Λαβράκι ποσέ με λαχανικά βραστά και σάλτσα Ολλανδέζ
- Χρόνος προετοιμασίας
- Λεπτά
- Ώρα μαγειρέματος
- Λεπτά
- Επίπεδο Δυσκολίας Μέτριας δυσκολίας
Λαβράκι ποσέ με λαχανικά βραστά και σάλτσα Ολλανδέζ είναι η πρότασή μας για σήμερα!!
Ξεκινάμε πρώτα με το λαβράκι το οποίο πρέπει να το φιλετάρουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ξεκινάμε από τη ράχη του και ακολουθώντας τα κόκκαλα φιλέταρουμε την μία πλευρά και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο και για την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια με το μαχαίρι αφαιρούμε την πέτσα ξεκινώντας από την ουρά και μετά με ένα τσιμπιδάκι βγάζουμε τα μικρά κόκκαλα που ενδέχεται να υπάρχουν.
Τα λαχανικά (πατάτες, καρότα και κολοκυθάκια) τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι τα κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια. Αφότου βράσουμε τα λαχανικά τα βουτυρώνουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι με βούτυρο κλαριφιέ (δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα).
Το πιάτο ολοκληρώνεται με τη σάλτσα Ολλανδέζ. Η σάλτσα Ολλανδέζ είναι μία σάλτσα βουτύρου. Την κατηγοριοποιούμε στις χλιαρές σάλτσες καθώς φτιάχνεται σε μπαιν μαρί. Περιέχει βούτυρο και κρόκους αυγών. Είναι μία ευαίσθητη σάλτσα καθώς πρέπει να είναι πάντα ημέρας και να συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου ή σε μπαιν μαρί. Συνταγή και περισσότερες πληροφορίες για τη σάλτσα Ολλανδέζ μπορείτε να δείτε εδώ.
Το λαβράκι ποσέ με λαχανικά βραστά και σάλτσα Ολλανδέζ είναι μία εξαιρετική επιλογή είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό φαγητό.
Συστατικά
- ◉ 2 λαβράκια
- ◉ 100γρ. καρότο
- ◉ 100γρ. κολοκυθάκι
- ◉ 100γρ. μπρόκολο
- ◉ 100γρ. κουνουπίδι
- ◉ 100γρ. πατάτα
- ◉ 50γρ. βούτυρο κλαριφιέ
- ◉ 50γρ. βούτυρο γάλακτος
- ◉ 50ml λευκό κρασί
- ◉ 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- ◉ 100γρ. σάλτσα Ολλανδέζ
- ◉ αλάτι
- ◉ πιπέρι
Οδηγίες
- Φιλετάρουμε τα ψάρια και αφαιρούμε την πέτσα. Στη συνέχεια με ένα τσιμπιδάκι βγάζουμε τα μικρά κοκαλάκια. Απλώνουμε τα φιλέτα λαβράκι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια τα ρολάρουμε και τα δένουμε με έναν σπάγκο ή τα καρφώνουμε με μία οδοντογλυφίδα.
- Τοποθετούμε τα λαβράκια σε ένα ταψί και προσθέτουμε λευκό κρασί, βούτυρο αγελάδας, τα κλωναράκια θυμαριού, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να φτάσει η στάθμη των υγρών μέχρι το μέσο περίπου των ρολών λαβράκι. Κλείνουμε με ένα καπάκι ή με ένα αλουμινόχαρτο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180°C για 12 λεπτά.
- Κόβουμε το καρότο, το κολοκυθάκι και την πατάτα σε λεπτές φέτες και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Κόβουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μικρότερα κομμάτια και τα βράζουμε και αυτά σε αλατισμένο νερό.
- Μόλις βράσουν τα λαχανικά τα σουρώνουμε και τα ''περνάμε'' από τηγάνι με βούτυρο κλαριφιέ.
- Σερβίρουμε το λαβράκι με τα βραστά λαχανικά και προσθέτουμε από πάνω σάλτσα Ολλανδέζ.
- Μερίδες : 2
- Έτοιμο σε : 30 Λεπτά
- Course : Κυρίως πιάτα
- Τύπος Συνταγής:Ψάρια & Θαλασσινά
- Συστατικό : Καρότα, Κολοκυθάκια, Κουνουπίδι, Λαβράκι, Μπρόκολο, Σάλτσα Ολλανδέζ
Σάλτσα Ολλανδέζ
- Χρόνος προετοιμασίας
- Λεπτά
- Ώρα μαγειρέματος
- Λεπτά
- Επίπεδο Δυσκολίας Δύσκολη
Η σάλτσα Ολλανδέζ είναι μία από τις βασικές σάλτσες όπως η μαγιονέζα και η σάλτσα ντομάτα. Ανήκει στην κατηγορία “χλιαρές σάλτσες” και μαζί με το βασικότερο παράγωγό της, την Μπεαρνέζ, ηγούνται αυτής της κατηγορίας.
Κατά κύριο λόγο οι χλιαρές σάλτσες ψήνονται σε μπαιν μαρί (μπορούν να ψηθούν και κατευθείαν πάνω στη φωτιά αλλά θα πρέπει να διαθέτετε την ανάλογη εμπειρία).
Συνοδεύει κρέατα σχάρας και σοτέ αλλά και ψάρια ποσέ ή βραστά.
Επίσης ταιριάζει υπέροχα με αυγά ποσέ και λαχανικά βραστά. Τα αυγά benedict και τα σπαράγγια με σάλτσα Ολλανδέζ είναι ευρέως γνωστά.
Θεωρείτε μία δύσκολη σάλτσα καθώς έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.
Για παράδειγμα, το βούτυρο θα πρέπει να είναι γάλακτος καθώς επίσης να έχει γίνει κλαριφιέ.
Το μπαίν μαρί, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 50°C γιατί θα ψηθούν οι κρόκοι των αυγών.
Οι κρόκοι θα πρέπει πρώτα να χτυπηθούν καλά στο μπαιν μαρι και στη συνέχεια να προσθέσουμε το βούτυρο κλαριφιέ.
Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν ρίχνουμε το βούτυρο κλαριφιέ καθώς η σάλτσα “κόβει” πολύ εύκολα. Η μορφή που το ρίχνουμε είναι “κορδόνι”.
Η σάλτσα Ολλανδέζ έχει πολλά παράγωγα. Όπως προαναφέραμε, το μεγαλύτερο παράγωγο είναι η Μπεαρνέζ. Κάποια από τα υπόλοιπα παράγωγα της είναι η σάλτσα Μουσελίν, η σάλτσα Μουτάρντ, η σάλτσα Μαλταίζ και η σάλτσα Μικάντο.
https://cookfood.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου