Τα τελευταία χρόνια τα διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting, IF) έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές διαλειμματικής νηστείας, όπως η δίαιτα 5/2, η οποία περιλαμβάνει δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων για δύο ημέρες την εβδομάδα, και δίαιτα Eat-Stop-Eat, η οποία επιβάλλει πλήρη αποχή από το φαγητό για ένα ή δύο 24ωρα την εβδομάδα.

Ένα είδος διαλειμματικής νηστείας που θεωρείται αρκετά απλό και «βιώσιμο» σε βάθος χρόνου είναι η δίαιτα 16/8.

Λίγα λόγια για τη δίαιτα 16/8

Η δίαιτα 16/8 περιλαμβάνει νηστεία 16 ωρών μέσα στην ημέρα, όπου δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού. Όλα τα γεύματα και τα σνακ της ημέρας πρέπει να καταναλώνονται μέσα στις υπόλοιπες οκτώ ώρες της ημέρας.

Δεν είναι αναγκαίο η νηστεία να εφαρμόζεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά μπορεί να περιορίζεται σε μόλις β.

Η δίαιτα 16/8 θεωρείται αρκετά πιο ευέλικτη από άλλες δίαιτες ή και από άλλα είδη διαλειμματικής νηστείας, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Τα οφέλη της δίαιτας 16/8

Η δίαιτα 16/8 και η διαλειμματική νηστεία γενικότερα συνδέονται με θετικές εκβάσεις για την υγεία. Οι κυριότερες είναι οι εξής:

  • Απώλεια βάρους: Ο περιορισμός της τροφοληψίας οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων, άρα και σε ένα ενεργειακό ισοζύγιο που ευνοεί την απώλεια των περιττών κιλών. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες (ενδεικτικά εδώ και εδώ), η δίαιτα 16/8 συνδέεται με αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και των καθημερινών καύσεων.
  • Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Translational Research, η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με μείωση έως και 31% στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και μείωση 3-6% στα επίπεδα του σακχάρου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.
  • Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία: Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι τα διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας οδηγούν στη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων, βελτιώνοντας έτσι την εγκεφαλική λειτουργία.
  • Μακροζωία: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να χαρίσει και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα.

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας 16/8

Όπως κάθε δίαιτα, έτσι και η δίαιτα 16/8 έχει ορισμένα μειονεκτήματα.

Αρχικά, ο χρονικός περιορισμός στην πρόσληψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων μέσα στο οκτάωρο που επιτρέπεται το φαγητό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η δίαιτα να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, δηλαδή να οδηγεί στην αύξηση αντί για τη μείωση του σωματικού βάρους.

Επίσης, ειδικά όταν ξεκινά κανείς μια τέτοια δίαιτα, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με «παρενέργειες» όπως η έντονη πείνα, η κόπωση και το αίσθημα αδυναμίας. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν όταν ο οργανισμός συνηθίσει το νέο διατροφικό πρόγραμμα.

Η δίαιτα 16/8 θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, ωστόσο αν σκέφτεστε να την ξεκινήσετε, ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα γιατρό και/ή διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να εξετάσετε κατά πόσο ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού σας και στον τρόπο ζωής σας.

Πηγή: Healthline

https://www.onmed.gr/