Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Συγχωρώ, μα δεν ξεχνώ

 Συγχωρώ, μα δεν ξεχνώ

Για μένα συγχώρεση είναι η αρετή, που προϋποθέτει μια δύσκολη εσωτερική διαδρομή προς την αυτοθεραπεία και τη συμφιλίωση. Ωστόσο, η φράση «συγχωρώ, αλλά δεν ξεχνώ» φέρνει στην επιφάνεια όλα τα περίπλοκα στρώματα συναισθημάτων που συνοδεύουν τη διαδικασία της συγχώρεσης. Ενώ το να συγχωράς κάποιον είναι μια πράξη εκμηδένισης του θυμού για την εύρεση της εσωτερικής γαλήνης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι διαγράφεις τα συναισθήματα που ένιωσες.


Το μονοπάτι προς τη συγχώρεση


Το να συγχωρείς κάποιον μπορεί να είναι ένα επίπονο ταξίδι, που απαιτεί τεράστια δύναμη και αυτοστοχασμό. Περιλαμβάνει την αναγνώριση του πόνου που ένιωσες, την επεξεργασία των συναισθημάτων σου και την συνειδητή επιλογή να εγκαταλείψεις τη δυσαρέσκεια που αισθάνεσαι. Η πράξη συγχώρεσης ανοίγει την πόρτα στην προσωπική ανάπτυξη και θεραπεία, που σου επιτρέπει να προχωρήσεις στη ζωή πιο ανάλαφρος από βαρίδια του παρελθόντος.

Αγκαλιάζοντας τη Συγχώρεση

Όταν συγχωρούμε, ξεμπερδεύουμε μια για πάντα από την αλυσίδα των αρνητικών συναισθημάτων που μας κρατούν δέσμιους και πλέον πιο ελεύθεροι, αγκαλιάζουμε το παρόν και δημιουργούμε ένα πιο θετικό μέλλον. Η συγχώρεση φέρνει παρηγοριά, επιτρέποντάς μας να βρούμε ηρεμία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το να συγχωρείς κάποιον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφιλιώνεσαι ή ξεχνάς το παρελθόν.

Το βάρος των αναμνήσεων

Οι αναμνήσεις μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού που είμαστε. Διαμορφώνουν τις προοπτικές μας, ταρακουνούν τις αποφάσεις μας και επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Όταν συγχωρούμε, μπορεί να απελευθερώνουμε το βάρος της αγανάκτησης, αλλά οι αναμνήσεις παραμένουν. Αυτές οι αναμνήσεις χρησιμεύουν ως υπενθυμίσεις των διδαγμάτων που πήραμε, των ορίων που έχουμε θέσει στον εαυτό μας και στους άλλους για το μέλλον.

Διδάγματα

Η φράση «συγχωρώ αλλά δεν ξεχνώ» ενσαρκώνει τη σοφία που αποκτήθηκε από προηγούμενες εμπειρίες. Αν και συγχωρούμε, αναγνωρίζουμε την αξία της αυτοσυντήρησης και τη σημασία του να θέτεις υγιή όρια. Οι αναμνήσεις των πληγών του παρελθόντος γίνονται ασπίδα ενάντια στην επανάληψη των ίδιων λαθών και την πτώση σε επιβλαβείς καταστάσεις.

Προστασία και Ανάπτυξη

Η ανάμνηση του παρελθόντος μπορεί να χρησιμεύσει ως προστατευτικός μηχανισμός που σας δίνει τη δυνατότητα να παίρνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις, να επιλέγουμε πιο υγιείς σχέσεις και να αποφεύγουμε να μας τυφλώνουν παρόμοιες καταστάσεις. Οι αναμνήσεις λειτουργούν ως υπενθύμιση της ανάπτυξης και της ανθεκτικότητάς μας, ενισχύοντας την λαχτάρα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Η πολυπλοκότητα των συναισθημάτων

Η συνύπαρξη συγχώρεσης και ανάμνησης δημιουργεί ένα δυναμικό συναισθηματικό τοπίο. Είναι φυσικό να προκύπτουν αντικρουόμενα συναισθήματα, ακόμη και μετά συγχώρεση. Μπορεί να βιώσουμε μια σειρά συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ευαλωτότητας, της προσοχής, της ενσυναίσθησης και ακόμη και της ευγνωμοσύνης. Όλα αυτά μας θυμίζουν την ανθρωπιά μας και την περίπλοκη φύση των σχέσεων.

Προχωρώντας μπροστά

Ενώ οι αναμνήσεις επιμένουν, η συγχώρεση μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με ανανεωμένη ελπίδα και αισιοδοξία. Μας δίνει τη δύναμη να ξαναχτίσουμε γέφυρες, να συγκολλήσουμε σπασμένους δεσμούς και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Η πράξη της συγχώρεσης δεν σημαίνει σβήσιμο του παρελθόντος, αλλά μια συνειδητή απόφαση να αγκαλιάσουμε ένα μέλλον που δεν είναι δεμένο με τη μνησικακία.


Ελένη Ισπόγλου – Συγγραφέας
https://www.facebook.com/eispoglou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...