Ύπνος και Θάνατος:
Δύο περίεργα αδέρφια! | Ελληνική Μυθολογία
Ο Ύπνος και ο Θάνατος στην Ελληνική Μυθολογία. Δυο ασυνήθιστα αδέρφια!
Υποτιτλισμός στα ελληνικά από τον Νίκο Δενισλή
Είμαι ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς The Mythologist και μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία έμαθα να αγαπάω τη Μυθολογία!
Αποφάσισα να μοιραστώ μύθους για θεούς, ήρωες και τέρατα αλλά και άλλες περίεργες ιστορίες εδώ στο YouTube!
Δύο ασυνήθιστα αδέρφια της Ελληνικής Μυθολογίας με πολλές ομοιότητες αλλά και πολλές διαφορές. Ο ένας ήταν ευπρόσδεκτος ενώ ο άλλος ανεπιθύμητος.
Φυσικά από τότε που υπάρχει ζωή υπάρχει ύπνος και θάνατος. Όπως είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε, μιλάμε για δυο έννοιες πάρα πολύ αρχαίες κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι ρίζες των προσωποποιήσεών τους χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Στην Ελληνική Μυθολογία ο Ύπνος και ο Θάνατος ήταν δυο αδέρφια. Μητέρα τους ήταν η Νύχτα και πατέρας τους το Έρεβος.
Με μητέρα τη Νύχτα όπως είναι λογικό δεν μπορείς να έχεις πολύ καλή σχέση με τον Ήλιο.
Πράγματι, ο θεός Ήλιος σύμφωνα με τον Ησίοδο δεν έβλεπε ποτέ κανέναν από τα δύο αδέρφια.
Ο Θάνατος ζούσε μόνιμα στα Τάρταρα πολύ κάτω από την επιφάνεια της γης και ο Ύπνος ζούσε σε μια σπηλιά στη Λήμνο και φυσικά έβγαινε μόνο το βράδυ.
Μπορεί οι δυο αυτοί θεοί να μην ανήκαν στο δωδεκάθεο και να μην κατοικούσαν στον Όλυμπο αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν πάρα πάρα πολύ ισχυροί.
Και μπορεί να νομίζετε ότι ο πιο δυνατός από τους δυο ήταν ο Θάνατος αλλά θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σκεφτείτε ότι οι Θεοί ήταν αθάνατοι, αλλά έπρεπε και αυτοί κάποια στιγμή να κοιμηθούν!
Σύμφωνα με τους Μύθους και την αρχαία τέχνη, ο Ύπνος κοίμιζε ανθρώπους και θεούς ραντίζοντάς τους με ένα κλαδί το οποίο μουσκεμένο με νερό από τον ποταμό της λήθης. Το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί ουσιαστικά σήμαινε ότι ο άνθρωπος για όσο κοιμάται ξεχνάει τα πάντα.
Η δύναμη του θεού Ύπνου φαίνεται ξεκάθαρα στην Ιλιάδα του Ομήρου όταν η ίδια η Ήρα έφτασε σε σημείο να τον παρακαλέσει να κοιμήσει τον Δία ώστε να έχει η ίδια το ελεύθερο να επηρεάσει τις εξελίξεις στον Τρωικό Πόλεμο.
Ξέρεις ότι είσαι πανίσχυρος όταν η βασίλισσα των θεών και μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του σύμπαντος σε παρακαλάει.
Γιός του Ύπνου ήταν ο Μορφέας, ο οποίος ήταν θεότητα των ονείρων και έπαιρνε τη μορφή ανθρώπων και επισκεπτόταν όσους κοιμόνταν. Στο έργο του τον βοηθούσαν οι υπηρέτες του οι Όνειροι, ο Φοβήτορας και ο Φάντασος.
Θα ήθελα ειλικρινά να κάνω μια κουβέντα και με τους τρεις για να δω τι πάει στραβά με τα όνειρα που βλέπω να δω ποιος φταίει.
Ο Ύπνος ως θεός λατρευόταν από τους ανθρώπους και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Επίδαυρο και σε αυτό το σημείο σας έχω ένα τεστ για να δω αν έχετε μάθει τίποτα τόσο καιρό εδώ.
Θέλω να δείτε το βίντεο σχετικά με τον Ασκληπιό που θα σας βάλω εδώ και να μου πείτε γιατί πιστεύετε ότι ο Ύπνος ήταν τόσο δημοφιλείς σε αυτή την περιοχή. Για να σας δω!
Στην τέχνη συχνά απεικονιζόταν με φτερά στους ώμους και μαζί με τον αδερφό του….τον Θάνατο.
Ο Θάνατος ονομαζόταν από τους αρχαίους χρόνους και «αιώνιος ύπνος» κάτι το οποίο συμβαίνει και σήμερα και έτσι βλέπουμε αμέσως την σχέση που είχε με τον αδερφό του.
Βέβαια όπως καταλαβαίνετε δεν τον συμπαθούσαν και τόσο πολύ. Τον έλεγαν πικρό, λυπηρό, δαίμονα και άλλα ωραία αλλά αυτός έκανε απλά τη δουλειά του! Αισθάνομαι λίγο άσχημα τώρα.
Και αυτός στην τέχνη απεικονιζόταν με φτερά στους ώμους όπως και ο αδερφός του.
Στον κρατήρα που βλέπουμε εδώ απεικονίζονται και τα δυο αδέρφια, ο Ύπνος και ο Θάνατος, να ετοιμάζονται να μεταφέρουν τον τραυματισμένο Σαρπηδόνα στην πατρίδα του τη Λυκία σε ένα πολύ γνωστό επεισόδιο της Ιλιάδας.
Από πάντα οι άνθρωποι έψαχναν να βρουν έναν τρόπο να αποφύγουν ή να ξεγελάσουν τον Θάνατο. Έτσι, στην Ελληνική Μυθολογία υπάρχουν επεισόδια που κάποιοι πρωταγωνιστές κάνουν κυριολεκτικά αυτό.
Παλεύουν σώμα με σώμα με τον Θάνατο ή προσπαθούν να τον ξεγελάσουν. Ίσως δούμε κάποια από αυτά τα επεισόδια σε επόμενα βίντεο.
Αυτό που μπορώ να σας πω τώρα spoiler alert είναι ότι συχνά το τέλος της ιστορίας είναι αυτό που φαντάζεστε, ο Θάνατος κερδίζει γιατί δεν μπορεί να τον αποφύγει κανείς.
Και με αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα θα σας αφήσω για σήμερα, όλα μέσα στη ζωή είναι μέχρι το επόμενο να ‘ στε καλα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου