Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι, πλέον, γνωστό ότι στις πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (και ειδικά στο TikTok) βγαίνουν συνεχώς νέα trends επί παντός επιστητού. Όταν όμως αυτά αφορούν θέματα υγείας, οφείλουμε να προσέχουμε λίγο παραπάνω.

Ένα από τα πιο πρόσφατα “κόλπα υγείας” που έγιναν viral στο TikTok είναι το “ζυμωμένο μέλι με σκόρδο”, το οποίο κάποιοι λένε ότι μπορεί να καταπολεμήσει το κρυολόγημα.

Η συνεργάτιδα της Clevelnd Clinic, διαιτολόγος Beth Czerwony, εξηγεί τι είναι το ζυμωμένο μέλι με σκόρδο και τι μπορεί (και τι δεν μπορεί) να κάνει για εσάς.

Τι είναι το μέλι σκόρδου που έχει υποστεί ζύμωση

Το ζυμωμένο μέλι με σκόρδο είναι ένα σπιτικό παρασκεύασμα που συνδυάζει δύο δημοφιλή τρόφιμα και τους επιτρέπει να ζυμωθούν μαζί για περίπου ένα μήνα. Αλλά τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ζύμωση δύο τροφών;

“Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία που προκαλεί τη διάσπαση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα σε χημικό επίπεδο. Πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση , όπως το ξινολάχανο και το kimchi, τα οποία έχουν διαφορετική γεύση και υφή από την αρχική μορφή των πρώτων υλών τους. Έχουν επίσης καλά βακτήρια που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου”, εξηγεί η Czerwony .

Για να φτιάξετε μέλι σκόρδου που έχει υποστεί ζύμωση, τοποθετείτε ωμές σκελίδες σκόρδου μέσα σε ένα βάζο, τις καλύπτετε με μέλι και στη συνέχεια αφήνετε το σφραγισμένο βάζο σε δροσερό χώρο να ζυμωθεί για τουλάχιστον έναν μήνα (θα πρέπει να αναποδογυρίζετε το βάζο κάθε δεύτερη μέρα για να φροντίστε να καλυφθεί όλο το σκόρδο). Η διαδικασία ζύμωσης ξεκινά όταν οι φυσικοί χυμοί από το σκόρδο αναμιγνύονται με το μέλι, διασπώντας και τα δύο τρόφιμα σε χημικό επίπεδο.

Δεν υπάρχει τίποτα επιβλαβές από το σκόρδο με μέλι που έχει υποστεί ζύμωση (αν και υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που αναφέρονται παρακάτω). Είναι όμως στα αλήθεια τόσο καλό για την υγεία μας, όσο ισχυρίζονται οι... “influencers ευεξίας” των ΜΚΔ;

Honey-Garlic-meli-skordo

Καταπολεμάει το κρυολόγημα το ζυμωμένο μέλι με σκόρδο;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ζυμωμένο “σκορδόμελο” ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο συνδυασμός έχει κάποια ιδιαίτερη ισχύ για την υγεία μας.

Τόσο το σκόρδο όσο και το μέλι έχουν -επιμέρους- τα δικά τους γνωστά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματά σας ή να σας κρατήσουν πιο άνετα όταν έχετε βουλωμένη μύτη ή πονόλαιμο.

“Το να τρώτε σκελίδες σκόρδου και να καταναλώνετε μέλι που έχει ζυμωθεί με σκόρδο μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει στο να μειωθεί το μπούκωμα στα ιγμόρειά σας. Και το μέλι, γενικά, μπορεί να βοηθήσει στο να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο. Σε γενικές γραμμές, όμως, το ζυμωμένο μέλι με σκόρδο δεν έχει... μαγικές θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες, λέει η Czerwony.

Ποια είναι τα οφέλη τους

Όλος ο “θόρυβος” γύρω από το μέλι που έχει υποστεί ζύμωση με σκόρδο δεν προκαλεί έκπληξη, αν λάβετε υπόψη τα επιμέρους οφέλη για την υγεία του σκόρδου και του μελιού.

Το μέλι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στα εξής:

  • Ανακούφιση του πονόλαιμου
  • Ανακούφιση από τον βήχα
  • Μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό
  • Μείωση στις εκκρίσεις βλέννας

“Όταν έχετε πονόλαιμο, η λήψη ενός κουταλιού του γλυκού μέλι σε ζεστό νερό ή τσάι μπορεί να καλύψει τον βλεννογόνο του λαιμού και να σας προσφέρει μερικές από αυτές τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το μέλι. Αυτή είναι μια σπιτική θεραπεία που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό”, λέει η Czerwony.

Ειδικά το μέλι manuka έχει περισσότερες αντιβακτηριακές ιδιότητες από άλλες ποικιλίες μελιού. Μάλιστα, έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη μελιού manuka μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του Streptococcus mutans, ενός τύπου βακτηρίου που προκαλεί πονόλαιμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε.

Και μετά υπάρχει το σκόρδο: αυτό το πικάντικο λαχανικό, που ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών, παίρνει την έντονη μυρωδιά του από μια οργανική ένωση που ονομάζεται αλισίνη. Αυτή είναι υπεύθυνη για πολλά από τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία μας, όπως:

  • Ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Οφέλη για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων (που διευκολύνει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης)

Αλλά συνολικά, το ζυμωμένο σκορδόμελο δεν είναι παρά μία ακόμα αβάσιμη “μόδα” στα ΜΚΔ“Είναι φτιαγμένο με υγιεινά συστατικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο συνδυασμός είναι πιο υγιεινός από τις επιμέρους πρωτες ύλες. Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να θυμάστε”, διευκρινίζει η Czerwony.

Garlic-Honey-meli-skordo

Πιθανοί κίνδυνοι από το μέλι και το σκόρδο

Υπάρχουν μερικοί πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση σκόρδου και μελιού, είτε μεμονωμένα είτε μαζί:

  • Μπορεί να οδηγήσει σε αλλαντίαση: Τόσο το ωμό μέλι όσο και το σκόρδο ενέχουν τον κίνδυνο αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά σοβαρής ασθένειας που προσβάλλει το νευρικό σύστημα.
  • Δεν είναι ασφαλές για μωρά: Το μέλι δεν είναι ασφαλές για παιδιά κάτω του 1 έτους, τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βρεφικής αλλαντίασης.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Όπως κάθε μορφή ζάχαρης, το μέλι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Και παρόλο που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την λευκή ζάχαρη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη.
  • Μπορεί να περιέχει μολυσματικές ουσίες: Αν και το μέλι θεωρείται γενικά ασφαλές, μελέτες έχουν βρει πολλές μορφές του να είναι μολυσμένες με φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και βακτήρια.
  • Πιθανά αλλεργιογόνα: Είναι σώφρον να αποφύγετε το ζυμωμένο μέλι με σκόρδο εάν είστε αλλεργικοί είτε στο μέλι είτε στο σκόρδο!

Εάν ζυμώσετε στο σπίτι μέλι με σκόρδο είναι σημαντικό να το αποθηκεύσετε σωστά σε αεροστεγές δοχείο. Αν έχει περίεργη, έντονα ασυνήθιστη κι ενοχλητική μυρωδιά ταγγίσματος, καλύτερα να το πετάξετε.

Αξίζει να φτιάξετε ζυμωμένο σκορδόμελο;

Το μέλι με σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση ενέχει κάποιους γενικούς κινδύνους και τα συστατικά του έχουν ιδιότητες που πράγματι μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως ο βήχας και ο πονόλαιμος. Αλλά όπως και άλλες λεγόμενες σπιτικές θεραπείες, δεν πρόκειται να ενισχύσει ξαφνικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ούτε να θεραπεύσει το κρυολόγημά σας ούτε και να κάνει οποιοδήποτε άλλο... μαγικό για την υγείας σας.

“Όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να ξεκουράζεστε αρκετά, να παραμένετε ενυδατωμένοι, να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ κ.α. Το μέλι με σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση δεν πρόκειται να εξαφανίσει την ασθένειά σας ούτε να σας εμποδίσει να αρρωστήσετε εξαρχής”, καταλήγει η Czerwony.

Πηγή: clevelandclinic.org

https://www.onmed.gr/