Η ιστορία πίσω από το καμένο βασκικό cheesecake
Τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το εστιατόριο όπου δημιουργήθηκε αυτό το επιδόρπιο το σερβίρει από τη δεκαετία του 1980.
Καραμελωμένο από πάνω, κουνημένο στο κέντρο, σερβιρισμένο χωρίς γαρνιτούρα, πεταμένο στο μπαρ με τίποτα περισσότερο από ένα πιρούνι — το cheesecake με πέντε υλικά από τη La Viña στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, κατάφερε να συναρπάσει σεφ και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. με το όνομα Basque burnt cheesecake.
Βρήκε νέα ζωή τόσο μακριά όσο η Σιγκαπούρη, όπου έχει μετενσαρκωθεί ως παγωτό μαλακό σερβιρίσματος, και στις σελίδες των New York Times , οι οποίοι το ανακήρυξαν «Γεύση της Χρονιάς» για το 2021 — όλα αυτά ενώ εξακολουθεί να είναι κολλημένο έξω από το κομμάτι στο οικογενειακά διοικούμενο εστιατόριο όπου δημιουργήθηκε.
Μια πρόχειρη ανάγνωση του Διαδικτύου προσφέρει μια σειρά από παραλλαγές, ή αυτό που ένας Βάσκος πιθανότατα θα αποκαλούσε παρεκτροπές, σε αυτό το ζεστό επιδόρπιο. Θα το βρείτε αρωματισμένο με ηλεκτρικό μωβ ουμπ, ψημένο σε σχήμα καρδιάς, υπερβολικά καμένο, αλεσμένο με κρέμα speculoos ή ακόμα και ως γαρνιτούρα παγωτού. Με περισσότερες από 229.000 ετικέτες στο Instagram, το #BasqueBurntCheesecake έχει αποκτήσει τη δική του ζωή, αλλά αν θέλετε ποτέ να δοκιμάσετε την αρχική, κλασική έκδοση, μπορείτε να βασιστείτε στο ότι η La Viña δεν θα αλλάξει ποτέ, μα ποτέ.
Προέλευση
Η La Viña άνοιξε τις πόρτες της το 1959, ιδρύθηκε από τον Eladio Rivera, τον αδελφό του Antonio, και τις συζύγους τους, Carmen Jiménez και Conchi Hernáez. Ο γιος του Eladio Santi ξεκίνησε να δουλεύει στο μπαρ από μικρός. Παθιασμένος, αυτοδίδακτος μάγειρας, τον παρακίνησαν οι συμβουλές των φίλων του σεφ και τα περιστασιακά μαθήματα μαγειρικής.
«Τις ρεπό μου ερχόμουν στη δουλειά. Όλα θα ήταν άδεια και θα μπορούσα να δουλέψω και να κάνω δοκιμές στην κουζίνα», λέει ο Santi. «Pintxos, πιάτα για το εστιατόριο… ανάμεσα σε αυτές τις δοκιμές, δοκίμαζα το cheesecake και το έφτιαχνα κάθε τόσο, μέχρι που ο κόσμος άρχισε να το ζητάει όλο και περισσότερο».
Το Cheesecake δεν ήταν ένα παραδοσιακό βασκικό πιάτο, αλλά ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ο Santi ήταν γεμάτος ιδέες από μαθήματα που είχε παρακολουθήσει πιο μακριά, σε μέρη όπως το Παρίσι. Το τυρί κρέμα και άλλα «μοντέρνα» είδη διατροφής μόλις έφτασαν στην Ισπανία για πρώτη φορά καθώς άνοιξε στην παγκόσμια οικονομία και η Santi λάτρευε να πειραματίζεται.
Το cheesecake σερβίρονταν για χρόνια, αλλά μόνο όταν η τάση για εκδρομές με pintxo απογειώθηκε τη δεκαετία του 2000, οι ξένοι άρχισαν να ανακαλύπτουν μαζικά το cheesecake της La Viña, που απλώνεται στα ράφια του μπαρ, ακόμα σε τενεκέδες, με λαδωμένη περγαμηνή. χαρτί που βγάζει το πάνω μέρος. Το Instagram και το Tripadvisor ενίσχυσαν περαιτέρω το προφίλ και ο Santi μοιράστηκε τη συνταγή στο διαδίκτυο — δεν υπάρχουν εμπορικά μυστικά εδώ.
«Οι Βάσκοι σεφ συνέταξαν το καταστατικό της βασκικής κουζίνας και ένα από αυτά ήταν ότι η κουζίνα πρέπει να μεταδίδεται στο ευρύ κοινό για να την απολαύσουν όλοι», λέει. «Ζω με αυτό το καταστατικό. Πάντα υπάρχει ένα 15% που δεν μπορεί να διδαχθεί — όχι επειδή δεν το θέλεις, αλλά επειδή είναι στα χέρια αυτού που φτιάχνει το γλυκό».
Πως φτιάχνεται
Μια προσαρμογή του παραδοσιακού cheesecake με μια πινελιά σαν φλάνι, ένα κλασικό βασκικό καμένο cheesecake δεν περιέχει τίποτα περισσότερο από τυρί κρέμα, αυγά, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Αυτό που κάνει αυτό το γλυκό μοναδικό είναι στην πραγματικότητα τα συστατικά του που λείπουν και η «λανθασμένη» τεχνική του.
Ενώ ένα κανονικό ψημένο cheesecake περιλαμβάνει το μαγείρεμα της λεπτής κρέμας αυγού σε σχετικά χαμηλή φωτιά, αυτό το κέικ τυγχάνει κάπως πιο σκληρής επεξεργασίας - μαγειρεύεται σε πολύ υψηλή τεχνικά θερμοκρασία, που σημαίνει ότι τα μέρη του κέικ που έρχονται σε επαφή με το τηγάνι ροδίζουν σε μια φυσική κρούστα , ενώ το πάνω μέρος καίγεται κατά τόπους και το εσωτερικό παραμένει τρεμάμενο και χαλαρό.
Διακοσμήσεις όπως το παγωτό και τα μούρα coulis, ήταν εκτός συζήτησης λόγω περιορισμών χώρου στην κουζίνα στο La Viña. Η βάση του μπισκότου; Επίσης θύμα του εξορθολογισμού. Το βασκικό καμένο cheesecake είναι, κατά βάθος, ένα πρόχειρο και έτοιμο επιδόρπιο - αλλά εκεί βρίσκεται η νοστιμιά του.
Πού να το φάτε
Το να δοκιμάσετε το αυθεντικό cheesecake στην πηγή είναι απαραίτητο, έστω και μόνο για να έχετε μια αναφορά για κάθε άλλη εκδοχή στην πόλη. Συνδυάστε το με ένα σέρι PX ή - το αγαπημένο του Santi - ένα ποτήρι txakoli (ένα ξηρό, ελαφρώς αφρώδες λευκό κρασί). Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε ουρές, καθώς αυτό το μικρό σημείο στην πολυσύχναστη οδό 31 de Agosto Kalea του San Sebastián βρίσκεται στην κορυφή της λίστας κάθε επισκεπτών και γεμίζει γρήγορα.
Το Ekaitz είναι ένα παραδοσιακό βασκικό erretegia (ψητοπωλείο) στα περίχωρα του San Sebastián, στο ενσωματωμένο χωριό Igeldo. Φροντίστε να αφήσετε χώρο μετά τις υπέροχες ψητές μπριζόλες txuleta και τα φρέσκα ψάρια με σκόρδο, καθώς το cheesecake του Ekaitz είναι ένα από τα πιο διάσημα της πόλης — ένα είδος υβριδίου του βασκικού και της Νέας Υόρκης, με βάση μπισκότου, επικάλυψη από μούρα και πολύ γέμιση κρεμώδους τυριού.
Το cheesecake στο μενού αυτού του μοντέρνου σποτ έρχεται σε ένα ατομικό ελατηριωτό κουτί, με καμένο πάνω μέρος και λαδόκολλα να προεξέχει, κλείνοντας το μάτι στον προκάτοχό του στη La Viña. Βρίσκεται στο πολιτιστικό κέντρο Tabakalera του Σαν Σεμπαστιάν και στο κέντρο τέχνης, το LABe δίνει στο επιδόρπιο τη δική του πινελιά με τη μορφή μιας χορταστικής δόσης αλμυρού τυριού Idiazabal από τοπικούς παραγωγούς.
https://www.nationalgeographic.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου