχειρα και στον καρπό μπορεί να αποδοθεί σε αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά λόγω ηλικίας ή φθοράς στις αρθρώσεις, ενώ η μετατραυματική αρθρίτιδα αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό των αρθρώσεων ή των συνδέσμων.

Θεωρείται επίσης ότι τα άτομα που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, ένα είδος αυτοάνοσης νόσου που συχνά ξεκινά στις αρθρώσεις των δακτύλων, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τενοντοελυτρίτιδα de Quervain.

Γενικά, όλοι οι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσουν πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν μετά από περιόδους ανάπαυσης και κατά το πρωινό ξύπνημα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τα άτομα που έχουν αρθρίτιδα στο κάτω μέρος του αντίχειρα είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν συνοδό σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Και αυτή η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί από τραυματισμούς κατάχρησης. Ένα τσιμπημένο νεύρο ή υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι εξίσου πιθανές αιτίες.

Τα κοινά συμπτώματα είναι:

  • πόνος, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα που επηρεάζει τον αντίχειρα και τα δάχτυλα
  • πόνος που μπορεί να “ακτινοβολεί” από την παλάμη στον καρπό, το χέρι και τον ώμο
  • αδυναμία στο χέρι
Thumb-Joint-Pain

Τι μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στην άρθρωση του αντίχειρα και στον καρπό μαζί με άλλο πόνο στα χέρια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οξύς πόνος στην άρθρωση του αντίχειρα και στον καρπό μπορεί επίσης να συνοδεύει πόνο σε ολόκληρο το χέρι. Πιθανές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν και τους τρεις τύπους πόνου είναι:

  • σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • τραυματισμός
  • λύκος
  • οστεοαρθρίτιδα

Τι προκαλεί ξαφνικό οξύ πόνο στην άρθρωση του αντίχειρα

Πολλές περιπτώσεις πόνου στις αρθρώσεις εμφανίζονται από σταδιακή βλάβη, αλλά υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες ξαφνικού και αιχμηρού πόνου στις αρθρώσεις του αντίχειρα. Αυτές περιλαμβάνουν τον “αντίχειρα σκανδάλης” (trigger thumb), που αναπτύσσεται όταν ο επιμήκης τένοντας αντίχειρα (flexor pollicis longus tendon) φλεγμαίνει, ή από τραυματισμό στον ωλένιο παράπλευρο σύνδεσμο στον αντίχειρά σας, που ονομάζεται “αντίχειρας του σκιέρ” (skier’s thumb).

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί η τενοντοελυτρίτιδα de Quervain

Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την τενοντοελυτρίτιδα de Quervain, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οικιακές θεραπείες και φάρμακα -που θα σας συστήσει γιατρός- είναι αποτελεσματικά σε περίπου 50-80% των περιπτώσεων. Επειδή η κατάσταση προκύπτει από φλεγμονή, το να επιτρέπεται στους ιστούς να επουλωθούν είναι το κλειδί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση νάρθηκα και την αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Τι θα συμβεί εάν η τενοντοελυτρίτιδα de Quervain δεν αντιμετωπιστεί

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η τενοντοελυτρίτιδα de Quervain μπορεί τελικά να επιδεινωθεί και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ένας ορθοπεδικός χειρουργός θα κάνει μια τομή στο προσβεβλημένο χέρι και θα διορθώσει τη θήκη του τένοντα που προκαλεί προβλήματα στον αντίχειρα και τον καρπό.

Πηγή: healthline.com

https://www.onmed.gr/