Αν οι “υποσχετικές δεσμεύσεις” σας για καλύτερη υγεία μέσα στο 2024 περιλαμβάνουν τόσο την περισσότερη άσκηση όσο και τη διακοπή του καπνίσματος, τότε υπάρχουν καλά νέα για εσάς.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα σύντομο περπάτημα 10 λεπτών θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την μείωση της λαχτάρας και των συμπτωμάτων στέρησης από τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και για τη βελτίωση της ευεξίας.

Το κάπνισμα είναι παγκοσμίως μία από τις κύριες αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν. Αλλά η διακοπή μιας εθιστικής ουσίας/συνήθειας δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Με έντονη λαχτάρα και συμπτώματα στέρησης όπως κακός ύπνος, δυσκολία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα, λιγότεροι από το 10% των βαριά καπνιστών πετυχαίνουν να κόψουν το τσιγάρο.

Ως αποτέλεσμα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ αναζήτησαν τρόπους για να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της διακοπής του καπνίσματος, εστιάζοντας στις πιθανές επιπτώσεις της άσκησης τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

“Υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με την επίδραση των συνεδριών άσκησης σε εσωτερικούς χώρους σε καπνιστές που έκοψαν προσωρινά από το τσιγάρο. Η δική μας είναι η πρώτη που περιλαμβάνει δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Stefanie Schöttl.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 16 καπνιστές σε τρεις ομάδες και τους ζήτησαν να μην καπνίσουν καθόλου από το προηγούμενο βράδυ.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είτε έκαναν ένα γρήγορο περπάτημα 10 λεπτών σε εξωτερικούς χώρους, είτε το ίδιο αλλά σε εσωτερικό διάδρομο γυμναστικής, είτε έμειναν καθισμένοι για 10 λεπτά.

Έπρεπε επίσης να αναφέρουν το επίπεδο επιθυμίας για τσιγάρο, τα συμπτώματα στέρησης και τη διάθεσή τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, καθώς και πότε στη συνέχεια θα έκαναν τσιγάρο.

Κάπνισμα: Τα συμπτώματα στέρηση μειώνονται με λίγο περπάτημα σε εξωτερικό χώρο

Σε σύγκριση με εκείνους που έμειναν καθιστοί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σύντομες περίοδοι άσκησης τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους μείωσαν σημαντικά την επιθυμία και τα συμπτώματα στέρησης και βελτίωσαν την ευεξία. Αυτό, ωστόσο, έγινε μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ουσιαστικά, αφού δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων 20 λεπτά αργότερα.

“Μια άλλη –αν και όχι σημαντική– διαφορά μεταξύ των συνεδριών άσκησης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι ο χρόνος που περνά πριν από το επόμενο τσιγάρο, είπε η Schöttl:

  • 17 λεπτά για την ομάδα που έκανε περπάτημα σε εσωτερικό διάδρομο γυμναστικής και
  • 26 λεπτά για την ομάδα που περπάτησε σε εξωτερικό χώρο

Αν και αυτό υποδηλώνει μια πιθανότητα ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμη, ο επίσης συγγραφέας της μελέτης, Martin Kopp, είπε ότι "αυτή είναι μια τάση που μένει να επαληθευτεί σε μελλοντικά πειράματα", υποδηλώνοντας ότι η αλλαγή της διάρκειας ή της έντασης των περιπάτων θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό.

Στο συμπέρασμα της εργασίας, οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν ποια στοιχεία ακριβώς συνέβαλαν για να μειωθεί η επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης των καπνιστών: ήταν η καθαυτή σωματική δραστηριότητα, το ότι βρέθηκαν απλά μέσα στην φύση, ή μήπως και τα δύο;

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychopharmacology.

Πηγή: uibk.ac.at

https://www.onmed.gr/