Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν σε επανάληψη το τεκμηριογράφημα «ΟΡΦΕΑΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΥΘΟΣ!»
Έρευνα - κείμενα - παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ - ΙΑΛΥΣΣΟΣ
Μουσική επένδυση Ορφικών Ύμνων: ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Σενάριο - σκηνοθεσία: ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
Απαγγελία Ορφικών Ύμνων: Δήμητρα Χατζοπούλου-Τελέσιλλα, Ελένη Κουλιζάκη-Ωρείθυια, Στέλλα Τσιάβου-Διοτίμα, Αγάθη Μπολοβίνη.
Ακούγονται οι Ορφικοί Ύμνοι: ΥΓΙΕΙΑΣ, ΝΕΜΕΣΩΣ, ΧΑΡΙΤΩΝ και ΜΟΥΣΩΝ, στο αρχαίο κείμενο και στην σύγχρονη απόδοση τους από τον Ιαλυσσό.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Σύμφωνα με την Παράδοση, η γέννηση και η δράση του Ορφέως τοποθετείται πολύ πριν από τα Τρωικά Γεγονότα, η χρονολόγηση των οποίων (βάσει των ευρημάτων και αντικειμενικών ερευνών) μετακινείται διαρκώς στο βάθος των ιστορικών χρόνων.
Ο Ορφεύς ήταν βασιλόπαις, πρίγκηπας δηλαδή του Θρακικού Βασιλείου, το οποίο στην εποχή του εκτεινόταν μέχρι τον Όλυμπο, στα κράσπεδα του οποίου, εξάλλου, γεννήθηκε κι ο ίδιος· στα Λείβηθρα της Πιερίας. Υιός του βασιλέως της Θράκης Οιάγρου και της Καλλιόπης, μιας εκ των εννέα Μουσών. Παππούς του ήταν ο Θάρυψ, μύστης των Διονυσιακών Μυστηρίων.
Οι Ιεροί Ύμνοι του Ορφέως (καθώς και όλα τα Ορφικά Κείμενα, που στην αρχαιότητα συγκροτούσαν εν συνόλῳ την λεγομένη Ορφική Βίβλο) καταγράφηκαν και εκδόθηκαν κατά τρόπο συστηματικό στα μέσα του 6ου π.χ. αιώνα, στην εποχή του Πεισιστράτου.
Για την ύπαρξη δε της Ορφικής Βίβλου κατά την κλασική περίοδο, μαρτυρεί ο Πλάτων στην Πολιτεία του: «Ομαδικά δε προσφέρουν Βίβλους του Μουσαίου και του Ορφέως, που είναι απόγονοι της Σελήνης και των Μουσών, καθώς λένε, σύμφωνα με τις οποίες ιερουργούν...».
Ο Σωκράτης, στον Πλατωνικό διάλογο «Χαρμίδης» παραδέχεται ότι γνωρίζει επωδές του Ορφέως: «Να ψάλλω τις επωδές του Θρακός (Ορφέως)» και: «Της επωδής που έμαθα από τον Θράκα (Ορφέα)».
Οι 88 Ιεροί Ύμνοι του Ορφέως (όσοι και οι Αστερισμοί της συμπαντικής Όρφνης – Νυκτός) συγκροτούν μιαν άμεση, φυσική και αβίαστη εισαγωγή στα μυστήρια της Ψυχής και του Κόσμου· είναι ένας ανεκτίμητος Θησαυρός της Ελληνικής Παραδόσεως· ένας μυσταγωγικός πλοηγός προς τα Ολύμπια Πεδία, που τόσο ποθούν και προς τα οποία αγωνίζονται να ανέλθουν οι εξελισσόμενες ψυχές του Πλανήτη Γη, της παλλόμενης Γαίας...
Γιώργος Λαθύρης - Ιαλυσσός
(Από την Εισαγωγή του Βιβλίου: «Ορφεύς, 88 Ιεροί Ύμνοι», Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού: https://drive.google.com/file/d/0B3fk...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Απολλώνιο - Μιχάλη Καραβασίλη, για την παραχώρηση της μουσικής επένδυσης των Ορφικών Ύμνων,
καθώς και τους κ.κ. Γιώργο Λαθύρη-Ιαλυσσό, Δήμητρα Χατζοπούλου-Τελέσιλλα, Ελένη Κουλιζάκη-Ωρείθυια, Στέλλα Τσιάβου-Διοτίμα για την αγαστή συνεργασία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου