Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σαρώνουν οι κομπίνες και οι «μαϊμού» αγγελίες στον Βόλο

Σαρώνουν οι κομπίνες και οι «μαϊμού» αγγελίες στον Βόλο

Νεαρός επαγγελματίας παρήγγειλε και πλήρωσε κάρτα γραφικών για τον υπολογιστή του και το δέμα που παρέλαβε περιείχε ένα μισάνοιχτο μπουκάλι με νερό!, όπως κατήγγειλε ο πολίτης που εξαπατήθηκε στα social media

 29 Μαρτίου 2024 - 8:20

Το τηλεφώνημα απάτη για επιστροφή φόρου σε Βολιώτη γυναικολόγο – Επαγγελματίας πλήρωσε για κάρτα γραφικών, αλλά…

Μπορεί η τεχνολογία να «καλπάζει» όμως πολλές φορές στρέφεται εναντίον καταναλωτών και ανυποψίαστων πολιτών, με αποτέλεσμα να πέφτουν «θύματα» κομπιναδόρων, που πλέον μεθοδεύονται απίστευτους τρόπους, προκειμένου να υφαρπάξουν προσωπικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και «ζεστό χρήμα».

Τις τελευταίες μέρες το ρεπορτάζ καταγράφει και πάλι έξαρση περιστατικών με ανυποψίαστους πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κομπιναδόρους, οι οποίοι είτε τηλεφωνικά είτε μέσω «μαϊμού» διαφημιστικών καταχωρήσεων στο διαδίκτυο, επιχείρησαν ή κατάφεραν να τους αποσπάσουν χρήματα δίχως να παραλάβουν ό,τι παρήγγειλαν

Πιο συγκεκριμένα, σε μία από αυτές τις περιπτώσεις επιχειρήθηκε να στηθεί κομπίνα σε βάρος γνωστού Βολιώτη γυναικολόγου, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά άγνωστο άτομο, το οποίο προσποιούμενο υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας με το πρόσχημα επιστροφής φόρου, επιχείρησε να αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό (e-banking) του. Ευτυχώς ο ίδιος υποψιασμένος από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις των δημοσίων οργανισμών που εφιστούν προσοχή στους πολίτες, δεν αποδέχτηκε να δώσει στοιχεία και έτσι γλύτωσε την αφαίμαξη.

Πλήρωσε για κάρτα γραφικών

Σε μία δεύτερη περίπτωση που έγινε γνωστή επίσης χθες ένας νεαρός επαγγελματίας έπεσε θύμα απάτης που έστησε σε βάρος του Βολιώτης, ο οποίος χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο στα social media εμφανιζόταν σε ειδική διαφημιστική πλατφόρμα προβολής επιχειρήσεων, ότι διαθέτει online επιχείρηση με εξοπλισμό πληροφορικής και υπολογιστών.

«Εψαχνα καιρό για μία αξιόπιστη κάρτα γραφικών για τον υπολογιστή μου και αναζητούσα να την αγοράσω σε μία προσιτή τιμή. Ψάχνοντας έπεσα σε μία διαφημιστική σελίδα στα social media. Συνομίλησα μέσω messenger με τον πωλητή και συμφωνήσαμε να την αγοράσω για το ποσό των 105 ευρώ. Τα χρήματα θα τα πλήρωνα με αντικαταβολή. Το δέμα έφτασε μέσω των EΛΤΑ, πλήρωσα τη δαπάνη, παρέλαβα το δέμα και πήγα με χαρά στο σπίτι μου να το ανοίξω. Αντί της κάρτας μνήμης μέσα υπήρχε ένα μισάνοιχτο μπουκάλι με νερό. Ακόμη δεν πιστεύω ότι την πάτησα σαν αρχάριος», περιέγραψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο παθών.

Εξοργισμένος για τον εμπαιγμό κυρίως κι όχι για τα 105 ευρώ που έχασε ο ίδιος ανέβασε στα social media τη φωτογραφία με το περιεχόμενο του δέματος που παρέλαβε, κοινοποιώντας και το ψεύτικο προφίλ του ανθρώπου που έστησε την κομπίνα σε βάρος του.

Παράλληλα κατήγγειλε το συμβάν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ προτίθεται να καταθέσει μήνυση, όπως είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Τελευταία στιγμή έσωσε τον μισθό της

Την ίδια ώρα, την τύχη με το μέρος της είχε μία 22χρονη μαία από τη Νέα Ιωνία, η οποία κυριολεκτικά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και χάρη στην προνοητικότητα της μητέρας της κατάφερε να μπλοκάρει απάτη σε βάρος της από αγνώστους, που λαμβάνοντας τα προσωπικά της στοιχεία ήταν έτοιμοι να «σηκώσουν» από τον τραπεζικό της λογαριασμό τον πρώτο της μισθό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ανυποψίαστη κοπέλα δέχτηκε στο κινητό της SMS από μία ηλεκτρονική διεύθυνση μαϊμού, που παρέπεμψε σε υπηρεσία ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ. Μέσω του μηνύματος που έλαβε καλούνταν να μπει σε μία ειδική πλατφόρμα, να καταθέσει κωδικούς e-banking για να πληρωθεί υποτίθεται υπόλοιπο 1,20 ευρώ από προηγούμενη παραλαβή δέματος.

Αφηρημένη η ίδια πάτησε στο link που της εστάλη για να κάνει την αποπληρωμή. Στιγμιαία συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά. Πρόλαβε και ενημέρωσε τη μητέρα της αμέσως, η οποία τη συμβούλεψε να απευθυνθεί στην τράπεζα. Το έκανε λίγα λεπτά αργότερα κι όπως την ενημέρωσαν αρμοδίως οι υπάλληλοι ήταν τυχερή, καθώς πρόλαβε εγκαίρως να «παγώσει» όποια διαδικασία τραπεζικής κίνησης κι έτσι οι απατεώνες έμειναν με «άδεια χέρια» και η 22χρονη κατάφερε να διασώσει τον πρώτο της μισθό από τους αετονύχηδες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

https://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εξωγήινη ζωή στον Εγκέλαδο: Ερευνητές ετοιμάζονται για τη σπουδαιότερη ανακάλυψη στο φεγγάρι του Κρόνου

  Εξωγήινη ζωή στον Εγκέλαδο: Ερευνητές ετοιμάζονται για τη σπουδαιότερη ανακάλυψη στο φεγγάρι του Κρόνου Ο δορυφόρος του Κρόνου Εγκέλαδος ...