«Δεν χαρίζω κάστανα»-Πώς βγήκε η φράση;
Η φράση «δεν χαρίζω κάστανα» μετρά πολλά χρόνια παρουσίας στην καθημερινή ομιλία της Ελλάδας, όμως από που προέρχεται ακριβώς;
Εκείνος «δεν χαρίζει κάστανα» λέμε για κάποιον που είναι ιδιαίτερα σκληρός και δεν συγχωρεί ούτε «μασάει τα λόγια του» γι’ αυτό και πολλοί τη συνδέουν με την τακτική των καστανάδων να δίνουν στους πελάτες κάστανα για να τα δοκιμάσουν πριν τα αγοράσουν, κάτι το οποίο δεν θα έκανε ένας σκληρός άνθρωπος.
Σύμφωνα ωστόσο, με ειδικούς σε γλωσσικά θέματα, η έκφραση προέρχεται από την Τουρκοκρατία και οφείλεται στους Μανιάτες, τους μοναδικούς που αντιστάθηκαν τόσο που δεν κατακτήθηκαν από τους Τούρκους.
Όντας, ήδη από μικρή ηλικία, εκπαιδευμένοι στα όπλα, προσδιόριζαν τον πληθυσμό των χωριών τους ανάλογα με τον αριθμό των όπλων που υπήρχαν και όχι τους κατοίκους.
Ο Ιμπραήμ όμως, το 1826 το είχε βάλει σκοπό να κατακτήσει τη Μάνη και έτσι, επιδίωξε στην αρχή να παρασύρει με ένα τμήμα του στρατού του τους Μανιάτες προς την περιοχή του Αλμυρού, ώστε το υπόλοιπο στράτευμα να μπορεί να επιτεθεί στην περιοχή.
Οι κάτοικοι όμως έφεραν αντίσταση και ανάγκασαν τον στρατό του Ιμπραήμ να οπισθοχωρήσει, ώσπου εκείνος ξανά προσπάθησε να καταφέρει τον στόχο του.
Αυτή τη φορά, έστειλε στρατιώτες – κατασκόπους στα χωριά, ντυμένους καστανάδες με σκοπό να μάθουν τις κρυψώνες των ανδρών της Μάνης.
Προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα γυναικόπαιδα και να συλλέξουν πληροφορίες, χαρίζοντάς τους κάστανα.
Οι Μανιάτισσες όμως, δεν έπεσαν στην παγίδα και ειδοποίησαν τους άντρες οι οποίοι εμφανίστηκαν και αιχμαλώτισαν τους κατασκόπους.
Όταν τελικά, οι καστανάδες παραδέχθηκαν τον ρόλο τους και ρώτησαν τους Μανιάτες τι θα τους έκαναν, οι ίδιοι απάντησαν… «Εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα».
https://www.mynews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου