Δίδαξε και αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τις Σφαγές της Χίου
Μια εκδήλωση που σκιαγράφησε βήμα-βήμα την καταστροφή της Χίου, αλλά και την προγενέστερη ευτυχισμένη ζωή της, μια ουσιώδης εκδήλωση με πάρα πολύ κόσμο που παρακολούθησε την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 1822» , πραγματοποιήθηκε στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 28 Αυγούστου 2023, στον αύλειο χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος »Μαρία Τσάκος» στην πόλη της Χίου
Το ντοκιμαντέρ είναι μια κινηματογραφική παραγωγή με υποτίτλους στα αγγλικά με τη συμμετοχή στην παραγωγή του, των επιφανών ιστορικών Θάνου Βερεμή και Μαρίας Ευθυμίου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Gonda Van Steen (King’s College London). Συμμετείχαν ως ηθοποιοί πολλοί Χιώτες καλλιτέχνες.
Η σφαγή της Χίου δεν ήταν μόνο σφαγή … ήταν πραγματική καταστροφή … ο πολυπληθής και ευφορος τόπος ερημώθηκε όπως ακριβώς λέει και το ποίημα του Βίκτωρ Ουγκώ και όπως δείχνει και ο ζωγραφικός πίνακας του Ντελακρουά … Για χρόνια γύριζαν οι Χιώτες τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής για να βρουν και να αγοράσουν τους χαμένους συγγενείς τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου και ήταν υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την τίμησαν με την παρουσία τους άπασες οι Αρχές της Χίου, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, Πολιτικές και Στρατιωτικές.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης που τόνισε ότι σε μια τόσο ευαίσθητη συνοριακή περιοχή της Ελλάδας όπως η Χίος, που έχει περάσει τόσα πολλά, η Μεταναστευτική Πολιτική των Κυβερνήσεων πρέπει να προστατεύει από το πλήθος και τη στάση μεταναστών … κι όχι να θέλει να φέρει ... 7000
Την εκδήλωση συντόνισε πολύ όμορφα, ο γνωστος σκηνοθέτης και ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος.
Η ομιλία-πρόλογος του Μιχάλη Μόσχου, Μ.Α., Μ.Phil. (Columbia), Director, The London Hellenic Prize … με θέμα ‘‘Άγνωστα Χιακά Τεκμήρια» κατάφερε να δώσει μια πολύ ζωντανή αναπαράσταση του »κλίματος» που επικρατούσε στην καθημερινή ζωή της Χίου, λίγο πριν τη σφαγή, αλλά και μια ολοζώντανη περιγραφή των οδυνηρών γεγονότων της σφαγής της Χίου που πρέπει να γνωρίζει κάθε Χιώτης …και που πυροδότησαν το ισχυρότατο Φιλελληνικό κύμα που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό.
Ο Μιχάλης Μόσχος, που το πατρικό του σπίτι είναι δίπλα στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος (στο Ναυτικό Όμιλο Χίου) μας μίλησε για τον »Αγιασμένο» που είναι η περιοχή από τη Μπέλα-Βίστα ως τα Μεζάρια (το γήπεδο) όπου ήταν ένα Τούρκικο Μοναστήρι που είχαν καταφύγει χιλιάδες Χιώτες και γυναικόπαιδα (για άσυλο) …κι από εκεί ξεκίνησε η σφαγή … Μίλησε ακόμα (κι αυτό αποκαλύπτεται πρώτη φορά δημοσίως) για ένα Τουρκικό έγγραφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα Βαλκάνια και αναφέρει όλους τους σφαγιασθέντες Χιώτες ονομαστικά και με διευθύνσεις κατοικίας (πχ Πετροκόκκινος και οικογέννεια … οδός Εγγρεμού …).
Η Ιόλη Βιγγοπούλου (Δρ. Ιστορίας-τ. Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) , μίλησε μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, με θέμα »Η Χίος των Ευρωπαίων Περιηγητών …Ο χώρος, οι άνθρωποι, τα μνημεία … ». Όπως εξήγησε και η ίδια, αυτοί οι άνθρωποι (περιηγητές) πολλά είδαν και πολλά δεν είδαν, άλλα τα κατάλαβαν καλά … κι άλλα τα εισέπραξαν όπως η δική τους η κουλτούρα τα έβλεπε, άλλοι ήρθαν οργανωμένοι και απεσταλμένοι των κυβερνήσεων τους (επιχορηγούμενοι) για να καταγράψουν και να κάνουν γνωστό στις χώρες τους, πως ζούσε η Ανατολή (εκεί τοποθετούσαν και τη Χίο) … κι άλλοι έρχονταν αυθόρμητοι και μη συγκροτημένοι … προσθέτοντας ψηφίδες που άλλοτε ήταν μη πραγματικές κι άλλοτε πάλι πολύ πιο ουσιαστικες από τις επισήμως καταγεγραμμένες …D
Όπως και να χει το πράγμα, τελικά κατέγραψαν τη »Χία ζωή και τον Χίο γέλωτα» … την ευτυχισμένη ζωή της Χίου, που ευημερούσε πριν τη σφαγή και τις Χιώτισσες που χόρευαν με τις όμορφες φορεσιές τους, τους κοσμοπολίτες Χιώτες Εμπόρους και Ναυτικούς, το Γυμνάσιο Χίου (Αρρένων), τη Νέα Μονή, τον μοσχομυριστό Κάμπο, τις τουλίπες που τις πήραν στην Ολλανδία, τα Λουτρά, το Κάστρο … γκραβούρες της Χίου, άλλες με υπερβολή κι άλλες πολύ κατατοπιστικές και … πολύτιμες!
Η Ιόλη Βιγγοπούλου είναι και συνεργάτης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδου και πραγματοποίησε αυτή τη διάλεξη σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα.
Επειδή οι Ευρωπαίοι (όχι όλοι) έβλεπαν ακόμη τότε τους Έλληνες (σαν τους ρακένδυτους και τιποτένιους φτωχούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) αφού δεν υπήρχε Ελλάδα συγκροτημένη σε κράτος άλλα διάσπαρτοι Έλληνες και νοοτροπία Ελληνική σε όλη τη Μεσόγειο (δύση και ανατολή και σε όλο τον κόσμο) και αναγκάστηκαν να τους δεχτούν (και για τα συμφέροντά τους) όταν είδαν ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν θνησιγενής … αξίζει να θυμηθούμε το ποίημα του Ι.Μ.Κούρκουλα που λέει για την Ελλάδα … »Δεν χάθηκες, μα κι ούτε θα χαθείς … κι ας έρθουν πάλι Πέρσες και Λατίνοι …δεν είσαι κάστρο για να πατηθείς … είσαι το φως Ελλάδα που δεν σβήνει».
ΠΗΓΗ : https://www.politischios.gr/
https://georgepelagia.wordpress.com/
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου