Λα Πάλμα: «Πλωτός χρυσός» αξίας 500.000 ευρώ μέσα σε νεκρή φάλαινα (pics)
«Πλωτός χρυσός» αξίας 500.000 ευρώ βρέθηκε μέσα σε νεκρή φάλαινα σε παραλία του νησιού Λα Πάλμα.
Η ομάδα ερευνητών που εντόπισε τη νεκρή φάλαινα μπορεί να αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω της ανόδου της παλίρροιας, κατάφερε τελικά να βρει τα αίτια θανάτου του θηλαστικού στα σπλάχνα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Antonio Fernández Rodríguez, επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας, υποπτευόμενος κάποιο πεπτικό πρόβλημα, εξέτασε το παχύ έντερο του ζώου και εντόπισε κάτι σκληρό κολλημένο.
«Αυτό που έβγαλα ήταν μια πέτρα διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών και βάρους 9,5 κιλών…
Τα κύματα έπλεαν πάνω από τη φάλαινα.
Όλοι παρακολουθούσαν όταν επέστρεψα στην παραλία, αλλά δεν ήξεραν ότι αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν κεχριμπάρι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πώς δημιουργείται το κεχριμπάρι στον οργανισμό της φάλαινας;
Το γκρι κεχριμπάρι είναι μια σπάνια ουσία, γνωστή ως «πλωτός χρυσός» που αποτελεί και το κρυφό θησαυρό των αρωματοποιών.
Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως το κομμάτι που κρατούσε στα χέρια του ο Antonio Fernández Rodríguez άξιζε περίπου 500.000 ευρώ!
Η προέλευση του σπάνιου ορυκτού, το οποίο παράγεται από περίπου μία στις 100 σπερματοφάλαινες, εντοπίστηκε μόνο όταν άρχισε η φαλαινοθηρία μεγάλης κλίμακας στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η αρχή της δημιουργίας του ορυκτού ξεκινά από τη συνήθεια των φαλαινών που τρώνε μεγάλες ποσότητες από καλαμάρια και σουπιές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορούν να χωνέψουν και κάνουν εμετό.
Μερικά από αυτά όμως, παραμένουν στο εσωτερικό τους και με την πάροδο των χρόνων ενώνονται στα έντερα της φάλαινας και σχηματίζουν το κεχριμπάρι.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ινδία έχουν απαγορεύσει το εμπόριό του στο πλαίσιο της απαγόρευσης του κυνηγιού και της εκμετάλλευσης των φαλαινών.
Ο Fernández όμως, δήλωσε ότι ελπίζουν ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για τη βοήθεια των θυμάτων του ηφαιστείου που ξέσπασε στη Λα Πάλμα το 2021, το οποίο προκάλεσε ζημιές άνω των 800 εκατ. ευρώ και κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου