Πηγή – Βιβλίο του Anil Rajimwale “ Scientific-Technological Revolution and Post-Industrial Society ”
μεταφραστής και επιμελητής
- Ramesh Sunuwar
- Ναραγιάν Γκίρι
Η Κβαντική Επανάσταση και η Κρίση στη Φιλοσοφία
Γεννημένη στις αρχές του 20ου αιώνα, η κβαντική φυσική έχει αλλάξει εντελώς τη μορφή της επιστήμης. Οι κβαντικές ανακαλύψεις αποδεικνύονται οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις της επιστήμης αυτού του αιώνα, ίσως ολόκληρης της ιστορίας της επιστήμης. Οι συνέπειες ή οι επιπτώσεις αυτών των ανακαλύψεων είναι τόσο βαθιές που φαίνεται αδύνατο να τις εκτιμήσουμε όλες προς το παρόν. Σίγουρα όμως έφεραν θεμελιώδεις αλλαγές στην κοινωνία και τη φιλοσοφία. Οι ανακαλύψεις και οι έννοιες της κβαντικής επιστήμης σίγουρα αλλάζουν ριζικά τις καθιερωμένες ιδέες και έννοιες για τον κόσμο, το σύμπαν, την πραγματικότητα και τη συνείδηση. Η επιστήμη σήμερα κάνει συνεχώς εκπληκτικές ανακαλύψεις και εισάγει εξίσου εκπληκτικές νέες θεωρίες. Η κβαντική γνώση ανατρέπει την προηγούμενη γνώση μας. Όχι μόνο δεν είναι συμβατή με την παραδοσιακή γνώση, αλλά και οι έννοιές της είναι αντίθετες με την κοινή μας γνώση.
Η μικροηλεκτρονική τεχνολογία που βασίζεται στην κβαντική γνώση μας βοηθά να δούμε, να κατανοήσουμε και να εισαγάγουμε νέες πραγματικότητες. Αυτές οι νέες τεχνολογίες, συσκευές και μέθοδοι γίνονται ένας τρόπος να δούμε και να κατανοήσουμε τον κόσμο με έναν νέο τρόπο. Η επανάσταση των υπολογιστών έχει επηρεάσει βαθιά τη διαδικασία σκέψης και τη ζωή μας. Η κοινωνική ζωή τώρα αναδιοργανώνεται και αναδιοργανώνεται με βάση τη χρήση λεπτών και εξίσου αποτελεσματικών δυνάμεων της φύσης και της ύλης. Η κβαντική επανάσταση μας οδηγεί σε μια νέα κοινωνία.
Η κβαντική επανάσταση
Η λέξη κβαντικό σημαίνει μια συγκεκριμένη ποσότητα. Πέρα από τις ορατές συγκεκριμένες πραγματικότητες σύμφωνα με την κβαντική επιστήμη, υπάρχουν διεργασίες που συμβαίνουν μέσα και έξω από αυτές, οι οποίες προκαλούνται από την ανταλλαγή «κβαντών» ή μικρών μονάδων ενέργειας. Αυτή η ιδέα ήταν το αποτέλεσμα των ανακαλύψεων του Max Planck στη δεκαετία του 1900. Η κβαντική επιστήμη ή η κβαντική φυσική γεννήθηκε κυρίως από αυτούς.
Ο Max Planck μελετούσε ορισμένες πτυχές της «ακτινοβολίας μαύρου σώματος». Μια ουσία που είναι μαύρη, δηλαδή απορροφά πλήρως τη θερμότητα και το φως, όταν θερμαίνεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, πρέπει να εκλύεται ακτινοβολία (ακτίνες) του ίδιου φάσματος. 25
Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία μπορεί να μετρηθεί σε κάθε μήκος κύματος: λιγότερη εκπέμπεται σε μικρά μήκη κύματος, περισσότερη στη μεσαία περιοχή και στη συνέχεια λιγότερη σε μεγαλύτερα μήκη κύματος. Καθώς ένα αντικείμενο θερμαίνεται, η ακτινοβολία μετατοπίζεται σε μικρότερα μήκη κύματος. Αλλά κάθε μικρό μήκος κύματος έχει ένα κενό χώρο ως «όριο» ή διαχωριστική γραμμή, και αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί από την παραδοσιακή κλασική φυσική. 26 Αυτό που προβλέφθηκε ήταν ότι η ακτινοβολία θα ήταν η υψηλότερη σε μικρά μήκη κύματος, τόσο πολύ που δεν θα μπορούσε να μετρηθεί. Η θερμική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ενέργεια. Μέχρι τότε, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θεωρούνταν κύματα χορδών ή κύματα νερού και οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί τους γίνονταν με τον ίδιο τρόπο. Έπρεπε επίσης να χρησιμοποιηθούν οι νόμοι της μαθηματικής μηχανικής που σχετίζονται με τα σωματίδια, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογιστεί η ισχύς-ακτινοβολία κυμάτων διαφορετικών μηκών κύματος. Το συμπέρασμα είναι ότι η ισχύς που απομένει είναι ανάλογη της συχνότητας. Η συχνότητα αυξάνεται αντιστρόφως με το μήκος κύματος, επομένως όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος, τόσο περισσότερη ισχύς εκπέμπεται. Το συμπέρασμα είναι ότι όλη η ακτινοβολία της σκοτεινής ύλης πρέπει να εκπέμπει μεγάλες ποσότητες ενέργειας υψηλής συχνότητας, όπως και οι παραμαγνητικές και άλλες ακτινοβολίες. Ονομάστηκε «καταστροφή παρασίτων».
Αλλά αυτό δεν βρέθηκε στην πραγματικότητα, και αυτό έγινε η αιτία για τη γέννηση της κβαντικής επιστήμης. Στην περιοχή χαμηλής συχνότητας, συνέπεσε με την κλασική θεωρία του νόμου Rayleigh-Jeans της κυματικής ακτινοβολίας, που ήταν ένα είδος μετάβασης μεταξύ των δύο επιστημών. Αλλά αυτό που ήταν εκπληκτικό ήταν ότι η επιστροφή της αυξανόμενης ισχύος σε υψηλή συχνότητα μειώνονταν προς το μηδέν. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, αυτό το πρόβλημα έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Κατέθεσαν τον Οκτώβριο του 1900 Raleigh-Jinns and Wilhelm v. Ν. ενσωμάτωσε τους τύπους και ανακάλυψε μια νέα φόρμουλα σε νέα βάση. 27 v. Ν. Ο τύπος ήταν εφαρμόσιμος σε μικρά μήκη κύματος. Τα συμπεράσματα και των δύο ήταν διαφορετικά στα μήκη κύματός τους και εξηγήθηκαν από τη σκοπιά της κλασικής επιστήμης. Αλλά δεν μπόρεσαν να δώσουν μια εξήγηση για όλη τη σειρά των ακτινοβολιών: η εφαρμογή της μιας στην άλλη είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Χρειαζόταν μια νέα εξήγηση για όλες τις ακτινοβολίες.
Αντί να συνοψίσει τη συνολική δύναμη με τον κλασικό τρόπο, ο Planck χώρισε τη δύναμη σε μικρότερες μονάδες (κβάντα) μισομαθηματικά: αυτό οδήγησε σε μια νέα εκπληκτική ανακάλυψη και μετέτρεψε την κλασική φυσική σε κβαντική φυσική. Ο Planck ανακάλυψε ότι αυτά τα διαφορετικά μέρη ή μονάδες ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας είναι στην πραγματικότητα ηλεκτρικοί ταλαντωτές μέσα στα άτομα, οι οποίοι συλλέγουν ή απελευθερώνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας κατά τη διάρκεια της κίνησής τους. Τα συγκεκριμένα μεγέθη είναι κβάντα (κβαντικά - ενικά).
Απαιτείται σημαντική ποσότητα ισχύος για να εκπέμπει ένα μόνο κβάντο ακτινοβολίας σε πολύ υψηλές συχνότητες. Επομένως, απελευθερώνονται σημαντικά λιγότερα κβάντα, αν και είναι υψηλότερης ενέργειας. Τα κβάντα ήταν λιγότερα, επομένως η ισχύς (ακτινοβολία) δεν μπορούσε να μετρηθεί με την κλασική μέθοδο. Ο Πλανκ ανακάλυψε τη «σταθερά Πλανκ», σύμφωνα με την οποία το «έργο» πολλαπλασιασμένο με τη δύναμη και το χρόνο είναι το ίδιο κάτω από όλες τις συνθήκες, χρόνο και χώρο. Αργότερα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν του Πλανκ και άλλοι επιστήμονες πρόσθεσαν νέα πράγματα και έτσι ξεκίνησε η εποχή της κβαντικής επιστήμης.
Εργαζόμενος το 1905 πάνω στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, στο οποίο το φως εκτοπίζει τα ηλεκτρόνια από την επιφάνεια ενός μετάλλου, ο Αϊνστάιν συμπέρανε ότι το φως είναι μια σειρά από πεπερασμένου μεγέθους «σωματίδια» ή «οπές» που ονομάζονται φωτόνια. Αυτή η θεωρία άλλαξε τη φύση του φωτός ως κύματος.
Ο Niels Bohr πρότεινε το 1913 ότι τα ηλεκτρόνια είναι επίσης κβαντισμένα, τα οποία απελευθερώνουν ή απορροφούν μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας όταν εισέρχονται από το ένα επίπεδο ενέργειας στο άλλο.
Εξαιτίας αυτών των ανακαλύψεων και θεωριών, το κλασικό άτομο του Νεύτωνα και του Μάξγουελ εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από το κβαντικό άτομο. Δεν είναι ότι η θεωρία του Νεύτωνα τελείωσε και όλοι αποδέχτηκαν τη νέα ανακάλυψη. Πολλοί επιστήμονες σήμερα εξακολουθούν να βασίζονται στις θεωρίες του Νεύτωνα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αποδέχονται την κλασική δομή του ατόμου. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι η μηχανιστική-φυσική εικόνα της ύλης εντός ορίου μπορεί να φανεί πολύ εύκολα σε φυσικά πειράματα, ενώ οι κβαντικές θεωρίες είναι πολύ δύσκολο να φανούν πειραματικά και να αποδειχθούν μέσω πειραμάτων. Σύμφωνα με την κλασική ή παλιά δομή του ατόμου, τα ηλεκτρόνια του ατόμου εκπέμπουν συνεχώς ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ενώ σύμφωνα με την κβαντική θεωρία παραμένουν σε συγκεκριμένα κβαντικά επίπεδα ενεργειακών επιπέδων.
Αλλά αργότερα η ίδια η κβαντική θεωρία απορρόφησε τη θεωρία των κυμάτων καθιστώντας την μέρος της. J. J. Thompson, Davison και D. Αυτό που ανακάλυψε ο Broglie είναι ότι το φως και τα ηλεκτρόνια υπάρχουν τόσο σε κυματική όσο και σε σωματιδιακή μορφή. Αυτό που διαπιστώθηκε αργότερα είναι ότι όχι μόνο τα ηλεκτρόνια, αλλά όλα τα ατομικά σωματίδια παίρνουν τη μορφή κυμάτων. Μέχρι τα μέσα της τρίτης δεκαετίας αυτού του αιώνα, οι νόμοι της μηχανικής και οι νόμοι της ηλεκτροδυναμικής του Maxwell είχαν διατυπωθεί πλήρως. Οι Schrödinger και Heisenberg ανακάλυψαν νέες δομές δουλεύοντας στις αλληλεπιδράσεις κυμάτων-σωματιδίων.
Η νέα θεωρία αποδείχθηκε εξαιρετική γιατί πέτυχε να εξηγήσει την ατομική σύνθεση, τη ραδιενέργεια, τους χημικούς δεσμούς, το ατομικό φάσμα κ.λπ. Ανέτρεψε κάθε αρχή της κλασικής φυσικής. Μια βαθιά κρίση προέκυψε στην κλασική επιστήμη, καθώς και στη φιλοσοφία που βασίζεται σε αυτήν. Η κατάπληξη και η κατάπληξη εξαπλώθηκαν στον κόσμο της φιλοσοφίας. Η φιλοσοφία που μέχρι τώρα θεωρούσε τον εαυτό της ικανή να εξηγήσει τον κόσμο, τώρα έγινε εξίσου ανίκανη, δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο της.
Κύματα και σωματίδια
Ο Thomas Yong πραγματοποίησε ένα απλό εξαιρετικό πείραμα 28 , το οποίο απέδειξε ότι η ύλη είναι και σωματίδιο και κύμα ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή. Τα σωματίδια γίνονται κύματα, τα κύματα γίνονται σωματίδια. Δύο μικροσκοπικές τρύπες δημιουργούνται σε μια οθόνη και μέσω αυτών στέλνονται ακτίνες φωτός, οι οποίες φαίνονται στην άλλη οθόνη πίσω. Μια συνεχής ακολουθία ασπρόμαυρων κύκλων είναι κλειστή σε μια άλλη οθόνη, ομοίως, καθώς τα κύματα απλώνονται στο νερό, τα κύματα από δύο μέρη περνούν επίσης το ένα πάνω από το άλλο. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «παρεμβολή».
Ας υποθέσουμε ότι μειώνουμε την ένταση του φωτός μέχρι να παραμείνει μόνο ένα σωματίδιο ή φωτόνιο. Αν μόνο ένα σωματίδιο περνούσε από δύο τρύπες, τι θα συνέβαινε; Από ποια τρύπα περνάει; Περνάει και από τα δύο; Πώς είναι η «παρέμβαση» στην επόμενη οθόνη; Είναι αυτό το χαρακτηριστικό των κβαντικών κινήσεων, η καινοτομία της κίνησης, που έρχεται στο προσκήνιο.
Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και εκπληκτικό. Εάν οι δύο τρύπες παραμείνουν ανοιχτές, στην άλλη οθόνη εμφανίζεται η ένδειξη «παρεμβολή». Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο φωτόνιο ή ηλεκτρόνιο διέρχεται και από τις δύο οπές ταυτόχρονα την ίδια στιγμή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι εάν μια τρύπα είναι κλειστή, οι παρεμβολές εξαφανίζονται στην άλλη οθόνη. Τα κβαντικά σωματίδια είναι επίσης κύματα και επομένως το ίδιο σωματίδιο περνά και από τις δύο τρύπες.
Αυτό το πείραμα και τα αποτελέσματά του ήταν τόσο εκπληκτικά που ακόμη και ο Αϊνστάιν δυσκολεύτηκε να το αποδεχτεί. Αρνήθηκε να δεχτεί πολλές από τις μεταγενέστερες κβαντικές ανακαλύψεις, ειδικά τις ερμηνείες τους.
Η φύση, η συμπεριφορά και οι συνέπειες των κβαντικών σωματιδίων είναι αντιφατικές, διφορούμενες και απρόβλεπτες. Κάθε φορά που μπαίνουμε σε ένα άτομο, είναι δύσκολο για μας να προσδιορίσουμε ποιο είναι σωματίδιο και ποιο κύμα. Τι είναι κύμα και τι σωματίδιο; Ποια είναι η θέση των σωματιδίων και των κυμάτων, τι και πώς μετρώνται κ.λπ. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο και ασαφές να προσδιοριστούν οι πτυχές της διαύγειας, της στερεότητας, του μήκους-πλάτους-πάχους της ύλης ή των αντικειμένων, η ταχύτητά τους κ.λπ. Η αναλογία «πιθανότητας» και «αβεβαιότητας» αυξάνεται κατά τη διαδικασία προσδιορισμού ποιότητας-ποσότητας.
Επιτρέψτε μου να δώσω προσοχή σε μια ακόμη πτυχή σχετικά με αυτό. Η φύση της εκδήλωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση των οργάνων που χρησιμοποιούνται. Όταν δεν υπάρχουν τρύπες στην οθόνη, το φωτόνιο ή το ηλεκτρόνιο αφήνει μια φωτογραφία μιας τελικής γραμμής. Εάν εμφανιστούν δύο τρύπες, η κυματομορφή εμφανίζεται ως «παρέμβαση». Όταν ένα σωματίδιο διέρχεται από δύο τρύπες, εξακολουθούν να δημιουργούνται κύματα και όταν μια τρύπα κλείνει, η σωματιδιακή μορφή επανεμφανίζεται. Επομένως, μπορούμε να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα αλλάζοντας τη μορφή χρήσης ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Χρήση του John Bell
Στην κλασική επιστήμη είναι εύκολο να δημιουργηθεί μια αμοιβαία σχέση μεταξύ δύο σωματιδίων (ή σφαιρών). Στην παραδοσιακή επιστήμη, η κατεύθυνση και η περιστροφή τους και άλλες ιδιότητες είναι τρισδιάστατες. Από τη μέτρηση των τριών στοιχείων εξάγονται διάφορα συμπεράσματα. Ας πάρουμε το παράδειγμα του 'spin'. Τόσο στην κλασική όσο και στην κβαντική επιστήμη, εάν είναι γνωστό το σπιν ενός σωματιδίου, είναι γνωστό και το σπιν του άλλου. Όσον αφορά τις σφαίρες, μετράμε την περιστροφή κ.λπ. μιας σφαίρας και συγκρίνουμε τη θέση μιας άλλης σφαίρας αν σχετίζεται με αυτήν.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις κβαντικές καταστάσεις. Σε κβαντικό επίπεδο, το σπιν χωρίζεται επίσης σε κβάντα, καθώς και στη θέση και την ορμή του σωματιδίου. Επειδή κάθε πλευρά είναι κβαντικά μεταβλητή, η συνάφεια της τριμερούς, τριμερούς θεωρίας και πρακτικής πρόκειται να τελειώσει. Μετρώντας μια πτυχή, όπως η ζάλη, τροποποιούμε, ακόμη και αλλάζουμε, όλες τις άλλες πτυχές. Μετρώνται επίσης οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη μέτρηση ή τον υπολογισμό. Είναι διαφορετικό από την παραδοσιακή φυσική και άλλες επιστήμες. Στη συμβατική επιστήμη, εάν μια σφαίρα μετριέται, μια άλλη σφαίρα ή αντικείμενο που βρίσκεται κοντά (ή μακριά) δεν επηρεάζεται, αλλά στον κβαντικό κόσμο, η μελέτη ή η προσπάθεια μελέτης ενός σωματιδίου ή κύματος έχει βαθιά επίδραση σε ένα άλλο σωματίδιο ή σωματίδια, είτε είναι πιο κοντά είτε πιο μακριά. Τέτοιες όψεις ή ιδιότητες ή διαστάσεις ονομάζονται «διανύσματα» στον κβαντικό κόσμο.
Όχι μόνο αυτό, αν μια συγκεκριμένη μέτρηση ενός σωματιδίου ή της θέσης του συμβεί τη μια στιγμή, δεν είναι απαραίτητο να γίνει η ίδια μέτρηση την επόμενη στιγμή, ακόμα κι αν δεν υπολογίσουμε ξανά ένα δευτερόλεπτο αργότερα. Αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από τους υπολογισμούς που αφορούν μηχανικά ή απτά αντικείμενα.
Επιπλέον, η επίδραση του υπολογισμού του σπιν ενός σωματιδίου είναι ταυτόχρονα σε ένα άλλο σωματίδιο: όταν υπολογίζουμε τη θέση ενός σωματιδίου, τότε ταυτόχρονα μετρώνται και ένα άλλο σωματίδιο ή σωματίδια, με άλλα λόγια, η παρατήρηση του ένα σωματίδιο επηρεάζει όχι μόνο αυτό, αλλά και ένα άλλο σωματίδιο.
Αυτό δεν συμβαίνει στα κλασικά μεγάλα σώματα. Τα κβαντικά σωματίδια σχετίζονται μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται το ένα από το άλλο. Έννοιες όπως «τοπική», «τοπική πραγματικότητα», «απόσταση» κ.λπ., δεν έχουν νόημα σε σχέση με αυτό. Ακόμη και ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν μπορούσε να το δεχτεί. 29 Ακόμα κι αν το άλλο σωματίδιο βρίσκεται σε άλλο πλανήτη, αστέρι ή αστρικό σμήνος, ο προσανατολισμός του σωματιδίου στη Γη θα το επηρεάσει και θα υπάρξουν αλλαγές ανάλογα. Τα κβαντικά σωματίδια σχετίζονται μεταξύ τους ακόμη και σε αποστάσεις έτους φωτός. Όχι μόνο αυτό, παρατηρώντας ή μελετώντας ένα από αυτά, υπάρχει αλλαγή και σε άλλα.
Παρά τα σχεδόν 35 χρόνια διαμάχης, ο Niels Bohr και άλλοι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αυτό και σε πολλά άλλα ερωτήματα. 30 Στην πραγματικότητα, ήταν ο Bohr που αργότερα απελευθέρωσε εντελώς την κβαντική φυσική από τη μηχανική επιστήμη. Η θεωρία του John Bell αμφισβήτησε τις παραδοσιακές έννοιες της «πραγματικότητας» και της «αντικειμενικότητας». Ο Γάλλος επιστήμονας Alain Aspect απέδειξε επίσης το 1982 χρησιμοποιώντας την ίδια κατεύθυνση ότι υπάρχει αμοιβαίος συνδυασμός μεταξύ δύο ή περισσότερων ηλεκτρονίων, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είναι το ένα από το άλλο, και έτσι επιβεβαίωσε τον John Well. Αλλάζοντας τη διαδρομή του φωτονίου στα μισά, διέψευσε την ιδέα της «τοπικής» αλήθειας. Τα σωματίδια στη Γη έγιναν μέρος του ίδιου συστήματος, της ίδιας «πραγματικότητας», όπως σωματίδια αρκετά έτη φωτός μακριά. Υπήρξε μια αλλαγή στην κοσμοθεωρία μας που περιορίστηκε στη γη.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τη σκέψη και την κλασική σκέψη και τις γραφές, ο κόσμος γύρω μας είναι μια ανεξάρτητη ύπαρξη. Νωρίτερα σε αυτό το βιβλίο έχουμε αποδεχθεί αυτήν την έννοια. Έχουμε ήδη εξετάσει αυτό και την υποστήριξη αυτής της άποψης, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής στο υλιστικό σύστημα σκέψης. Αλλά στο πλαίσιο της κβαντικής επανάστασης, αυτή η άποψη αλλάζει. Σε ένα επίπεδο, σε ένα πλαίσιο, αυτό είναι αλήθεια, αλλά πέρα από αυτό το επίπεδο οι ανακαλύψεις της κβαντικής επιστήμης αλλάζουν και εξαλείφουν την ανεξάρτητη ύπαρξη της ύλης και της αντικειμενικότητας. Τα όρια μεταξύ «εδώ» και «εκεί», «εμείς» και «αυτά» ή «αυτά τα αντικείμενα», εγκεφαλικά και εξωεγκεφαλικά αντικείμενα, σκέψη και ύλη θολώνουν, μερικές φορές ακόμη και εξαφανίζονται. Ειδικά στον κβαντικό κόσμο, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ «αντικειμενικότητας» και «υποκειμενικότητας» εξαφανίζεται ραγδαία.
Χαρακτηρισμός κβαντικών πειραμάτων και παρατηρήσεων
Οι κβαντικές παρατηρήσεις και πειράματα διαφέρουν από άλλα είδη πειραμάτων. Σε άλλες χρήσεις και εμπειρίες μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε και να αγγίξουμε αντικείμενα και γεγονότα και να τα κατανοήσουμε μέσω συσκευών. Μπορούμε να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους.
Αλλά στις κβαντικές παρατηρήσεις δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν είναι σαφές τι συνιστά «αντικείμενο» ή «διαδικασία» σε κβαντικό επίπεδο. Ποια είναι η κατάστασή του πριν από τα πειράματα; Το να βλέπεις-γνωρίζεις το «αντικείμενο» σημαίνει να διαταράξεις τη «φυσική-φυσική» του κατάσταση, να επιφέρεις κάποια αλλαγή σε αυτό. Κατά συνέπεια, αυτό που βλέπουμε δεν είναι το αρχικό αντικείμενο, η διαδικασία των γεγονότων, αλλά μάλλον η διαδικασία ενός «μεταμορφωμένου» αντικειμένου. Στις κβαντικές παρατηρήσεις, ο παρατηρητής, και κατ' επέκταση εμείς οι ίδιοι, συσχετιζόμαστε με το «αντικείμενο» ή «διαδικασία» για να σχηματίσουμε ένα νέο αντικείμενο-σύστημα. Βλέπουμε, μετράμε, εκτιμούμε, όχι αντικείμενα ή γεγονότα ή διαδικασίες, αλλά τις συσκευές μας και τις αλληλεπιδράσεις μας μαζί τους, τα αποτελέσματα των ενεργειών και των αντιδράσεών μας. Ως εκ τούτου, όπως ένα δέντρο ή μια πέτρα ή ένα ποτάμι ή ένα βουνό, τα αντικείμενα ή τα γεγονότα δεν μας εμφανίζονται στην «καθαρή» τους μορφή, αλλά μάλλον σε μια τροποποιημένη μορφή. Επομένως, τα συμπεράσματά μας είναι επίσης διαφορετικά, αντιφατικά, μεταβλητά και αντίθετα ή διαφορετικά από καθιερωμένες ιδέες σε διαφορετικές καταστάσεις. Αυτές οι διαφορές και αλλαγές εκδηλώνονται ως αρκετοί παράγοντες ή σταθεροί αριθμοί.
Στις κβαντικές παρατηρήσεις, το χάσμα μεταξύ της συσκευής ή του ατόμου που παρατηρεί και της παρατηρούμενης διαδικασίας εξαφανίζεται και το όριο μεταξύ αντικειμενικότητας και αφαίρεσης αρχίζει να εξαφανίζεται. Αυτή είναι μια σημαντική πτυχή της μεταβιομηχανικής φιλοσοφίας.
Ερμηνεία της Κοπεγχάγης
Η Θεωρία ή η ερμηνεία της Κοπεγχάγης είναι περισσότερο γνωστή για το όνομα του Ινστιτούτου Φυσικής που ιδρύθηκε στη Δανία τη δεκαετία του 1920 από τον Niels Bohr. Αυτό το «ρεύμα» ή σύστημα σκέψης είναι η πιο ανεπτυγμένη και ξεχωριστή ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής, για την οποία υπάρχει σημαντική διαμάχη και με την οποία πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν σήμερα.
Η «ρήτρα της Κοπεγχάγης» δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι η «αντικειμενική πραγματικότητα» μπορεί να είναι γνωστή ή να μετρηθεί. Η κβαντομηχανική δεν πιστεύει σε ένα μόνο αποτέλεσμα για καμία παρατήρηση, έχει γερές βάσεις. Αντίθετα, πολλαπλά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν ή μπορούν να προκύψουν από οποιοδήποτε δεδομένο γεγονός. 31 Καθώς εισερχόμαστε στον κόσμο των κβαντικών διεργασιών αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερο το πρόβλημα του τι θέλουμε να δούμε και να δείξουμε; Έχουμε δύο ή περισσότερες επιλογές. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με οποιοδήποτε από αυτά. 32 Αυτός ο «δυϊσμός» ή πρόβλημα προκύπτει από τη φύση των ίδιων των κβαντικών διεργασιών. Έχουμε ήδη αναφέρει το πείραμα του Thomas Yong με δύο οθόνες. Ένα από τα προβλήματα στον κβαντικό κόσμο είναι ότι η «ύλη» υπάρχει τόσο σε κυματική όσο και σε σωματιδιακή μορφή. Ο διάσημος κβαντικός επιστήμονας Τζ. Ο Von Neumann έδωσε μια λεπτομερή εξήγηση της σχέσης μεταξύ των οργάνων και του αντικειμένου μελέτης. Το πρόβλημα είναι ότι όταν το προς μελέτη κβαντικό σύστημα σχετίζεται με μια συσκευή μέτρησης, τότε σωματίδια ή κύματα έρχονται σε επαφή με τη συσκευή και αλλάζουν και αλληλεπιδρούν. Η ίδια η συσκευή αποτελείται από άτομα και ως εκ τούτου οι κβαντικοί νόμοι λειτουργούν και σε αυτήν. Δεν βλέπουμε αυτές τις αλλαγές γιατί είναι σε πολύ λεπτό επίπεδο. Χρειάζεται μια άλλη συσκευή για τη διόρθωση αυτών των αλλαγών, καθώς και των αλλαγών στα κβαντικά κύματα σωματιδίων. Και πάλι ένα άλλο για να γνωρίζουν την αλλαγή από αυτό? Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκτελεστεί μια ατελείωτη σειρά συσκευών.
Στην κβαντική κατάσταση, τόσο η θέση όσο και η κίνηση των σωματιδίων δεν μπορούν να μετρηθούν ταυτόχρονα. Εάν γίνει προσπάθεια να καθοριστεί η θέση του σωματιδίου σε οποιοδήποτε "σημείο", η κίνηση σταματά. Εάν η ταχύτητα είναι σταθερή, είναι αδύνατο να καθοριστεί η θέση του σωματιδίου. Έτσι οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν την «κατά προσέγγιση» θέση και μορφή οποιουδήποτε σωματιδίου με τη βοήθεια της αρχής της αβεβαιότητας, η οποία είναι πολύ ασαφής. Ως αποτέλεσμα, τα σημερινά ηλεκτρόνια, κ.λπ., αντί να είναι σωματίδια, αρχίζουν να εμφανίζονται ως ασαφείς, θολό σύννεφα δέσμες κυμάτων. Αυτή είναι μια σπουδαία ανακάλυψη του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ.
Η Αρχή της Αβεβαιότητας μας οδηγεί σε συμπεράσματα που όχι μόνο διαφέρουν ποιοτικά από τα συνηθισμένα, ακόμη και επιστημονικά συμπεράσματα και εμπειρίες μας στη Γη, αλλά και εκπλήσσουν. Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός ηλεκτρονίου. Είναι και κύμα και σωματίδιο. Αλλά αυτή η ιδιότητά του εκδηλώνεται με εκπληκτικό τρόπο στην πράξη. Ας υποθέσουμε ότι περικλείουμε ένα ηλεκτρόνιο σε ένα κουτί. Μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στο κουτί, τα κύματα του μπορούν επίσης να εξαπλωθούν γύρω του. Αλλά αυτό είναι μόνο μια υπόθεση. Αν χωρίσουμε το κουτί σε δύο μέρη με μια ράβδο, η πιθανότητα παρουσίας σωματιδίου είναι σε ένα δωμάτιο, αλλά η πιθανότητα παρουσίας κύματος είναι και στα δύο δωμάτια. Ως αποτέλεσμα πειράματος ή παρατήρησης, μπορούν να βρεθούν σωματίδια σε ένα δωμάτιο, αλλά τα κύματα εξαφανίζονται από ένα άλλο δωμάτιο. Ακόμα κι αν τα δύο δωμάτια βρίσκονται σε απόσταση πολλών ετών φωτός, το αποτέλεσμα της παρατήρησης είναι το ίδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, ειδικά σύμφωνα με τη θεωρία της αβεβαιότητας του Heizen, η ύπαρξη ατόμων ή ηλεκτρονίων δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα. Στα σχολικά-κολεγιακά ή πανεπιστημιακά εγχειρίδια, σίγουρα διδάσκεται μια καθορισμένη δομή του ατόμου, στην οποία τα ηλεκτρόνια συνεχίζουν να κινούνται γύρω από τον πυρήνα των πρωτονίων-νετρονίων στο κέντρο.
Αλλά στην κβαντική επιστήμη, αυτή η ξεκάθαρη εικόνα γίνεται χωρίς νόημα και εξαφανίζεται. Αυτή η εικόνα του ατόμου είναι φτιαγμένη για να εξηγήσει ορισμένα φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν νόημα σε άλλες συνθήκες. Σύμφωνα με τη θεωρία του Bohr και της Κοπεγχάγης, τα ηλεκτρόνια, κ.λπ., είναι μόνο αμοιβαίες σχέσεις σε διαφορετικές καταστάσεις. Τα άτομα δεν είναι ορατά, αλλά μάλλον κατασκευάζονται για να καθιερώνουν συσχετίσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων παρατηρήσεων. Στο παραπάνω πείραμα, μπορούμε να δούμε σωματίδια ή κύματα σύμφωνα με τις συνθήκες ή τη μορφή παρατήρησης. Τα ηλεκτρόνια είναι τόσο μικρά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρομαγνητική δύναμη, ειδικά τα μικρά της κύματα, για να ανιχνεύσουμε την παρουσία τους. Όταν αυτή η ακτίνα γάμμα χτυπά ένα ηλεκτρόνιο, προκαλεί μια θεμελιώδη αλλαγή στη θέση και την ταχύτητά του. Αλλά σύμφωνα με τη θεωρία του Heizen, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η θέση του ίδιου του ηλεκτρονίου. Σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, μπορεί κανείς σίγουρα να εκτιμήσει τη διαδρομή κυματομορφής γύρω από το άτομο, η οποία δίνει μια ένδειξη της διαδρομής των ηλεκτρονίων.
Ο κόσμος μέσα στο άτομο είναι σαν ένα σύννεφο. Η σύλληψη οποιουδήποτε σωματιδίου ή κύματος σε αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, η θέση του σωματιδίου μπορεί να προσδιοριστεί εντός των ορίων της αβεβαιότητας. Επομένως, κάθε έννοια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της αβεβαιότητας. Μπορούμε να γνωρίζουμε τη διαδρομή μιας πεταμένης πέτρας, αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τη διαδρομή ενός ηλεκτρονίου στον αβέβαιο κόσμο των ατόμων.
Μερικά ερωτήματα της φιλοσοφίας στο πλαίσιο της κβαντικής θεωρίας
Μέχρι τώρα η κοσμοθεωρία της ανθρώπινης ιστορίας ήταν πολύ περιορισμένη, βασισμένη κυρίως σε οπτικές παρατηρήσεις. Εκτός από τα όργανα ακοής και αφής που έχουν αναπτυχθεί στη σύγχρονη εποχή, είναι επίσης ως επί το πλείστον εντός των πολύ περιορισμένων ορίων του φωτός. Με άλλα λόγια, ακόμη και αυτά τα εργαλεία δεν μπορούν να φανούν χωρίς φως, με εξαίρεση κάποιες τρέχουσες δεκαετίες. Μέχρι στιγμής έχουμε χρησιμοποιήσει μια πολύ περιορισμένη περιοχή ή φάσμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας - ένα φάσμα από 800.000 έως 400.000 μέρη ανά χιλιόμετρο, που ονομάζεται φως, ορατό φως. Ολόκληρος ο πολιτισμός και η ιστορία μας δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε σε αυτή την πολύ περιορισμένη βάση. Επομένως, η γνώση και η κοσμοθεωρία μας είναι πολύ περιορισμένη, η βάση της συνείδησής μας είναι πολύ στενή.
Αυτό το μικρό φάσμα φωτός είναι η πηγή πληροφοριών για πολλές διεργασίες όπως αστέρια, πλανήτες, αστερισμοί, γαλαξίες, ηλιακό σύστημα, διαδικασίες στη γη, κοινωνικά γεγονότα, μέσα παραγωγής κ.λπ. Οι φιλοσοφικές μας έννοιες, η κοσμοθεωρία, το επιστημονικό όραμα, η ανάπτυξη φυσικών-κοινωνικών αρχών, οι έννοιες που σχετίζονται με τον άνθρωπο-φύση, πρόσωπο-περιβάλλον, σκέψη-ύλη κ.λπ. έχουν αναπτυχθεί από αυτήν την εξαιρετικά περιορισμένη πηγή. Το φως διεισδύει εύκολα στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά οι περισσότερες υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτίνες δεν το κάνουν. Υπάρχουν επίσης ραδιοκύματα από 1 εκατοστό έως 20 μέτρα. Αλλά κανένα άλλο κύμα δεν μπορεί να φτάσει στη γη.
Αγνοούμε ακόμα αυτά τα ζωτικά κύματα και τις χρήσεις τους που μας πληροφορούν για τις εξαιρετικές διαδικασίες της ύλης, της γης και ειδικά του διαστήματος. Μόνο στον παρόντα χρόνο έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε γι' αυτά και να αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε. Η κβαντική επανάσταση αποδεικνύεται χρήσιμη σε αυτό.
Ποια είναι η φύση αυτής της άλλης πραγματικότητας, που αποτελείται από κύματα πέρα από το φως; Ποιοι είναι οι κανόνες των διαδικασιών που γίνονται σε αυτό; Ποια είναι η φύση της ύλης, των αντικειμένων, των διεργασιών, της ενέργειας, των σωματιδίων, των κυμάτων, των αλλαγών κ.λπ.; Ποια είναι η σχέση μεταξύ ύλης, χρόνου και χώρου; Είναι η σχέση χωροχρόνου όπως βιώνουμε και γνωρίζουμε στη γη; Τι είδους σχέση έχουμε με τον αδημοσίευτο κόσμο - είναι το ίδιο με τον δημοσιευμένο κόσμο; Σε αυτόν τον «άλλο» κόσμο οι σχέσεις σκέψης-αντικειμένου, συνείδησης-ουσίας κ.λπ. παραμένουν οι ίδιες; Και, υπάρχει άλλος εγκέφαλος; κ.λπ. Πολλά ερωτήματα εγείρονται με την ανάπτυξη της κβαντικής επιστήμης και τεχνολογίας. Απλά παλιά ερωτήματα αναδύονται ξανά από νέες φλέβες που περιμένουν νέους ορισμούς.
Μέσα από την κβαντική επανάσταση και τη μικροηλεκτρονική, έχουμε εισέλθει σε έναν κόσμο πραγματικότητας, ο οποίος είναι διαφορετικός από τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Ενώ εξετάζουμε αυτό, πρέπει να σημειωθεί εδώ μια ακόμη πτυχή. Η βιολογική μας εξέλιξη έλαβε χώρα στις ειδικές συνθήκες της Γης και εξακολουθεί να εμπνέεται από αυτές. Η γέννηση και η ανάπτυξη των ανθρώπων οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον και στους παράγοντες που δημιουργούνται από το φως, το νερό, τον αέρα κ.λπ. Το φως, το νερό και η τροφή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή μας. Και το φως είναι κρίσιμο για την όραση, την κοσμοθεωρία και τη συνείδηση. Το σώμα και ο εγκέφαλός μας δεν είναι ικανοί να δουν και να αντιληφθούν πραγματικότητες πέρα από αυτές τις συνθήκες. Για αυτό, απαιτείται πολύ ανεπτυγμένη επιστήμη και τεχνολογία.
Η κβαντική επανάσταση μας έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με καταστάσεις ή διαδικασίες που είναι κοινωνικά, βιολογικά, διανοητικά, από κάθε άποψη ξένες και αφύσικες για εμάς. Για πρώτη φορά ήρθαμε σε επαφή με αφύσικες, μη περιστάσεις και κανόνες. Σχεδόν όλοι οι νόμοι και τα φαινόμενα του κβαντικού κόσμου είναι ποιοτικά διαφορετικοί από τον μηχανικό κόσμο. Για να τα λάβουμε, να τα κατανοήσουμε και να τα ερμηνεύσουμε, πρέπει να κάνουμε και να καθιερώσουμε μια σημαντική αλλαγή και προσαρμογή νοερά, αφήνοντας πίσω τις νοοθεωρητικές μας παραδόσεις. Προσπαθούμε να βγούμε από την πραγματικότητά μας και να μπούμε στον κόσμο των κβαντικών φαινομένων, προσπαθώντας να τα συνηθίσουμε και να κατανοήσουμε τα φαινόμενα στο πλαίσιο τους. Αυτή είναι μια εξαιρετική επανάσταση στον τομέα των ιδεών.
Θεωρούμε ότι η αλήθεια ή η πραγματικότητα είναι μια τέτοια οντότητα, η οποία είναι πέρα και ανεξάρτητη από εμάς, αλλά με την οποία σχετιζόμαστε. Η ανεξάρτητη ύπαρξη είναι επίσης αποδεκτή στις ιδεαλιστικές και πνευματιστικές φιλοσοφίες, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Εκτός από τη φιλοσοφία, σε άλλα συστήματα σκέψης, ιδιαίτερα στην επιστήμη, μια τέτοια ανεξάρτητη ύπαρξη έχει μελετηθεί λεπτομερώς και συστηματικά, είτε πρόκειται για φυσική είτε χημεία, βιολογία κ.λπ.
Αλλά οι ανακαλύψεις της κβαντικής επιστήμης έθεσαν υπό αμφισβήτηση την έννοια μιας τέτοιας ανεξάρτητης ύπαρξης, ειδικά τη σχέση του μη φωτεινού κόσμου, του φωτεινού κόσμου με εκείνα τα φάσματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δεν μπορούμε να δούμε, τον κόσμο που βρίσκεται μέσα στα άτομα και σε το διάστημα και το σύμπαν.
Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι γνωστό από τα γεγονότα που εμφανίζονται τώρα είναι ότι η πραγματικότητα που αποκαλύπτεται από το φως είναι ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής πραγματικότητας. Το ηλιακό σύστημα, οι πλανήτες, τα αστέρια, οι γαλαξίες κ.λπ., από τα οποία εκπέμπεται ή ανακλάται το φως, σε σύγκριση με άλλους τύπους ύλης, όπως σωματίδια διάσπαρτα στο διάστημα, τεράστιες μάζες ενέργειας και ύλης, μαύρες τρύπες, τέτοιες τεράστιες περιοχές, φωτίζονται από άλλες ακτίνες εκτός από το φως, κ.λπ., το κλάσμα είναι αρκετές φορές υψηλότερο. Πρόσφατες ανακαλύψεις, ιδιαίτερα αυτές του τηλεσκοπίου Hubble, υποδεικνύουν ότι το κέντρο του Γαλαξία μας περιέχει μια εξαιρετικά μεγάλη, μη φωτισμένη, αόρατη «μαύρη» περιοχή, πολλές φορές μεγαλύτερη από τα αστρικά σμήνη. Ο αριθμός των αστεριών που έχουν καταρρεύσει και «εξαφανιστεί» σε αυτούς τους γαλαξίες είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο διαστρικός χώρος είναι εξαιρετικά γεμάτος ενεργή ενέργεια, ακτινοβολία, διάφορα σωματίδια και δομές. Στην πραγματικότητα, οι διάφοροι γαλαξίες, νεφελώματα κ.λπ. και οι χώροι μεταξύ τους είναι γεμάτοι με τέτοιες δομές και αντικείμενα, που δεν είναι καν δυνατό να σχεδιάσουμε. Είναι διαφορετικό το γεγονός ότι ακόμη και οι προηγμένες συσκευές μας δεν μπορούν να τις δουν σωστά. Αν είχαμε την ικανότητα να βλέπουμε άλλες ακτινοβολίες ή αόρατα «φώτα», ο κόσμος θα μας φαινόταν εντελώς διαφορετικός. Ιούνιος - Στη θέση των αστεριών και των γαλαξιών, θα είναι ορατά άλλα είδη αντικειμένων και ο χώρος μεταξύ τους.
Ο David Dwyash 33 εξηγεί την έννοια των «πολυσύμπανων» με μεγάλη λεπτομέρεια σε μια συνέντευξη. Αυτή η ιδέα εισήχθη το 1957 από τον Hugh Everitt. Αν και υπάρχει μια μικρή διαφορά στις απόψεις και των δύο, το θέμα είναι σχεδόν το ίδιο. Σύμφωνα με αυτή την έννοια, το σύμπαν δεν είναι ένα, αλλά πολλά. Αυτά τα σύμπαντα μπορεί να είναι κρυμμένα μέσα στο δικό μας σύμπαν ή μπορεί να είναι έξω από αυτό. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Όταν προσπαθούμε να δούμε ένα σύμπαν, ένα άλλο σύμπαν έρχεται στην «ύπαρξη». Όταν προσπαθούμε να δούμε ένα άλλο σύμπαν, τότε γνωρίζουμε την πραγματικότητα όχι ενός, αλλά περισσότερων από ένα σύμπαν.
Αυτό που πραγματικά εννοείται με το «προσπαθούμε να δούμε» είναι ότι αναζητούμε ή συναντάμε πολλές τέτοιες μορφές ύλης, οι οποίες είτε δεν βρίσκονται στο σύμπαν μας είτε δεν τις έχουμε συναντήσει. Όλα αυτά τα σύμπαντα σχετίζονται μεταξύ τους κατά κάποιο τρόπο, αλλά δεν γνωρίζουμε τη φύση και το επίπεδο των σχέσεων. Δεν υπάρχει γνώση σε ποιο επίπεδο σχετίζονται αυτά τα κύματα, τα σωματίδια, οι δυνάμεις μεταξύ τους. Εν αγνοία μας, μερικές φορές αγγίζουμε αυτά τα σημεία σύνδεσης, ειδικά όταν συναντάμε μια νέα επιστημονική θεωρία και τεχνική, και τότε γνωρίζουμε μια νέα δομή. Επιπλέον, η «προσπάθεια να δούμε» ξεκινά μια σειρά αλλαγών στον εαυτό, που προκαλούν νέες κινήσεις σε άλλα σύμπαντα, ειδικά σε κβαντικό επίπεδο. Για παράδειγμα, εάν κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών μας έρθουμε σε επαφή με ένα σύμπαν που αποτελείται από «γκραβιτόνια» ή βαρυτικά σωματίδια, μπορεί να είναι μια πραγματικότητα της οποίας οι νόμοι, τα σχέδια, οι μάζες, οι κινήσεις είναι εντελώς διαφορετικοί. Και θα μπορούσε επίσης να είναι ότι η επαφή μας μαζί τους προκαλεί μια σημαντική αλλαγή σε αυτά στο κβαντικό τους επίπεδο. Η κβαντική επιστήμη ανοίγει άνευ προηγουμένου δυνατότητες για νέες «κοσμοθεωρίες».
Αυτή η θεωρία είναι μόνο μια έννοια, αλλά βασίζεται στις αλήθειες της κβαντικής επιστήμης. Οι παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Hubble και οι μαύρες τρύπες, τα αστέρια νετρονίων κ.λπ. επιβεβαιώνουν αυτή την ιδέα. Με την ταχεία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, παίρνουμε εκείνα τα εργαλεία, με τη βοήθεια των οποίων παίρνουμε πληροφορίες για δομές από διαφορετικούς τύπους νέων σωματιδίων, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, κοσμικές ακτίνες κ.λπ.
Η «μαύρη τρύπα» (μαύρη τρύπα) έχει επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή στις αντιλήψεις μας για την ύλη και τις σχέσεις χωροχρόνου. Είναι εξαιρετικά πυκνές μάζες. Είναι τόσο πυκνό που όλη η ύλη του Ήλιου συμπιέζεται σε ένα μικρό χώρο. Έρχεται ένα στάδιο στην εξέλιξη ορισμένων τύπων άστρων όταν η βαρυτική τους έλξη υπερβαίνει τις αντίθετες δυνάμεις ή διαδικασίες και το αστέρι καταρρέει από μόνο του. Ως αποτέλεσμα, το μέγεθός του συρρικνώνεται γρήγορα και η πυκνότητά του αρχίζει να αυξάνεται εκθετικά.
Αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλές, προκαλούν πραγματικά, ποιοτικά εξαιρετικά φαινόμενα. Τουλάχιστον για εμάς τους γήινους είναι εξαιρετικοί. Η πυκνότητα και η βαρύτητα μιας «μαύρης τρύπας» είναι τόσο υψηλή που ακόμη και το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν. Επομένως, δεν μπορούμε να δούμε ακόμη πιο πυκνά αντικείμενα. Ακόμη και κοντά του, το εξωτερικό φως έρχεται και εξαφανίζεται και το φως που σβήνει από μέσα πρέπει επίσης να επιστρέψει μέσα.
Αυτή η εξαιρετική «μαύρη ζώνη» προκαλεί επίσης παραμορφώσεις και αλλαγές στο χώρο και στο χρόνο. Η βαρυτική δύναμη ενός αστέρα νετρονίων είναι 1 δισεκατομμύριο φορές ισχυρότερη από τη βαρυτική δύναμη της Γης. 34 Ακόμα κι αν το φως περάσει κοντά του, το μονοπάτι του είναι λυγισμένο.
Κοντά σε τέτοια ισχυρά αστέρια, ο χώρος και ο χρόνος παραμορφώνονται επίσης, συμβαίνουν αλλαγές σε αυτά, συρρικνώνονται ή εξαπλώνονται, συγκεντρώνονται ή συμπυκνώνονται ή αραιά. Ο χρόνος στην επιφάνεια του προαναφερθέντος αστέρα νετρονίων είναι 20∞ πιο αργός από ό,τι στη Γη. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαρύτητα, τόσο πιο αργός είναι ο χρόνος. Στο όριο διαμέτρου 3 km ενός αστέρα ή μιας «μαύρης τρύπας», εάν το αστέρι είναι πολύ μικρό και πυκνό, ο χρόνος είναι άπειρος. Ο χρόνος τελειώνει εδώ. Αυτά τα σύνορα των 3 χιλιομέτρων ονομάζονται σύνορα Schwarzschild. Ανακαλύφθηκε το 1916 από τον Karl Schwarzschild. 35 Αυτή η ανακάλυψη ήταν τόσο εκπληκτική που οι περισσότεροι επιστήμονες εκείνη την εποχή αρνήθηκαν να τη δεχτούν και ακόμη και ο ίδιος ο Αϊνστάιν ήταν αμφίθυμος.
Η γνώση μας για το χρόνο στο χώρο είναι εντελώς λανθασμένη. Ο χρόνος είναι μια σχετική έννοια, η οποία εξαρτάται από την ταχύτητα και τη συγκέντρωση των αντικειμένων. Ο χρόνος επιβραδύνεται όσο αυξάνεται η ταχύτητα, αυτή η ακολουθία αυξάνεται και καθώς η ταχύτητα πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός, ο χρόνος επιβραδύνεται σημαντικά. Επομένως, όταν αφήνουμε τη γη και πηγαίνουμε στο σύμπαν, δεν παίρνουμε μία, αλλά πολλές φορές, ανάλογα με τη βαρύτητα, την ταχύτητα και τη συγκέντρωση μάζας κ.λπ. Σε ειδικές συνθήκες, ο χρόνος και ο χώρος αποκτούν μια ανεξάρτητη ύπαρξη.
Ομοίως, η έννοια του τόπου αλλάζει και στο χώρο. Παύει να χαρακτηρίζεται από ατελείωτους «άδειους» χώρους χωρίς να κοιτάζει το «μήκος-πλάτος» αυτού του «αντικειμένου». Αυτοί οι κενοί χώροι είναι κενοί σε ένα επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας μόνο τις ιδιότητες του «χώρου» και του «χρόνου». Επομένως, ο «χωροχρόνος» προϋποθέτει μια ανεξάρτητη ύπαρξη ανεξάρτητα από τις ιδιότητες των αντικειμένων. Στην πραγματικότητα, τα κενά μεταξύ των ουράνιων σωμάτων δεν είναι «κενά», είναι πολύ δυναμικά και γεμάτα με διάφορες μορφές και δομές. Η έκταση του χώρου αλλάζει συνεχώς, οι μετρήσεις και οι μέθοδοι μέτρησής του αλλάζουν συνεχώς. Σύμφωνα με κβαντικές ανακαλύψεις, τα κύματα σε μακρινές ουράνιες αποστάσεις δεν ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή αλλά κάμπτονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Σε πολύ υψηλές ταχύτητες, το αντικείμενο δεν μπορεί να διατηρήσει το σχήμα του και παίρνει το σχήμα του χώρου. Οι αποστάσεις αυτών των κενών χώρων μπορούν να μετρηθούν μόνο σε έτη φωτός με ταχύτητες σε σύγκριση με την ταχύτητα του φωτός. Κάθε φως ή κύμα που φτάνει στη Γη δεν ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή, αλλά μάλλον ταξιδεύει κατά μήκος μιας καμπύλης διαδρομής.
Σε άλλο επίπεδο, αυτά τα κενά και οι χωροχρονικές σχέσεις μπορεί να είναι απλώς η επιφάνεια εξαιρετικών κυματοδομών και τα σχήματα από τα οποία αποτελούνται, σε μια απομονωμένη μορφή, την οποία αγνοούμε. Έχουμε ήδη πει ότι η γνώση μας για το σύμπαν, μέσα και έξω από το άτομο, τη γη και πέρα από αυτό, βασίζεται σε ένα πολύ περιορισμένο φάσμα κυμάτων, το φως. Οι πληροφορίες μας για το ίδιο το φως είναι πολύ περιορισμένες. Είναι απολύτως πιθανό να υπάρχουν νέα είδη κβαντικών καταστάσεων και κινήσεων σωματιδίων και κυμάτων και νέα είδη χωροχρονικών σχέσεων. Σε τέτοιες σχέσεις η σημασία των συγκεκριμένων «πράξεων» είναι μικρότερη και η σημασία του πολύ δυναμικού τόπου και χρόνου μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
αντίστοιχα
βιβλιογραφία
- 25) Jagjit Singh, Space-Time Holtz, Publications and Information Directorate, Νέο Δελχί, 1995, σελ. 46–47
- 26) John Gribbin, In Search of Schrödinger's Kit, Waddle Wood House, Λονδίνο, 1984, σελ. 36
- 28) Ό.π., σελ. 12; Davis, Brown (επιμ.), The Ghost in the Atom, Cambridge University Press Sixth Edition, 1993, σελ. 8
- 29) John Bell, "The Ghost"
- 30) Gribbing: Διαμάχη Nils Bohr – Einstein
- 31) Stephen Hukidd, A Brief History of Time, Bantam Books, 1994, σελ. 60
- 32) Vasile Healy, The Ghost................σελ. 147–48, σελ. 27
- 33) David Dwyce, The Ghost................
- 34) Paul Davis, About Time: Einstein's Unfinite Revolution, Simon & Suster, 1995, σελ. 105
https://narayangiri.wordpress.co
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου