Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΜΑΣ, ΥΔΡΑ

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΜΑΣ, ΥΔΡΑ

Καλώς ήλθατε αγαπητοί στο ελληνικό αμυντικό τρελοκομείο. Σήμερα έχουμε άλλη μια συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μία από τα ίδια, λίγο διαφορετικά, έτσι σε δουλειά να βρισκόμαστε, διότι κατά βάθος αν δεν τελειώσουν οι Ευρωεκλογές μην περιμένει κανείς προκοπή.
Άλλωστε, βρισκόμαστε σε εποχές… προτεραιοποιήσεων, που δεν αφορά μόνο τις αμυντικές… Κατά τα άλλα, από το κομμάτι της “κουλτούρας ασφάλειας” δεν εξαιρείται η Ελληνική Αστυνομία. Πάμε λοιπόν…
ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ ΑΠΟ… FDI HN & CONSTELLATION
Κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, στη σημερινή συνέντευξη του στη «Ναυτεμπορική», η «αποδοχή από τις ΗΠΑ της πρότασης να συμμετέχουμε στη ναυπήγηση νέων φρεγατών τύπου Constellation είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία». Όμως, έχουμε ένα θέμα να αντιληφθούμε σε τι ακριβώς συνίσταται η επιτυχία. Αφενός οι φρεγάτες θα (χρυσο)πληρωθούν, δεν θα μας τις δώσουν τσάμπα, κι αν κρίνουμε κι από τις μεγάλες επιτυχίες της «διαπραγμάτευσης» με τις ΗΠΑ για τη διμερή αμυντική συμφωνία, μην περιμένετε καν να μας τις επιδοτήσουν.
Το πολιτικό αφήγημα να είναι καλά και όλοι οι αγαπητοί συμπολίτες που καταπίνουν αμάσητες τις διακηρύξεις, όπως συμπαθή τετράποδα το σανό. «Μεγάλη επιτυχία» αφετέρου, παρότι οι συνομιλίες – διαπραγματεύσεις αναμένονται, σύμφωνα πάλι με τον Δένδια. Τώρα, τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή όταν πριν καν καθίσεις στο τραπέζι διακηρύσσεις εθνική επιτυχία… όποιος θέλει ας ρωτήσει τον συμπαθή υπουργό. Ή ας κάνει ο καθένας μας τις αξιολογήσεις του κι ας αποφασίσει τι θα… καταναλώνει και τι όχι.
Όμως, που να δείτε υπουργέ μου πόσο μεγάλο θρίαμβο αποτελεί για τις ΗΠΑ, όταν δίπλα στη Σαουδική Αραβία, που μέχρι σήμερα δεν αγοράζει μόνο όπλα από τους Αμερικανούς αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλεια της, έρχεται να προστεθεί και ο συνήθης, βολικός, δίχως μάλιστα υπερβολικές απαιτήσεις, γνωστός «καθ’ έξιν αγοραστής» (ΖΝΡ).
Ακόμα δεν τον είδαμε… τον βαφτίσαμε
«Η αποδοχή αυτή [από τις ΗΠΑ της ελληνικής συμμετοχής στη ναυπήγηση νέων φρεγατών τύπου Constellation], έχει τεράστιο επιχειρησιακό όφελος, καθώς η χώρα μας σε συνδυασμό με την απόκτηση των 3 νέων FDI, έχει τη δυνατότητα να μπει στην επόμενη δεκαετία με νεότευκτα, στο μεγαλύτερο μέρος του στόλου της, πλοία», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Δένδιας (η έμφαση έχει προστεθεί). Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2024, η πρώτη φρεγάτα του τύπου USS Constellation FFG-62 προγραμματίζεται να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2026. Όμως στις 11 Ιανουαρίου 2024, η πάντα πολύ καλά πληροφορημένη δικτυακή πύλη USNI News (που ανήκει στο Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ [USNI: United States Naval Institute], γνωστοποιεί ότι η πρώτη φρεγάτα «θα παραδοθεί με τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση σε μεγάλο βαθμό λόγω των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στο ναυπηγείο του Ουισκόνσιν όπου κατασκευάζεται» και ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι «θα μπορούσε να παραδοθεί το 2027». Θα μπορούσε, ούτε αυτό κατηγορηματικά.
Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα χρονική μετατόπιση του χρόνου παράδοσης της πρώτης φρεγάτας του τύπου και (κακώς) δεν θα περιμένουμε το «μαντρόσκυλο» του Πενταγώνου, τον διευθυντή Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης (Director, Operational Test & Evaluation – DOT&E) να εκδώσει την έκθεση του -στις περισσότερες περιπτώσεις αυστηρά επικριτικές για τις επιχειρησιακές επιδόσεις και τα κόστη των συστημάτων που αξιολογεί- είναι δυνατόν σε περίπου τέσσερα χρόνια (2027-2030) με νεότευκτα, στο μεγαλύτερο μέρος του στόλου, πλοία;
Ή μήπως λόγω μεγάλης εγχώριας εμπειρίας δεν θα περιμένουμε ούτε την παράδοση, τις δοκιμές και επιχειρησιακή αξιολόγηση του πρωτότυπου; Για να το θέσουμε κομψά, η καλύτερη περίπτωση για τους φορολογούμενους και το Πολεμικό Ναυτικό, είναι η ανωτέρω εκτίμηση να εδράζεται σε υπερβολική αισιοδοξία. Διαφορετικά… (ΖΝΡ)
Υπουργέ μας, κάτι ξέχασες με τις FDI
Η συνέντευξη είναι επίσης αποκαλυπτική γιατί με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την τέταρτη FDI-HN, δεν περιλαμβάνεται στον υπολογισμό για τη μελλοντική σύνθεση του Στόλου. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, μήπως η αξιότιμη κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να τροποποιήσει τον νόμο – σύμβαση, ώστε η ανάδοχος Naval Group να επιστρέψει τα κόστη που χρέωσε στους φορολογούμενους για το δικαίωμα προαίρεσης που τελικά δεν θα ασκηθεί;
Για αρχή, μήπως μπορούν να τα υπολογίσουν και να μας ενημερώσουν σχετικά; Διότι τις FDI HN δεν τις πλήρωσαν από το σεντούκι του πατέρα τους. Ήδη, όπως είχε ομολογηθεί στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, η ελληνική πλευρά με άλλη μια πρόβλεψη του νόμου… αυτή για την καταβολή άτοκης προκαταβολής, κόντρα στις προβλέψεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου, έχει επιδείξει πολύ περισσότερο γαλαντόμο συμπεριφορά από όσο αντέχουν οι τσέπες των φορολογούμενων. Αν δεν το καταλαβαίνουν, μπορούμε να επανέλθουμε αναλυτικά. Καλή η «μούφα», μέχρι όμως του σημείου όμως που αγγίζει την τσέπη. Δεν συμφωνείτε; (ΖΝΡ)
ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ…
Βίντεο ντοκουμέντο από την αστυνομική καταδίωξη που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης επί των οδών Δαγκλή και Ρικάκη, κοντά στην Λιοσίων, στην Αθήνα, κυκλοφόρησε και είναι αποκαλυπτικό σε πολλαπλά επίπεδα. Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, δίπλα στο όχημα, να προσπαθούν να αποβιβάσουν τον οδηγό, ο οποίος δεν υπακούει κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς για να ξεφύγει, με αποτέλεσμα να θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση ανοίγουν πυρ στα ελαστικά του αυτοκινήτου για να το ακινητοποιήσουν.
Εάν είχε παρασύρει και τραυματίσει θανάσιμα κάποιον αστυνομικό θα κάναμε εντελώς διαφορετική συζήτηση. Επρόκειτο για επικίνδυνο κακοποιό που μετέφερε 15 κιλά κάνναβης, προφανώς όχι για να την καπνίσει ο ίδιος με τους κολλητούς του. Δεν χρειάζεται να αναφέρει κανείς τι θα είχε συμβεί εάν τέτοια συμπεριφορά την επεδείκνυε κάποιος στις ΗΠΑ.
Ούτε αυτό όμως είναι ανάγκη να υιοθετηθεί. Όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι όποιος αρνείται να πειθαρχήσει, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος ώστε να εξουδετερωθεί με συνοπτικές διαδικασίες, προτού βλάψει άλλους. Διότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι αποκλειστικά αστυνομικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και πώς γίνεται αλήθεια, τους πιο φτηνούς έρωτες να τους πληρώνουμε πάντα ακριβά;

  Και πώς γίνεται αλήθεια, τους πιο φτηνούς έρωτες να τους πληρώνουμε πάντα ακριβά; 10 Μαΐου 2024 Κι εκεί που όλα μοιάζουν ήρεμα και τακτοπο...