Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Η πιο επικερδής συναλλαγή των ΗΠΑ στην Ιστορία- Πώς σε ένα βράδυ διπλασίασαν την έκτασή τους

 Η πιο επικερδής συναλλαγή των ΗΠΑ στην Ιστορία- Πώς σε ένα βράδυ διπλασίασαν την έκτασή τους

Θεωρείται η πιο επικερδής συναλλαγή των ΗΠΑ στην Ιστορία. Τι έγινε τότε; H τρίχρωμη σημαία της Γαλλίας, η θρυλική «bleu blanc rose» κυμάτιζε όλη τη νύχτα πάνω στον ιστό της, στις όχθες του ποταμού Μισισιπή. Μια μέρα σαν σήμερα, 10 Μαρτίου του 1804, η γαλλική σημαία υποστέλλεται για να μην κυματίσει ποτέ ξανά στον αχανή τόπο. Σ’ εκείνον, τον ίδιο ιστό, από τότε κυματίζει η Αστερόεσσα· που τότε τη στόλιζαν μόνο 15 λευκά αστέρια.

Μια από τις σπουδαιότερες μεταβιβάσεις γης στην Ιστορία είχε συντελεστεί. Η τεράστια έκταση άλλαξε χέρια, όχι έπειτα από μάχες ή επαναστάσεις αλλά, με συμβολαιογραφική πράξη και την καταβολή αντιτίμου. Ο αυτοκράτωρ της Γαλλίας, Ναπολέων Βοναπάρτης, προσπάθησε να πολλαπλασιάσει τα εδάφη της πατρίδας του δια των όπλων και με την καταβολή αμέτρητων λίτρων αίματος, αλλά με μια απλή υπογραφή είχε σχεδόν διπλασιάσει την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μέγας στρατηλάτης, βλέποντας ότι αποτυγχάνει να κρατήσει τις αποικίες της Γαλλίας στη δύση και έχοντας επικεντρωθεί με πάθος στις πολεμικές συγκρούσεις εντός Γηραιάς ηπείρου, πούλησε μια τεραστίων διαστάσεων έκταση στις ΗΠΑ: 2,14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα! Η επανάσταση των σκλάβων στην Αϊτή και ο επικείμενος πόλεμος με τη Μεγάλη Βρετανία οδήγησαν τη Γαλλία στην πώληση ολόκληρης της περιοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αρχικά επιθυμούσαν μόνο κατοχή της Νέας Ορλεάνης.

Η τότε Λουιζιάνα
Η τότε Λουιζιάνα

Προς τιμήν του Λουδοβίκου ΙΔ'

Εκείνη η περιοχή, η «Λουιζιάνα», που είχε πάρει το όνομά της από τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΔ (Λουί), περιελάμβανε εκτάσεις από 15 σημερινές πολιτείες των ΗΠΑ και δύο καναδέζικες επαρχίες. Συγκεκριμένα: τις σημερινές πολιτείες Αρκάνσας, Μισούρι, Αϊόβα, Οκλαχόμα, τμήματα της Μινεσότα δυτικά του ποταμού Μισισιπή, τα περισσότερα κομμάτια της Βόρειας Ντακότας και της Νότιας Ντακότας, το βορειοανατολικό Νέο Μεξικό, το βόρειο Τέξας, τμήμα της Μοντάνας, το Κολοράντο και το Ουαϊόμινγκ, τη (σημερινή) Λουιζιάνα δυτικά του ποταμού Μισισιπή συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ορλεάνης καθώς και κομμάτια περιοχών που αργότερα θα γινόταν οι επαρχίες της Αλμπέρτας και του Σασκάτσουαν.

Ποιο ήταν το αντίτιμο; Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωσαν 50.000.000 φράγκα (περίπου 11.250.000 δολάρια) και ακύρωση χρέους 18 εκατομμυρίων φράγκων που άγγιζε το συνολικό ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αχανής περιοχή εκείνη, έκρυβε πολύτιμα αγαθά: φυσικό πλούτο, μεγάλα πλωτά ποτάμια, και παρθένα δάση. Οι ΗΠΑ με μια… συμβολαιογραφική πράξη από ένα κράτος παράκτιων πολιτειών είχε μετατραπεί σε μια ισχυρή ηπειρωτική δύναμη,

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον, μπορούσε να επαίρεται ότι επί των ημερών του η έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών διπλασιάστηκε. Αν και πολλοί χαρακτήριζαν την αγορά αντισυνταγματική, θεωρείται ως η πιο επικερδής συναλλαγή των ΗΠΑ στην Ιστορία!

https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε λένε τοξικό; Δεν θέλω να σε ξέρω!

  Σε λένε τοξικό; Δεν θέλω να σε ξέρω! 26 Απριλίου 2024 “Όχι!!!”. Συνεχώς άρνηση σε όλα, σε όλους, σχεδόν παντού και πάντα. Άρνηση ή αλλιώς ...