Να πώς πέθαναν στην πραγματικότητα οι 12 Απόστολοι!
Κάποια στιγμή γύρω στο 33 μ.Χ., ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε επειδή ισχυριζόταν ότι ήταν ο γιος του Θεού. Λίγο αργότερα, οι οπαδοί του είπαν ότι είχε αναστηθεί και άρχισαν να κηρύττουν το ευαγγέλιο. Αυτό πυροδότησε ταυτόχρονα το κίνημα που έγινε χριστιανισμός και τους έκανε στόχους του ίδιου διωγμού που αντιμετώπισε ο Ιησούς. Κάποιοι από αυτούς θα πέθαιναν τελικά με τον ίδιο τρόπο που πέθανε κι εκείνος.
Οι πιο στενοί οπαδοί του Ιησού ήταν οι απόστολοι, γνωστοί ως "οι Δώδεκα". Ως ηγέτες της πρώιμης εκκλησίας, καθένας από τους αποστόλους διαδραμάτισε αναπόσπαστο ρόλο στη διάδοση της εκκλησίας σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και πολλοί από αυτούς πέθαναν ως άμεσο αποτέλεσμα των προσπαθειών τους για διακονία, συχνά στα χέρια των ανθρώπων που κλήθηκαν να προσεγγίσουν.
Στη Βίβλο, δεκατέσσερα άτομα θεωρούνται απόστολοι - τα αρχικά μέλη των Δώδεκα, συν τον Ματθαίο (ο οποίος επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον Ιούδα Ισκαριώτη) και τον Παύλο (τον απόστολο των εθνών). Ήταν όλοι τους πραγματικοί άνθρωποι που έζησαν και πέθαναν τον πρώτο αιώνα μ.Χ.
Μόνο δύο από τους θανάτους τους καταγράφονται στη Βίβλο (ο Ιάκωβος και ο Ιούδας Ισκαριώτης). Τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε για τους θανάτους των άλλων αποστόλων προέρχονται από αρχαίους χριστιανούς συγγραφείς και την εκκλησιαστική παράδοση, και συχνά υπάρχουν πολλαπλές αναφορές για το πού και πώς πέθαναν. Συνήθως πιστεύεται ότι μόνο ένας απόστολος πέθανε από φυσικά αίτια (ο Ιωάννης), αλλά ορισμένες μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχαν και άλλοι που δεν μαρτύρησαν. Παραδοσιακά, κάθε απόστολος απεικονίζεται στην τέχνη να κρατά ή να φορά μια εικόνα που συνδέεται με τον θάνατό του (του Βαρθολομαίου είναι αρκετά ανατριχιαστική παρεμπιπτόντως).
Σε αυτό το βίντεο, θα εξετάσουμε τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για τους θανάτους κάθε αποστόλου, αντλώντας στοιχεία από τη Βίβλο, την ιστορία, τους πρώτους χριστιανούς συγγραφείς και τον θρύλο για να σας δώσουμε όλο το φάσμα των πιθανοτήτων. Για τους περισσότερους από τους αποστόλους, οι ημερομηνίες του θανάτου τους είναι άγνωστες ή απλώς εκτιμήσεις, αν και για ορισμένους υπάρχουν πιο συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις παραδόσεις στις αρχικές τους πηγές. Όπου ήταν δυνατόν, το έχουμε κάνει αυτό για εσάς.
Πώς πέθανε ο Πέτρος;
Ο Πέτρος πιθανότατα σταυρώθηκε ανάποδα
Ο Πέτρος, ήταν ένας από τους σημαντικότερους μαθητές του Ιησού Χριστού και ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της πρώιμης χριστιανικής εκκλησίας (η καθολική παράδοση ισχυρίζεται ακόμη ότι ήταν ο πρώτος πάπας), οπότε δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπέστη παρόμοια μοίρα με αυτή του Ιησού.
Ο Πέτρος σταυρώθηκε, όμως με μια ανατροπή: κρέμασαν τον σταυρό του ανάποδα.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Πέτρος θανατώθηκε από τον αυτοκράτορα Νέρωνα γύρω στο 64 μ.Χ., μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Ρώμης, για την έναρξη της οποίας κατηγόρησε ως γνωστόν τους Χριστιανούς. Ένα απόκρυφο κείμενο του δεύτερου αιώνα που ονομάζεται Πράξεις του Πέτρου ήταν η πρώτη αναφορά που ισχυρίζεται ότι ο Πέτρος σταυρώθηκε ανάποδα, κάτι που υποτίθεται ότι έγινε επειδή δεν θεωρούσε τον εαυτό του άξιο να πεθάνει τον ίδιο θάνατο με τον Ιησού.
Στο τέλος του Ευαγγελίου του Ιωάννη, ο Ιησούς προβλέπει τον θάνατο του Πέτρου όταν του λέει: "Όταν γεράσεις, θα απλώσεις τα χέρια σου, και κάποιος άλλος θα σε ντύσει και θα σε οδηγήσει εκεί που δεν θέλεις να πας. Αν σας ξέφυγε αυτό, ο Ιωάννης σημειώνει: "Ο Ιησούς το είπε αυτό για να υποδείξει το είδος του θανάτου με τον οποίο ο Πέτρος θα δοξάσει τον Θεό". Ο Κλήμης της Ρώμης, ένας πρώιμος πατέρας της εκκλησίας που γνώριζε προσωπικά τους αποστόλους, έγραψε στην περίφημη επιστολή του που είναι γνωστή ως 1ος Κλήμης: "Ας πάρουμε τα ευγενή παραδείγματα της δικής μας γενιάς. Από ζήλεια και φθόνο οι μεγαλύτεροι και πιο δίκαιοι στύλοι της Εκκλησίας διώχθηκαν και έφτασαν μέχρι και τον θάνατο. . . . Ο Πέτρος, εξαιτίας του άδικου φθόνου, υπέμεινε όχι έναν ή δύο αλλά πολλούς κόπους, και τελικά, αφού παρέδωσε τη μαρτυρία του, αναχώρησε στον τόπο της δόξας που του αναλογούσε".
Ο Ευσέβιος, ο πατέρας της εκκλησιαστικής ιστορίας, αναφέρει τον Ωριγένη (μελετητή του δεύτερου/τρίτου αιώνα) να λέει: "Ο Πέτρος σταυρώθηκε στη Ρώμη με το κεφάλι προς τα κάτω, όπως ο ίδιος επιθυμούσε να υποφέρει" (Εκκλησιαστική Ιστορία). Οι Ρωμαίοι στρατιώτες είχαν τη φήμη ότι πειραματίζονταν με παραλλαγές της σταύρωσης. Σύμφωνα με τον Εβραίο-Ρωμαίο ιστορικό Ιώσηπο, ο οποίος έζησε τον πρώτο αιώνα, οι Ρωμαίοι στρατιώτες δεν σταύρωναν πάντα τους ανθρώπους "με τη σωστή πλευρά προς τα πάνω" και δοκίμαζαν διαφορετικές θέσεις για διασκέδαση
Πώς πέθανε ο Ανδρέας;
Ο αδελφός του Πέτρου, ο Ανδρέας, φέρεται να υπέστη παρόμοιο θάνατο, αλλά η προέλευση αυτής της παράδοσης δεν είναι τόσο αξιόπιστη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ανδρέας μαρτύρησε με σταύρωση στην ελληνική πόλη της Πάτρας γύρω στο 60 μ.Χ. Όπως και ο αδελφός του, ο Πέτρος, ο Ανδρέας δεν θεωρούσε τον εαυτό του άξιο να πεθάνει με τον ίδιο τρόπο όπως ο Ιησούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου