Λίγο πριν το «τελευταίο σφύριγμα» για τις εκλογές δίνουν το τελικό ''χτύπημα'' στα δημόσια αγαθά: Στη Βουλή το «τριπλό» ν/σ για ιδιωτικοποίηση του νερού
ΠΟΓΕΔΥ: Εκφράζει την αντίθεση της στο νομοσχέδιο που καταργεί την Εθνική Επιτροπή Υδάτων
Η κυβέρνηση με πολυνομοσχέδιο-εξπρές του υπουργείου Ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρότι έχουν προηγηθεί τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, το Υπουργείο Ενέργειας κατέβασε άρον-άρον νομοσχέδιο 263 άρθρων και 357 σελίδων που έχει τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».
Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά συγχωνεύει τρία επιμέρους νομοσχέδια (1. μετατροπή της ΡΑΕ σε ΡΑΑΕΥ, 2. προστασία περιβάλλοντος και 3. ΑΠΕ & ενεργειακές κοινότητες) σε ένα. Το πολυνομοσχέδιο προγραμματίζεται να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Συνολικά, το νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα, ένα από τα οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).
Επίσης, το νομοσχέδιο εμπεριέχει αμφιλεγόμενες διατάξεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, αγγίζοντας τα όρια της παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι η διαβούλευση για το επιμέρους ν/σ περί «προστασία του περιβάλλοντος» ορίστηκε να έχει διάρκεια μόλις 4 ημέρες, στις οποίες περιλαμβανόταν το τριήμερο της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.
Σκρέκας: Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα νερά- Φέρνουμε το νομοσχέδιο, διότι τα δημόσια μονοπώλια δεν ελέγχονται σωστά
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αρνήθηκε τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού. «Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα νερά. Φέρνουμε το νομοσχέδιο, διότι τα δημόσια μονοπώλια δεν ελέγχονται σωστά, ελέγχονται πλημμελώς, αν και ασκούν πολύ σοβαρή υπηρεσία για τη δημόσια υγεία και για τη δημόσια οικονομία», υποστήριξε ο υπουργός.
«Υπάρχει παρανόηση για τον ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων», είπε επίσης ο υπουργός, σχολιάζοντας τα “πυρά” των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως σημείωσε «σε ό,τι αφορά την παροχή νερού, υπάρχουν δημόσια μονοπώλια, δημοτικά μονοπώλια που πρέπει να ελεγχθούν και αυτά, διότι διαχειρίζονται τον πολυτιμότερο πόρο, που είναι το νερό και το οποίο τα επόμενα χρόνια θα μας λείψει λόγω της κλιματικής αλλαγής». Και προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές, ανέφερε: «Σήμερα δεν υπάρχουν χωριά που δεν έχουν νερό; Δεν υπάρχουν χωριά το 2023 που δεν έχουν νερό σε καλή ποιότητα και σε επαρκή ποσότητα, για να μπορέσουν να υδροτηθούν το καλοκαίρι; Τι συζητάμε λοιπόν; Να μην αλλάξουμε τίποτα; Να μην τα βελτιώσουμε όλα αυτά;».
Η νέα αρχή, επέμεινε ο υπουργός, θα επιβλέπει και την τήρηση της νομοθεσίας από τους υπόχρεους, διότι και τα δημόσια μονοπώλια «παραβατούν» και μένουν στο απυρόβλητο. Είναι το σημείο αυτό μάλιστα, που ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε εμφατικά στα προβλήματα με τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Το νομοσχέδιο προβλέπει και ποινές όταν δεν τηρούνται οι κανόνες για τη διασφάλιση της ποιότητας της υπηρεσίας, ενώ όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, ορίζεται και η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για το νερό.
ΠΟΓΕΔΥ: Εκφράζει την αντίθεση της στο νομοσχέδιο που καταργεί την Εθνική Επιτροπή Υδάτων
Την πλήρη αντίθεση της στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Ενέργειας που καταργεί την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, εκφράζει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και καλεί την ηγεσία του υπουργείου να αποσύρει σειρά διατάξεων και να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους Επιστημονικούς και Δημόσιους Φορείς, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών και τη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της χώρας, κάτι που καθίσταται απαραίτητο και στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου